Претоварващите ремаркета повишават производителността на комбайна с 20 на сто Избрана

Претоварващото ремарке е ефективно логистично решение, което позволява не само да се повиши производителността на комбайните и обслужващия ги транспорт, но и да се намали преуплътняването на почвата. Последното е особено актуално при нулевата и минималните системи на почвообработка, но може да бъде ефективно и в традиционното земеделие.

Особености при избора:

- Трактор за агрегатиране и вместимост на претоварващото ремарке

Първото, което трябва да вземете предвид, когато избирате претоварващо ремарке е с какви трактори ще се агрегатира то. При трактори от 7-ми клас това са ремаркета с вместимост 20 тона, при 8-и клас - 30 тона. Ще е необходим и силоотводен вал за работата на шнека.

d726c0f1eee045efba25ff8389f76fc4554491

- Широки гуми и завиваща ос

При избора трябва да се обърне специално внимание върху относителното налягане върху почвата (колкото по-ниско, толкова по-добре). Най-добре е претоварващите ремаркета да са на триосни широки колела със завиваща задна ос.

При двуосното ремарке може и без завиваща ос, но при триосното е задължителна. Иначе на стърнище напълно натоварването ремарке започва да се "закопава" и има риск да потъне при влажна почва.

Претегляща система и телематика

Задължителна опция е претеглящата система. Тя може да бъде реализирана под формата на печат с чек или онлайн програма с GSM модул. Последната напълно предпазва от кражби на полето.

В някои претоварващи ремаркета днес има дори опция за определяне на теглото в бункера, а това е много важна функция, която не може да бъде надценена. 

913c825821c4476ab72000e971fff1bb255985

Разтоварващ шнек на комбайна

Много е важно комбайнът да има дълъг разтоварващ шнек, за да има възможност за разтоварване в претоварващото ремарке по време на движение. Само така се постига максимална ефективност при работа с тези машини.

Мощност на разтоварващия шнек на претоварващото ремарке и височина на разтоварването

Също много важна е бързата система на разтоварване (400 - 600 т/ч). Тя позволява да се постигне минимално престояване на техниката. Диаметър на шнека от 42 см позволява разтоварване с 200-400 т/ч. Височината трябва да се съобрази с транспорта.

Възможност за работа със семена и торове

Важно е и наличието на ръкави за натоварване на сеялката, което прави претоварващото ремарке годно за товарене на семена и е много удобно.

Особености при работа


. Трябва предварително да се планира и премисли маршрутът на движение на претоварващите ремаркета по полето. Ремаркето не бива да преминава много пъти по собствените си следи.

. Товарейки се при първия комбайн, претоварващото ремарке прави завой по вече ожънатата част на полето към следващия комбайн и се донатоварва при него и след това при останалите пак така, докато не се напълни. Обикновено към този момент ремаркето достига края на полето и се разтоварва в няколко транспорта.

Важно е претоварващите ремаркета да се разпределят правилно между комбайните

На всеки 2-3 комбайна, в зависимост от добивите, е необходимо едно претоварващо ремарке. По-малкият брой предизвиква дисбаланс в системата. Ако работният процес е построен правилно, това позволява да се повиши производителността на комбайните с 20 % и на транспорта - с 20-30 %.

Прочетена 364 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта