Лесно финансиране за прецизно земеделие Избрана

Лесно финансиране за прецизно земеделие

НИК и ПроКредит Банк разработиха програма за бърз достъп до кредитиране за земеделска техника и иновации

117375796 230233284853484 5292360160450786679 n

Атанас Вълков е млад земеделски производител от с. Голям Чердак, община Съединение, Пловдивска област. Той обработва 4300 дка земеделска земя. От тях 1000 дка са с рапица, 2000 дка с пшеница, 1300 дка – слънчоглед и малко люцерна. Поводът да посетим стопанството му са закупените от младия земеделски производител две нови машини от фирма НИК с финансиране от ПроКредит Банк.

Закупените от Атанас машини са сеялка KVERNELAND DL и самоходна пръскачка APACHE.

При сеялката се спрях първо на марката KVERNELAND, казва Атанас.При нея съотношението качество-цена е много добро. Тъй като сея рапица, имам нужда от 2 сеялки, за да го правя по-бързо. Работната ширина на машината е 4,5 м. Сеялката за мен е перфектна – лека и бърза.

117336721 296687241635116 1452708982149310447 n

 

За пръскачката наблюденията ми са също отлични. Машината на APACHE е с много добро изпълнение, много изчистена, лесна за работа. Като влезеш в кабината, обхващаш визуално всичко. Като върви по полето, стрелите не мърдат. Много стабилна машина и съм убеден, че ще ми върши идеална работа. Най-вече при рапицата, където се пръска много. Пръскаме и когато е висока, дори и във фаза бутон. Пръскаме и слънчогледа.

Затова имам нужда и от самоходна пръскачка и мисля, че машината на APACHE е идеална за моето стопанство. Самоходната пръскачка за мен е много важна. Миналата година 1000 дка рапица сме пръскали 10 пъти, а това прави 10 000 дка само рапица. Тази година сме напръскали около 28 000 дка. Много е важно самоходната пръскачка да ти е в ръцете. Има определени моменти през годината, когато трябва да вършиш много работа. Пръска се рано сутрин, късно вечер. Трябва да имаш такава машина и да си свободен да я използваш в точния момент.“

Как земеделски производител като Атанас Вълков с 4000 дка успя да закупи премиум машини за своето стопанство? С помощта на съвместната програма на компания НИК и ПроКредит Банк, която стартира преди 2 месеца и се доказа като един много успешен продукт, от който вече се възползваха много български земеделци. С кредит от ПроКредит Банк може да се осигури финансиране не само за покупка на машини, но и за инвестиции в решения за прецизно земеделие – управление, навигации, умни инвентари. Например торачка с няколко хиляди декара почвено картиране.

Финансирането стана малко като насън, продължава своя разказ Атанас. –Неочаквано лесно и бързо. Аз от много години работя с ПроКредит Банк. Доволен съм. Но този път много бързо се случиха нещата, благодарение на ПроКредит Банк и фирма НИК. Никакви проблеми нямаше, каквото се бяхме договорили, това се случи. В рамките на няма и 10 дни всичко беше приключило. Надминаха моите очаквания“.

Иво Куманов, управител на НИК:

Предлагаме работещи решения с осигурено финансиране

117375796 292713965353926 2334129201122821504 n

ПроКредит Банк ни избраха със следното послание: „Ние сме динамична и иновативна банка, търсим партньорство с подобни на нас компании“. Радостни сме, че успяхме да се сработим като един екип, тъй като имаме много сходни черти.

Защо кредит, а не лизинг? Защото е много по-лесно да финансираш иновации през кредит, отколкото през лизинг. За някои услуги, като почвеното картиране например, е дори невъзможно. В тази кампания положихме много усилия – както от страна на НИК, така и от страна на ПроКредит Банк, и сме много радостни, че тези общи усилия вече доведоха до реални резултати. Знаменателно е, че вече сме на полето пред машини, които са част от тези резултати, и земеделец с 4000 дка може да си позволи самоходна пръскачка, която е много необходима за неговото стопанство.

Само за около 10 дни клиентът ни успя да договори финансиране, ние успяхме да му предложим изключително полезни машини както като конфигурация, така и като цена. Имаме един страхотен пример как един дългогодишен клиент на банката от над 10 години се възползва сега изключително ползотворно от нашето партньорство. Най-добрите сделки са, когато всички страни са доволни, както е в случая.

Как успяхте да убедите един земеделски производител с 4000 дка земя да си купи самоходна пръскачка?Въпросът е много интересен. Отговорът обаче – не. Атанас Вълков е земеделец, който умее да смята. Когато се разпредели цената на самоходната пръскачка в годините, в които тя може да бъде използвана, на практика стигаме до една сума от под 20 000 лв. на година. А тази цена е напълно оправдана, за да се осъществят всички необходими пръскания за отглеждането на 1000 дка рапица, 1500 дка пшеница и 1500 дка слънчоглед. Атанас сам дойде при нас и каза: „Трябва ми самоходна пръскачка. Имате ли решение заедно с финансиране?“

Решението беше ясно и аз се радвам, че в момента сме на полето, а не в офиса, което означава, че всички страни сме си свършили добре работата.

Пръскачката, която е вече на полето при Атанас, беше експонат на щанда на BERTHOUD на изложението Агритехника 2019. И сме изключително щастливи, че една такава премиум машина успя да стигне полето на един български земеделски производител с 4000 дка.

Ние вярваме, че бъдещето в земеделието е за тези наши клиенти, които умеят да смятат. Затова и нашата цел е да доставяме работещи решения с осигурено финансиране, които да се изплащат.

Кристиян Дуржев, ръководител клон ПроКредит Банк:

Над 15 години финансираме българските земеделци

117360169 671315697066436 5925303389105909344 n

За партньорството ни с фирма НИК, което започна преди около 2 месеца, разработихме малко по-специфична процедура за финансиране, която позволява много по-бързо и по-лесно един земеделски производител да достъпи финансиране за различни видове техника и оборудване, които иска да закупи. Това ни позволява да реагираме много по-бързо и ефективно при нуждата от такава покупка. За разлика от лизинговите дружества, ние като банка, можем да предложим много по-гъвкави условия.

Идеята ни е да финансираме клиенти, които са насочени към иновативно земеделие, и подобряване на техния бизнес. Затова и решихме да подкрепим тази инвестиция на Атанас Вълков, който е клиент на ПроКредит Банк вече доста години. Подкрепяли сме го и в други негови инвестиции, но смятаме, че тези, които е направил с покупката на машини от фирма НИК, наистина имат смисъл за неговото стопанство.

Има ли интерес и от други земеделци към тази програма?

Да, интересът е доста голям, защото това, което се вижда през последните години като развитие на агросектора в България, е, че все по-важни са инвестициите в ново оборудване и в такова, което позволява на земеделските стопани да се справят с промяната на климата, с новите изисквания за обработка и качество на културите.

Защо заложихте на фирма НИК?

Защото фирма НИК предлага нови машини и в същото време покупките са съпроводени с консултации. Те подбират най-доброто за всеки земеделец, съобразено с неговите нужди. Това е, което правим и ние като банка, – предоставяме на земеделеца най-доброто, съобразено с неговите нужди.

Защо за земеделците е по-изгодно да заложат на кредит, а не на лизинг?

Финансирането на техника с банков кредит, а не с лизинг, позволява то да се случи доста по-бързо и гъвкаво. Кредитът позволява финансиране до 100% от размера на инвестицията, дори и допълнително финансиране за ДДС-то по такава сделка. Също така банката може да реагира по-гъвкаво относно времевите периоди като срок на изплащане, като обезпечения по кредита. Могат да се измислят много различни продукти, които да отговорят на възможностите и изискванията на всеки земеделски производител.

В ПроКредит Банк повече от 15 години финансираме клиенти, които се занимават със земеделие. Това, което научихме през тези години, е, че това е сектор, в който всяка година е различна. И е важно да се реагира във всеки един момент по подходящ начин, така че да може да се запази бизнесът на клиента. Като всяка една банкова институция, можем да предложим промяна на срока на погасителни вноски, промяна на срока на финансирането или допълнително финансиране, което би помогнало бизнесът да продължи да съществува и да се развива.

Прочетена 3170 пъти Последно променена в Вторник, 11 Август 2020 18:30
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта