Поточна линия за производство на трактори, способни да се задвижват от слънчева енергия, е пусната вече в Съединените щати Избрана

Стивън Хекерот, основател и главен изпълнителен директор на компанията за електрически трактори Solectrac, информира в портала Rotato Crower:

Във време, когато електомобилите, двуколесните автомобили, автобуси и камиони се появиха по пътищата на целия свят и отразяват нарастващото желание да се освободим от превозните средства, задвижвани с традиционно гориво, в агропромишления комплекс също се извършва тиха революция. Признавайки необходимостта както за модернизиране на селскостопанския сектор, така и за намаляване на приноса му към глобалното затопляне, аграрници, загрижени за състоянието на околната среда, променят начина си на работа. А и времето е съвсем подходящо за тази промяна.

През тази година ООН ще свика първата в света среща на върха по продоволствените системи в рамките на „Десетилетие на действия за достигане на целите за устойчиво развитие в периода до 2030 г.“ Призовават се всички заинтересовани – академични среди, политици, фермери – да работят заедно за постигане на осезаеми положителни изменения в световните продоволствени системи.

Дейността на фермите е пряко свързана с опазването на околната среда и устойчивото производство на храни, което засяга хората, общностите и икономиките.

Понастоящем според Министерството на селското стопанство на САЩ дейностите в селското стопанство съставляват 10,5% от общите емисии на парникови газове.

Тъй като този дял, ако не се предприемат действия, може да нарасне, далновидните земеделски производители преминават към интелигентни технологии не само за да възстановят екологичните щети, но и да осигурят устойчивост на селскостопанските култури, безопасност на работниците и рентабилност.

Сред нововъведенията като сензори за почвата и посевите и решения за наблюдение в реално време, електрическите трактори са готови да играят първостепенна роля в опазването на климата, като помагат да се намали зависимостта от изкопаеми горива чрез намаляване на емисиите на парниковите газове.

В Канада и Калифорния компанията за електрически трактори Solectrac пусна линия за производство на захранвани от батерии електрически трактори, включващи компактни селскостопански модели.

В момента първата компания в Северна Америка, която произвежда и предлага на пазара електрически трактори, опазващи околната среда –продава компактен електрически трактор с мощност 30 конски сили (23 kW с възможности на съвременните дизелови машини). Този трактор е подходящ за хоби ферми, оранжерии, малки лозя, голф игрища и обслужване на ландшафта в общините. Очаква се той да бъде достъпен на международния пазар през 2022 г.

Калифорния е избрана за идеално място за изпитания на технологията на Solectrac, тъй като държавата се стреми да премахне бензиновите автомобили и камиони до 2035 г. като част от борбата си за запазване на околната среда и изменението на климата.

В допълнение към зареждането от мрежата, електрическите трактори могат да се захранват от чиста, възобновяема енергия като вятър и слънце, което помага на фермерите да получат независимост от инфраструктурните ограничения и нестабилността на цените, свързани с изкопаемите горива. Електрическите двигатели също имат значително по-малко части, което означава, че те са по-лесни и по-евтини за поддръжка от техните аналози, задвижвани с гориво. Всъщност двигателите Solectrac на електрическия трактор имат един движещ се механизъм в сравнение с приблизително 300 движещи се части при дизеловите трактори.

В Канада фермер от Онтарио използва един от първите трактори Solectrac eUtility от август 2018 г. Само шест месеца след покупката си собственикът Нийл Тони заявява, че електрическият трактор му е помогнал да спести приблизително 50% от оперативните разходи, без да отчита бъдещите спестявания при поддръжката на мотора на трактора само с една движеща се част. С помощта на съмишленици Нийл успява да инсталира слънчеви панели от 10 киловата, които зареждат трактора му за около пет часа. Когато не се използват за трактор, панелите отопляват къщата на фермера и доставят енергия за друго оборудване.

Въпреки че финансовите и екологичните ползи са ясни, електрическите трактори също допринасят значително за запазване здравето на работниците. Дизеловите изпарения причиняват респираторни заболявания, двигателите въртят на високи децибели, което може да доведе до загуба на слуха на механизаторите при продължителна работа. В заключение, електрическите трактори не замърсяват околната среда и работят безшумно, което създава по-безопасна среда за хората.

Прочетена 391 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта