Очаква се повишаване на цените в аграрното машиностроене

Не достигат резервни части, сроковете за доставки се увеличават

Автомобилната индустрия страда от дефицит на електроника и е принудена да намали производството. Ограничените доставки на електрически компоненти засягат и производителите на селскостопанските машини, пише изданието Future Farming.

Засега производителите на трактори остават невредими, но това не ги успокоява: „Все още нямаме проблеми, но предвид сигналите, които получаваме от нашите доставчици, не сме сигурни дали ще можем да оборудваме всички трактори с необходимата електроника до края на тази година“, твърдят от фирмата New Holland.

John Deere допълва, че производството им не е възпрепятствано от липса на доставки, но потвърждава, че сроковете за изработка също се увеличават. Наскоро Fendt за няколко дни спря производството в 2 завода поради недостиг на части.

Бум в продажбите на нови трактори и машини

В световен мащаб продажбите на нови трактори и машини стремително растат главно поради по-високите изкупни цени на зърното. Сроковете за доставка до 2, 3 или 6 месеца не са изключение за поръчки, направени в момента.

Тракторите и машините, особено предназначените за отглеждане на зърнени култури, се продават добре. Изпълнителният директор на Lemken Антони ван дер Лей съобщава, че дилърите, които правят в момента поръчки пряко от завода, могат да очакват екипа му най-рано в края на юли. Pöttinger предупреждава, че негова сеялка може да бъде доставена към декември.

Глобалните контейнерни превози още не могат да се нормализират след блокирането на Суецкият канал от огромния контейнеровоз „Евър Грийн" през март тази година, което продължава да влияе на доставката на части. Lemken твърди, че доставката на електроника е особено тревожна.

Търсенето на компютърни чипове

Глобалната икономика все още се справя неочаквано добре и по-специално увеличеното използване на потребителска електроника е предизвикало бум в търсенето на компютърни чипове, тъй като много компании разчитат на едни и същи компоненти за производство. Заедно с бързо нарастващите цени на суровините, производителите също прилагат собствена тактика на непрекъснато увеличаване на цените на готовите стоки, в резултат на което дистрибуторите предвижват поръчките напред във времето, създавайки изкуствено увеличаване на сроковете за доставка.

Цените на материалите са на рекордно високо ниво

Feder Unacoma (Национална федерация на производителите на селскостопански и градинарски машини в Италия) проучва цените на суровините и ги публикува на своя уебсайт. В него посочват, че цените на стоманата в Европа са достигнали през март най-високите си стойности за всички времена, като особено високите увеличения са обхванали най-вече валцуваните продукти (HRC и CRC) с повишения от 70 – 80% в сравнение с нивата преди пандемията Covid-19.

1700 части са необходими за производство на трактор

През първото тримесечие на годината в сектора на пластмасите Европа отбеляза увеличение на разходите за етилен с 45% и 121% за полиетилена. Това според Feder Unacoma ще доведе до бъдещи негативни и далечни последици за сектора на селскостопанското машиностроене. За производството на трактор са необходими средно 1700 части, от които приблизително 75% са желязо (чугун, стомана, метални тръби), а 5% са други метали, най-вече мед. Повече от 10% са пластмасовите материали (обшивка на кабината, предпазни устройства, капаци, пробки, прекъсвачи) и около 5% са каучукови материали (тръби, уплътнителни пръстени, набивки).

Повишаването на цената на тези суровини следователно би довело до оскъпяване на производството на трактори, а цените на дребно за нови трактори ще нараснат.

Прочетена 1059 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта