Коя е най-продаваната торачка в България и защо? Избрана

При самоходната техника е лесно да се определи кой бранд е номер едно по продажби и пазарен дял, тъй като КТИ събира и обобщава данни всяка година. При прикачните и навесните инвентари обаче тези данни не са толкова детайлни и за най-правилна статиска е нужно да погледнем извън пределите на страната и да потърсим независим източник на данни.

CenterFlow siteНай-независимията източник на такъв тип данни на европейско ниво е СЕМА – cema-agri.org. Данните на европейската асоциация на производителите на агротехника (CEMA) ясносочат, че през 2019г. лидер в категория торачки на българския пазар е норвежкия бранд Kverneland. Специфично в този случай е не само лидерската позиция, но и факта, че в категорията умни торачки сбора на всички останали брандове взето заедно е по-малко от продадените машини Kverneland Geospread.Данните СЕМА събира директно от своите членове всички водещи производителите на земеделска техника, като всеки е длъжен да подаде бройките, които са доставени до съответния пазар. Това позволява изключителна прозрачност и дава яснота на всеки производител в коя държава какъв пазарен дял имат неговите машини.

Кои са обаче причините за този рязък скок?

kontrol siteНесъмнено едно от тях е представителят на марката НИК, но тъй като ние искаме да боравим с обективни факти, а не субективни мнения се разровихме малко повече, за да разберем какво всъщност отличава тези торачки от другите на пазара. Из многото технически спецификации и детайли, както и с помощта и мнението на фермерите у нас, сме селектирали няколко от основните технически параметри, които правят разликата:

Патентованата CenterFlow система за разпръскване на тор

Започвайки с това, че Kverneland притежават патент за техническо изпълнение, а в днешно време патентите са предимно върху интелектуална собственост, ни накара да проверим какво точно прави тази система и какво е предимството ѝ при работа на полето.

CenterFlow1 siteМеханизъмът на работа на разпръскващият диск се състои от предварително завихряне на тора, като в момента, в който тора стигне до диска и лопатките, той вече се движи и има скорост, което изисква доста по-малко сила от страна на лопатките, за реализирането нанапример 36 метров полет от една гранула тор. Като резултат се наблюдава по-малко разпрашаване на тора.

Второто предимство на този механизъм е работа в страничен наклон, което пък прави торенето независимо от спецификите на полето – торачката тори еднакво добре и при наклонени терени, защото гранулите попадат винаги на правилното място на лопатките.

При наклонен терен тора винаги попада на правилното място на диска, защото няма свободно падане и четки, които да насочват тора:

ISOBUS управление

Trimble siteВ днешно време всеки иска да е назависими, а ISOBUS комуникационният протокол дава точно това – независимост.

ISOBUS не е просто една от „екстрите“ на торачката Kverneland. През далечната 1986 година в центъра на научно-развойна дейност към звеното по мехатроника на Kverneland e поставено началото на ISOBUS комуникациониия протокол. Патентът, който е с период 25 години, е предсрочно освободен от компанията през 2001 година с цел повече компании да имат достъп до него и да го внедряват в своите машини, което е всъщност една от основните причини днес почти всеки бранд да може да предложи ISOBUS свързаност.

Торачките Kverneland са ISOBUS съвместими и AEF сертифицирани, което дава възможност за цялостно управление на функциите от редица терминали и позволява на много фермери у нас да си свържат машините директно към наличния в трактора ISOBUS дисплей, без да правят допълнителни инвестиция в терминал Kverneland, който да е специално за управление на торачката.

Така например фермери като Пламен Владимиров и Борислав Митов, чиито истории сте виждали на нашите страници управляват своите торачки директно от навигационните системи Trimble, с които работят при другите полски операции.

Секционен контрол

Kverneland са първите торачки със секционен контрол. Днес на пръв поглед всяка модерна торачка има опция за секционен контрол, но какво отличава този, който моделите GEOSPREAD притежават?

Техническите параметри, които позволяват между 5 и 15% спестяване от торове са възможност за управление на 54 секции, с ширина по 1 метър всяка. Така преминаването в зоните до линията на окрайчване става доста по-прецизно, отколкото при торачка само с 12 секции, всяка от които от по 3 или 4 метра и спестеното количество тор се увеличава следствие на по-малкото презастъпване.

Устройството на торачката позволява поетапно спиране на всички секции от ляво на дясно и от дясно на ляво, включително преминаване през средата и торене с по-малко от половината работна ширина. Така дори най-малките ъгълчета не остават ненаторени и в същото време презастъпването при тях е сведено до минимум.

Какво още?

Kvernelenad TL GEOSPREAD siteДо тук преминахме през три от основните фукнции, които дори и да изглеждат базови, правят торачките Kverneland едни от най-предпочитаните машини за торене у нас. Какво още обаче ги прави толкова прецизни, колкото е известно вече на всички?

Очаквайте следващите ни издания, за да разберете!

Прочетена 496 пъти Последно променена в Петък, 20 Ноември 2020 12:35
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта