Когато FENDT е любов! Избрана

Всичко в земеделието се случва, щом го правиш с акъл и мерак, убедени са Красимир и Даниела Георгиеви от с. Рибен, обл. Плевен

Ася Василева
В България вече има доста успешни земеделци, започнали от нулата, и семейството на Красимир Георгиев от с. Рибен, Плевенско, е типичен пример за това. Старание, упоритост и безкраен труд са белязали израстването на тяхното стопанство. Отначало само с 5 декара земя, после с 32 декара и с няколко руски машини, а днес с 5500 дка и пълен комплект от германска високопроизводителна техника FENDT – трактори и зърнокомбайн. Стопанството на Красимир и Даниела Георгиеви е пример за успешно и ефективно земеделие. То е изцяло оборудвано по немски образец – с трактори FENDT 312 Vario, FENDT 820 Vario и FENDT 939 Vario и с един роторен комбайн FENDT 9300R. Това е едно от стопанствата с най-голям запас от конски сили на единица обработваема площ. Затова и всичко се извършва в срок, навреме, и с най-висок резултат. Най-мощният трактор от наличните – тракторът FENDT 939 Vario, се управлява само от нежната половинка на земеделеца Даниела Георгиева – една жена , която може да засенчи доста мъже в този труден бизнес. Успехите при тях идват с времето, но при едно много важно условие – залагат винаги само на най-доброто и никога не правят компромис при избора на техника. Защото да работиш с FENDT, е предимство и призвание. Първият двигател, задвижван с дизелово гориво, е на FENDT; първата безстепенна трансмисия, патентована с името Vario, е на FENDT, а немската марка продължава да изненадва с интелигентни решения, които предлага за всяко стопанство.
IMG 0120 siteРаботата в стопанството е разделена на две части. Почвообработките са изцяло в ръцете на крехката Даниела, а сеитбата, пръскането и жътвата прави Красимир. Той се грижи и за машините, и то буквално като за малки деца – нито една вечер не се прибират под навеса мръсни, обслужват се само с оригинални части и консумативи. Красимир и Даниела имат две дъщери, като и двете в момента градят успешни кариери в чужбина. Най-голямата им радост е, когато дойдат внуците на гости през лятото, а най-голямата мечта – децата все пак да се върнат някой ден в България и да поемат семейното стопанство.
За всичко това разговаряме с Красимир Георгиев, който е изключително интересен събеседник, а и ходеща енциклопедия на земеделската техника...
– Какъв е пътят, който извървяхте, и откъде тръгнахте, за да стигнете до машините, с които работите днес?
– Целият ми живот е посветен на земеделието. Аз съм израснал тук, на село. От малък съм с техниката. Моят баща е бивш тракторист – най-добрият в селото. Покрай него обикнах машините, всичко, което знам за техниката, е научено от практиката.
P4300001 site– Защо избрахте FENDT?
– Навремето все разпитвах хората, които са ходили навън, какво е земеделието в Европа, какви трактори се карат там и т.н. Казваха ми, че всеки втори трактор в Западна Европа е FENDT. Оттогава си мечтаех да имам такъв трактор, интересувах се от марката. Дойде 2006 г., излезе новата серия 300 Vario на FENDT и аз си поръчах първия трактор. Първият FENDT изкара парите за втория, вторият изкара за третия. Заедно изкараха за комбайна. И вече стигнах до положението да нямам нужда от повече машини. Изпълних мечтите си.
– Казахте, че сте най-големият фен на тази марка в България. Направили сте дори и Клуб на почитателите на FENDT...
– Така е. Изградил съм специална зала за Клуба на собствениците на FENDT в България, където да можем да се събираме с колеги, любители на марката. Устройвали сме си различни празници, обменяли сме опит. В телефона имам над 300 номера на колеги, собственици на машини FENDT, чуваме се непрекъснато, споделяме опит.
– Каква е годината за вас?
– Стопанската 2019/2020 г, която вече е към края си, за мен е положителна, не мога да се оплача. И Господ ни помага, и аз си помагам сам. С жената сме запретнали ръкави и работим здраво. Но от 1-2 години при нас нещата се случват по-лесно. Не е като първите години, когато всичко беше напрежение – дали ще можем да съберем пари да платим рентата, дали ще можем да съберем за тази машина или за онзи инвентар. Сега всичко си имаме и земеделието си върви.
А годината е лоша за тези, които не са си свършили работата. Но аз за такава година като тази съм се подготвил още преди 7-8 години. Изцяло съм променил инвентарите. Цялата ми техника е подчинена на такива сушави години. Подготвен съм и за кишави. Почвообработката се прави на момента след комбайна. Аз жъна с роторния комбайн FENDT, до мен върви жената с почвообработващата машина, която обработва почвата моментално. Една минутка няма почвата да седи необработена.
IMG 20200620 191823 site– На какви инвентари сте заложили?
– Имаме и за орна технология, и за безорна. От 7-8 години работя с безорни технологии, без обръщане на почвения слой. Това запазва влагата, омешва почвата и се получава по-добра аерация в почвения слой. Когато евентуално завалят дъждове и снегове, влагата прониква в еднометровия слой и в година като тази, когато културите се нуждаят от влага, те развиват коренова система надълбоко и достигат влагата в долните слоеве на почвата. Благодарение на мощните машини на FENDT, аз мога да обработвам земята и на дълбочина до 60 см.
VARIO трансмисиите винаги дават предимство пред останалите. Това е една безстепенна кутия, в която софтуерът е направен така, че едновременно са внедрени движение, спирачки и активно окачване на предния мост. Забелязал съм, че много колеги не разбират какво означава активно окачване на предния мост. А то се грижи за по-добро сцепление на предните гуми на трактора. Когато има нужда, при наклон или хлъзгав терен, цялата тежест на трактора пада надолу и сцеплението на гумите става по-добро. Това веднага рикошира в разхода на гориво и движението на машината при наклонени терени не се забавя. В момента, в който машината излезе наравно, тракторът автоматично си набира скорост. Когато се движите по голям страничен наклон със сняг по него, например, хлъзгъв път или киша, тогава спирачките ABS се включват в софтуера на трактора и задържат колелата, за да не се измени траекторията, по която е зададено да се движи машината.
Тракторът FENDT 939 го имаме от 2012 г. и е с най-висок клас на оборудване. Много колеги си купуват FENDT. Да, марката е една и съща, но не е едно и също вътре оборудването при различните версии. Повечето вземат базовата версия. Но те не се възползват от всички възможности на машината. В най-високата си версия, това е един трактор робот. Той се движи сам на полето, стига да има човек зад кормилото, който само да го насочва. Машината просто рисува на полето.
DJI 0143 siteИ друго. Много хора ме питат защо при мен разходът на дизел е толкова нисък. Защото аз съм си подбрал подходящия инвентар. Това е най-важното – да имаш точния инвентар за точните конски сили и за почвите, които обработваш. Аз постигам максимални скорости на обработка с максимална дълбочина. Около 80 на сто от инвентара ми също е от компания ЗЛАТЕКС. Това са машини, с които и е удоволствие да работиш.
Интересна е историята на комбайна. Него съм го закупил лично от ръцете на вицепрезидента на AGCO и бивш президент на FENDT Петер-Йозеф Паффен. Това е единственият случай, при който той продава машина през живота си.
– А защо карате тракторите сами?
– Защото няма в селото обучени кадри. Не можеш да заложиш нещо, с което ти е свързано цялото производство, като го дадеш на един необучен човек. Това е риск. Чуждият трактор не се пази, защото не си давал пари за него. А ние всичките пари сме ги изкарали с труд. При нас няма компромиси – всяко едно ъгълче и кьошенце на полето е обработено, ние си познаваме всяка педя земя.
– А с компания ЗЛАТЕКС как работите?
– Вече 14 години работя с тях. Първия трактор от серия 300 в България го купих аз. Познават ме от пазача до собственика. Достатъчно е едно обаждане по телефона и веднага долитат.
– Мислили сте някога да смените марката?
– Не! При мен друг трактор освен FENDT не може да влезе!

PA170030 site

етикети:
Прочетена 2199 пъти Последно променена в Сряда, 14 Октомври 2020 14:19
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта