Рояк дронове за беритба на плодове? Защо не! Избрана

Никога ръцете не достигат, за да приберат реколтата в точното време и на правилната цена. И тогава на помощ идват летящите берачи, които могат да обслужват овощни градини от всякакъв размер

Дроновете днес, повече или по-малко, се използват рутинно от фермерите по цял свят, за да определят характеристиките на почвата, да изследват условията за реколта, за мониторинг на напоителни системи, за разпределението на посевите и куп още дейности. Но все още не се използват за прибирането на реколтата. „А това съвсем не е лоша идея пише в дописката си главният редактор на сп. Future Farming Гиърт Гекърт под постоянната рубрика на изданието „Умни фермери“. – Защото с дроновете почвата има нулев шанс да бъде утъпквана. А това е важен проблем в целия свят, който се предизвиква от тежките машини за прибиране на реколтата, от ремаркетата и транспортните коли. Освен това нараства необходимостта от по-добра автоматизация, което се обуславя и от недостига на сезонни работници“ – споделя наблюденията си Гекърт.

Дронове берат плодове

Макар и в по-малък мащаб, продължават търсенията за използване на дронове за прибирането на плодове. Знае се, че беритбата на ябълки, круши, на дребни безкостилкове плодове (ягоди, малини, боровинки и пр.), както и на месестите (домат, грозде, банан...) е много слабо автоматизирана и обикновено се прави на ръка. Машините за прибирането на реколтата често повреждат плодовете или ги изсипват на земята.

В последно време в ход са някои пилотни проекти на стартъп компании. Сред тях е израелската платформа за роботи Tevel Aerobotics Technologies – тя разработва автономни дронове, снабдени 1-метрова механична ръка, която може да бере плодове или да изпълнява дейности по подрязване и разреждане в обощните градини.

Изкуствен интелект идентифицира плода

Дроновете за прибиране на реколтата, създадени в компанията Tevel, са снабдени с изкуствен интелект. Това им позволява да идентифицират видовете плодове, увредеността им и степента на зрялост. В действащата им версия дроновете могат да берат ябълки и портокали, но в Tevel работят за разширяване на техните способности, което включва допълнителни плодове като авокадо и манго.

Междувременно в Нова Зеландия лабораториите Newton Research Labs също разработват автономни роботи за прибиране на реколтата, включително летящи берачи. Целта е дроновете да бръмчат в градините и денем, и нощем.

Роботизираните дронове, берачи на плодове, изглеждат реалистичен избор в близко бъдеще, прогнозира Гиърт Гекърт. Но за прибиране на реколта при зърнени, картофи, захарно цвекло или лук, използването на дронове не се предвижда – най-вече поради огромните площи и обема на жътвата.

Прочетена 689 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта