Течните торове се внасят точно и бързо с пръскачката Избрана

В периоди на засуха течните торове имат особено предимство пред гранулираните – при тяхното използване не възниква конкуренция с растенията за влагата, а хранителните вещества постъпват в почвата в достъпна за растенията форма

Наред с вътрешнопочвеното внасяне на течните торове, в това число и на течен азотен тор, те могат да се внасят и с пръскачка. Този начин се е доказал като ефективен отчасти поради това, че съвременните самоходни и прикачни пръскачки позволяват да се внася необходимото количество препарат/торове в течна форма при работа на достатъчно високи скорости и с голяма работна ширина, тоест с висока производителност.

НЕ БЪРЗАЙТЕ!

Но не бързайте да практикувате технологията на внасяне на течни торове с наличните в стопанството пръскачки без да уточните предварително някои важни моменти. Трябва да се има предвид, че не всяка полска пръскачка е подходяща за провеждането на тази операция. А тези, които са подходящи, изискват внимателна подготовка, а след това и спазване на препоръките за торене.

Преди всичко трябва да се уточни, какви елементи на пръскачката ще трябва да се заменят или да се закупят допълнително. Разбира се, днес на пазара има пръскачки, изначално пригодени за внасянето на течни торове, които не изискват никакви доработки. И въпреки това, консултация с дилъра никога няма да е излишна. И така, на какво трябва да се обърне внимание при подгоовката на пръскачката за внасянето на течни торове?

ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПОМПИТЕ

Трябва да се започне от мембраните на буталните помпи. Специално за работа с течни торове са разработени мембрани, които са по-устойчиви на химически вещества. Те се използват като алтернатива на мембраните с по-добри механични свойства. Но днес на пръскачките все по-често изначално се поставят универсални мембрани, осигуряващи добра пропускателна способност от механична гледна точка и едновременно отличаващи се с необходимата устойчивост за внасянето на течен азотен тор.

Добро решение в работата може да бъде използването на тандемни помпи. Едната помпа работи изцяло за смесването на работния разтвор, а втората – за пръскането и часично за смесването, способствайки за хомогенизирането на работния разтвор. Хомогенността на разтвора, както е известно, определя качеството на работата. Това се отнася както за препаратите за растителна защита, така и за течните торове. В този случай не бива да се пести – пръскачката с две отделни помпи е оправдана инвестиция.

Наличието на специална опция позволява да се обедини мощността на двете помпи за реализиране на пръскането и да се използва при внасянето на високи норми на работния разтвор, което е актуално при внасянето на течните торове, особено при голяма работна ширина, например 36 м.

torove11 1 siteИЗБОР НА ДЮЗИ

Дюзите са още един пункт от програмата за подготовка на пръскачката към внасянето на течни торове. Чисто теоретично могат да се използват инжекторни дюзи. В този случай, за да се осигури формирането на едри капки, ще се наложи пръскачката да работи с ниско налягане. Високото налягане, неправилният калибър на дюзите, работата на повишени скорости, формират дребни капки, което се отразява негативно върху добивите.

Оптимален вариант за внасянето на течни торове са многоструйните дюзи, а перфектен -с плосък екран на разпръскване. Той осигурява равномерност на внасянето на препарата с най-малък коефициант на вариативност. Но поставянето на такъв тип дюзи не гарантира качественото внасяне на течните торове. Тук ще се наложи да се спазват препоръките на компаниите производители.

ПОДДЪРЖАНЕ НА НАЛЯГАНЕТО

За работа с дюзи FD оптимално е налягане в диапазона от 1,5 до 4 бара. Ако се избере подходящ калибър на дюзата, но се излезе извън допустимите за нея предели на налягане, то благодарение на електрониката машината ще поддържа нормата на торене, ориентирайки се на показанията на разходомера. Капките в този случай ще станат много дребни, което може да доведе до изгаряния на растенията.

Опитните потребители ще забележат, че диапазонът 1-4 бара е съвсем тесен и да се работи в него е сложно. Още повече, че в реалността работата трябва да се свърши в ограничени времеви прозорци, а обработваемите площи нерядко превишават възможностите на техниката. При такива изходни условия за механизатора е трудно да устои на изкушението да увеличи работната скорост, а като резултат изгарянията на посевите са гарантирани. Възникването на този проблем може да се избегне, ако се използва системата на автоматичен избор на работните дюзи.

На машините на AMAZONE например се поставя системата Amaselect. Тя предполага наличието на корпуса не на една, а на четири дюзи, всяка от които или по двойки могат да се избират от пръскачката автоматично, според работното налягане в дадения момент. Такова решение позволява значително да се увеличи диапазонът на работните скорости, при който налягането ще остане в допустимите предели. Например, може да поставите две дюзи FD с различен размер, например червена и синя. Машината ще започне работа със синята, но при достигането на прага на налягането, зададен предварително, ще се случи автоматична смяна с червената дюза, самото налягане ще се върне в норма, и може да се продължи с увеличаването на скоростта до достигането на поредния предел на налягането. Ако скоростта продължи да се увеличава, авоматически ще се включат наведнъж две дюзи, а качеството на разпръскване на работния разтвор ще бъде както при работа с дюза от седми размер. При още по-голямо увеличаване на скоростта налягането ще остане приемливо, а капката – едра.

AmaSelect е от помощ и при променливото внасяне на течни торове по работни карти. Когато със смяната на нормата на внасянето в пръскачката се случва скок в налягането, автоматично се избира дюза с различен калибър или две дюзи едновременно, а работното налягане и размерът на капките при това остават оптимални.

ИЗКЛЮЧВАНЕ НА ПРИПОКРИВАНЕТО

Внасяйки торовете с еднаква норма или диференцирано, не трябва да се забравя и за системата за автоматизация, позволяваща да се изключи повторното внасяне на препарата на вече обработените участъци. Секционният контрол вече е неразделна част от пръскачките. Съвременните машини са способни да отговорят на още по-стриктни изисквания по променливото торене – автоматично могат да се изключват не само секции, но и отделни дюзи. Това позволява да се пести препарат. Първите 5 % се спестяват при преминаването от ръчно управление към секционно, допълнителни 5 % - при преминаването от секционно към управление на всяка дюза. Колкото по-високи са нормите на внасяне, толкова по-важно е да се работи именно със система за изключване на дюзите.

ВЛАЧЕЩИ МАРКУЧИ

В късните фази от развитието на растенията, когато се внася голямо количество течни торове и течен азот в чист вид, се използват влачещи маркучи. Те позволяват внасянето да се прави под корен и така да се избегне изгарянето на листата. При това могат да се използват обикновени маркучи с тежести на края или специални. Разликата е само в разстоянието помежду им на крилата – 25 см при обикновените и 50 см при специалните.

За работа на окопни култури има възможност да се използват специални гъвкави захранващи маркучи, позволяващи да се разположат основните дюзи през всяко необходимо разстояние, а не само през 25 и 50 см. При планирането на внасянето на течните торове с помощта на влачещи маркучи, не трябва да се забравя, че техните възможности също не са безгранични. Всеки маркуч има дозираща шайба, позволяваща да се работи в определен диапазон на нормата на внасяне, съответно - скорост при зададена норма.

КОМПЕНСИРАНЕ ПРИ ЗАВИВАНЕ

Работата с високи норми на внасяне при големи работни ширини ще бъде по-ефективна с използването на системи за компенсиране или изравняване на нормата на внасяне по щангата при завиване. Без такава система, поради разликата на ъгловата скорост, на вътрешния радиус става внасяне на твърде висока норма, в пъти превишаваща зададената, а на външния се внася по-малка. Колкото е по-висока нормата на внасяне, толкова по-важно става използването на система за компенсиране на внасянето при завиване.

Прочетена 1655 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта