Роботи и рояци дронове настъпват към фермите Избрана

Най-новите технологии намират път в селското стопанство, а производството им се превърна в процъфтяваща индустрия

Бернд Дебусман

Би Би Си

На зелена морава в земеделските земи на австралийския щат Куинсланд, на фона на леко нагънати хълмове, кротко пасат крави… Подобна пасторална сцена се възпроизвежда по целия свят, когато става въпрос за успешно говедовъдство. Но ако се вгледаме по-внимателно в картината, ще открием и съществена разлика: тези австралийски крави са по-високотехнологични от нормалните.

 1

Зад едното ухо всяка крава носи устройство с размери, приблизително колкото кибритена кутия, – това е защитен от фалшифициране, захранван със слънчева енергия и сателитно свързан интелигентен "таг", който непрекъснато предава данни в реално време на фермера.

Той ни казва къде е животното с GPS, а също и в какво състояние се намира, обяснява Дейвид Смит, изпълнителен директор на Ceres Tag, базираната в Бризбейн фирма, която стои зад технологията. – Имаме много сложен алгоритъм за неща като приема на храна на пасищата, така че знаем каква е ефективността на фуражите за животното. Оттук можем да започнем да правим някои генетични селекции."

Тези идентификационни маркери могат да следят преживяването или повторното дъвчене на храната, нивото и други фактори за здравето и благосъстоянието на животното – така че те са само един от способите, чрез които най-новите технологии намират път в селското стопанство.

Сензорите не премахват човешкия фактор

От автономни роботи за прибиране на реколтата и дронове, които могат да пръскат култури, до изкуствен интелект и използването на „големи данни“, фермерите по целия свят се обръщат към високотехнологични решения за справяне с проблеми, свързани с несигурността по изхранването, климатичните промени и пандемията, предизвикала драстични съкращения на персонала.

5

Това засилено използване на иновативни и високотехнологичниметоди за ефективно управление на културите и процесите в селското стопанство, известно като „прецизно земеделие“, е процъфтяваща индустрия. В публикуван неотдавна доклад се предполага, че глобалната му стойност ще достигне 12,9 млрд. долара (9,1 млрд. паунда) до 2027 г., със среден годишен растеж от 13% в периода отсега до тогава.

Технологиите трансформират света на селското стопанство към по-добро“, твърди Стивън Фаган, оперативен ръководител в ирландската фирма Moocall. Тя произвежда свързан със смартфона сензор, който се закрепва на опашката на бременна крава и изпраща на фермера текстово съобщение, когато животното се приближава към отелването.

Това дава възможност на фермера да бъде продуктивен, да прави други неща и да пристигне при кравата тъкмо навреме, вместо да чака с нея, понякога за продължителен период.

Научаваме повече от всякога за начините за подобряване на ефективността във фермите, което води до повишаване на общата рентабилност, казва Фаган и добавя: – Никой не иска да премахне човешкия фактор или взаимоотношенията, които фермерите изграждат с животните си. Но от друга страна, ако технологичното решение може да улесни живота ни чрез намаляване на работното време, избягване на човешките грешки и превъзмогване на общи трудности, тогава несъмнено фермерите трябва да се възползват от предоставените ни възможности."

Сред онези, които са в челните редици на изследването на въздействието на високите технологии върху бъдещето на земеделието, е проф. Гириш Чоудари, директор на Лабораторията за разпределение на автономни системи (Daslab) към Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн.

Той уверява, че автономните ферми вече са вече над хоризонта. Много нововъзникващи технологии, като роботи, които могат да наблюдават здравето на посевите, се използват в изследователските полета на Daslab.

4

Автономна система ще координира екип от роботи

Една ферма ще се нуждае от различни видове роботи, казва проф. Чоудъри.  – Някои от тях ще бъдат много малки, други ще бъдат големи, може би дори с размерите на комбайн. Ще има автономна система, която ще координира този екип от роботи, като им казва какво трябва да направят в изпълнение на различни задачи."

В допълнение към роботите ще се включат и дроновете – предвижда американския специалист. Защото „тези безпилотни летателни апарати са наистина са добри в покриването на големи пространства. Те могат да отидат някъде, да напръскат полето или да направят снимка, наистина бързо."

Привържениците на технологиите в селското стопанство също отбелязват, че тези иновации могат да бъдат използвани в развиващите се страни.

TechnoServe например е американска организация с нестопанска цел за международно развитие, която използва дистанционно зондиране, картографиране с дронове, машинно обучение, предаване на сателитни данни и пр. На практика тя помогна със своята експертиза за увеличаване на производството на кашу в западноафриканската държава Бенин.

Кашуто представлява 8% от приходите от износ на страната, а TechnoServe помага на фермерите да узнаят къде е най-добре да засадят дърветата си и да увеличат както количеството, така и качеството на добивите си. Организацията вече има планове да повтори проекта си в Западна Африка и в Мозамбик. Директорът на TechnoServe Дейв Хейл казва, че те могат да „идентифицират местата за ферми за кашу с високо ниво на точност“.

Вертикални ферми

В световен мащаб пандемията от коронавирус и празните рафтове на супермаркетите в различни точки на локдауна засилиха опасенията за недостиг на храна. Някои технологични фирми се обърнаха към технологиите, за да помогнат за туширане на тези страхове.

"Covid пандемията разкри колко уязвими са нашите доставки на храни. Тя показа колко крехка е нашата логистична система", казва д-р Нейт Стори, съосновател и научен директор на американската фирма, наречена Plenty (Изобилие). Бизнесът му използва изкуствен интелект и софтуер за създаване на мащабни „вертикални ферми“, способни да отглеждат множество зеленчукови култури по високи стени в закрити помещения.

Plenty има за цел да помогне за облекчаване на натиска върху традиционното земеделие, тъй като количеството налична земеделска земя намалява, а населението на света – и оттук търсенето на храна – бързо нарастват. Очаква се населението на света да се увеличи от 7,7 милиарда в момента на 9,7 милиарда през 2050 г., според прогноза на ООН.

В крайна сметка, земеделието ще трябва да стане безкрайно устойчиво“, казва Стивън Фаган от Moocall. – Мисля, всеки ще се съгласи, че докато хората са на планетата и се нуждаят от храна, земеделието ще бъде в основата на живота. Но фермите трябва да бъдат жизнеспособни."

В дългосрочен план спешността на подобрените земеделски практики и обръщането към технологиите за решаване на тези проблеми могат да имат друга важна икономическа полза – създаването на работни места.

Мисля, че ще видим нов приток на хора към земеделието, прогнозира д-р Стори. – Земеделието застарява от известно време и това съвсем не е добре. А производството на храна е едно от най-честните и порядъчни неща, които можете да направите на този свят.“

Прочетена 613 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта