Успешно управление на данните на стопанството в 6 стъпки Избрана

Суровите реалности на различните системи, различните оператори и изисквания към данните в различните части на бизнеса, водят до бъркотия и загубване на фермера сред твърде много информация

Ян Джонс,

консултант по прецизно земеделие

Думите, които чувам най-често от земеделците навсякъде по света са: "Данните ми са на грешно място, не мога да извлека никакъв смисъл от тях, какво трябва да направя?" А другите са: "Пускам компютъра си няколко пъти в годината и абсолютно съм забравил как работи софтуера".

И докато самите данни са интересни и плашещи в същото време, систематизирането на данните на стопанството може да улесни значително работата и да увеличи прецизността при вземането на решения, за които е необходима прецизна информация.

Важно е доброто управление на данните

Данните в стопанството динамично се променят всяка седмица. Това може да въведе елемент на несигурност в прецизирането на решенията на фермерите по отношение на управлението на работните процеси.

Суровите реалности на различните системи, различните оператори и изисквания към данните в различните части на бизнеса, водят до бъркотия и загубване на фермера сред твърде много данни. Той взема решение "Ще се върна към това утре". Но утре никога не настъпва и ситуацията само се влошава.

Земеделската индустрия е в началото на революцията в данните, която ще има голям ефект върху изпълняването и рентабилността от работните операции. Изискванията на стопанството, фермера и земеделието са огромни, но имат едно общо нещо при всички операции във всички страни по света в момента - доброто управление на данните.

Един от проблемите, с който се сблъскват фермерите, е големият брой компании, които ги насърчават да използват именно техните системи. Земеделците имат проблем да разберат коя точно система трябва да внедрят. Това води до объркване и поставя всички в трудна позиция.

Моят подход е да съпоставя връзката между дигиталното и реалното стопанство. Терминът "дърво на управлението" се използва, за да се опишат клиентите, стопанствата, полетата в дигиталната ферма и ако тази част от прецизното земеделие се организира внимателно и правилно, то събирането на всякаква информация и управлението след това стават много по-лесно.

Какви данни и къде?

В зависимост кой съветва фермера, приоритетите ще бъдат различни. Агрономът иска да може лесно и бързо да се създават карти за променлива норма на внасяне, операторът на сеялката иска да могат бързо и лесно да се избират АВ линии, които след това да могат да се споделят с останалите машини на полето.

Изискванията към Farm Information Management Systems (Fims, системите за управление на данните на стопанството) са огромни. Това, което е ясно е че структурата на стопанството и площите трябва да са еднакви, независимо от употребата.

Агрономът трябва да използва същите наименования на полето, както и операторът на сеялката, например, и правилната работа с тази част ще гарантира, че управлението на данните ще бъде по-прецизно и разбираемо за управителя на стопанството.

Дроновете са още един източник на данни, до които фермерите имат достъп и няма нищо особено относно методът за събирането им. Докато данните са релевантни и могат лесно да бъдат интегрирани в системата за управление на стопанството, преобразувани в работна карта, например, то те могат да са полезни.

Каква резолюция на картирането на полето

"Мога да събирам данни до 5 см резолюция”, чувам да казват фермерите с вълнение. "И как възнамерявате да приложите тази информация", питам аз. Лицето им обикновено придобива объркано изражение. "Не знам, но е супер да имаш тази информация и съм сигурен, че ще ми потрябва в бъдеще", отговарят те.

Всичко това е чудесно, но какво ще правим сега? Какъв е мащабът на прецизност на оборудването в стопанството? Разполагате ли със секшън контрол и с каква прецизност? Това трябва да е отправната точка при резолюцията.

Преди границите на полята бяха създавани с огради около районите с подобна структура на почвата или подобни други характеристики. През годините оградите постепенно бяха премахнати, за да се окрупнят площите за по-големите машини. Почвените зони не са се променили, така че поставяме дигитални огради, за да заменим физическите, които вече ги няма.

Ако сме в състояние да разделим нашето поле на три или четири зони, то ние трябва да сме в състояние и да управляваме машините подобаващо и свързаните с работата агрономически задачи.


Ако с времето прецизността на машините се подобри, то тогава зоните може да станат по-малки, но дали това е оправдано от практическа гледна точка. Дали икономически такава прецизност е оправдана?

Доверие в данните

Ако не сме настроили машините коректно, то всичко, което правите след това няма да бъде коректно. Колко често картирането на полето трябва да се калибрира? Колко често трябва да се калибрира торачката или пръскачката?

Трябва да сме сигурни, когато събираме или прилагаме информацията, с която разполагаме, че вярваме напълно в това, което правим. Много време е инвестирано в разработването на системи, само за да се провалят накрая с некоректни калибровки.

Добри данни може да бъдат приложени лошо. Ако основната процедура за настройки на машината не е била спазена коректно, данните могат да се окажат безсмислени.

Обмяната на данните трябва да е лесна

Защо тракторът ми не може да говори с комбайна и пръскачката и защо не мога да прехвърля АВ линиите си между мониторите на различни производители? Това са въпроси, които безпокоят фермерите повече от всичко останало.


От гледна точка на производителя, споделянето на данни извън марката на оборудването е много трудно, освен ако не използвате система за управление на данните в стопанството.

Но това ни връща към първоначалното предизвикателство - съществува ли една единствена система, която да работи с мениджмънта на данните от машините, агрономията, времето, водата?

Не съществува една перфектна система, иначе всички биха използвали точно нея. Така че изберете вашата система за управление на данните на стопанството много внимателно. Вземете предвид кои са най-важните изисквания точно във вашия бизнес и каква е софтуерната поддръжка на конкретната система.

Системата за управление на данните в стопанството ще ви помогне да управлявате данните, но се уверете, че сте поставили основите на системата правилно. Задайте изходните данни в дървото на мениджирането коректно, така че независимо дали агрономът или механизаторът ще въвеждат или ще се ползват от наличните данни, това да бъде правено по правилния начин.

Няма смисъл да се искат на всяка цена няколко сантиметъра резолюция повече. Всичко зависи от работната ширина. Уверете се, че торачките и пръскачките са правилно калибрирани.

Независимо дали данните се прехвърлят ръчно посредством USB стик или се съхраняват в облак, основните правила остават едни и същи, дигиталната и физическата ферми трябва да са еднакви. Всяка обмяна на данни след това ще работи и ще работи добре, но ако нещата не са настроени отначало коректно, то проблемите само ще се увеличават.

На кого са данните


Данните са на фермера. Те не са на агронома, на агрохимическата компания, нито на дилъра или производителя на машини.


Данните са събрани от земите на фермера и са заплатени от него, така че защо други компании да имат право да ги използват по какъвто и да е начин?

Ако обаче фермерът реши да ги предостави или продаде на някой, то тогава данните могат да се използват от тези страни.

Прочетена 978 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта