Европроектите за инвестиции в земеделието трябва да се преработят от основи Избрана

Още е рано за разговори за референтните цени по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделски стопанства", каза Даниел Минев, председател на УС на БАТА, в блиц интервю за "Гласът на земеделеца"
 
- Господин Минев, доста земеделци, сред които и председателят на НАК - Тодор Джиков, напоследък ни питат какво ще се случи с референтните цени, заложени в условията за кандидатстване по подмярка 4.1, предвид на растящата инфлация. Водени ли са такива разговори и имат ли основание тези опасения?
 

- Като цяло това е тема на бъдещи разговори. Наистина има драстични скокове в цените. От друга страна, има някакви дадени цени с някаква валидност  до края на годината.  За момента не са водени официални разговори с МЗХГ по темата. Това е развиващ се въпрос. 
 
Все още не е ясно и накъде ще отидат цените в крайна сметка. Има го и моментът, че това увеличаване на цените, и най-вече на металите, е чисто спекулативно. То е обусловено основно от недостига на суровини и драстичното поскъпване на транспорта. Но както става в момента при петрола, в един момент цените вероятно ще паднат. И вероятно, с оглед на това по-големите фирми производители правят увеличения, но те не са толкова драстични. Докато по-малките отиват и до 20-25 % увеличение на цените.  Но в момента ситуацията се развива и никой не може да предвиди дали до края на годината няма да има още 25% увеличение, например, или цените ще паднат.
 
 А и в момента няма реализация на проекти. Реализациите ще почнат догодина. Така че спокойно имаме време до края на годината да видим как ще се развиват нещата и вече тогава, ако се налага да има някакви драстични корекции,  ще трябва да се инициират по-сериозни разговори в тази посока. Но все още е твърде рано да се говори за това.
 
Проблемът с проектите за мен е друг. Земеделците вече не искат да участват в тях. Всичко е толкова усложнено. Земеделците предпочитат да си вземат нещо, да си го платят и да знаят, че може да си правят каквото искат с него и да не го правят на маймуна след това. 
 
Най-неприятното за земеделците, е че ги намират разни консултанти, те си вземат някакви пари, за да свършат нещо. На там няма никакви гаранции, проектът дали ще мине и при какви условия, а често земеделците дори не разбират какви проекти са им направени. 
 
Защо консултантите трябва да вземат парите предварително, нека се вземат когато стане проекта и се реализира. Или поне част от парите. Хората загубиха вяра в тези проекти.
 
Така парите остават неусвоени, а в същото време има лимит за машини до 250 000 лв. С тези пари машини не можеш да купиш. Надяваме се следващото правителство и новият състав на МЗХГ да обърне внимание на този проблем. Защото нещата с тези проекти трябва да се променят фундаментално. От самите основи. 
 
Да се види как го правят другите страни. Например, една съседна Румъния. Там програмите работят отлично. Не можем ли да отидем и да ги питаме как го правят? Сигурно не е перфектно, но работят добре. Приемите са регулярни, отворени са на ролинг база. Вкарваш проект, одобрява се, минава, вкарва се следващ проект, няма прозорци. Но за да станат нещата както трябва - с правила, ясно, точно и прозрачно, трябва да има политическа воля.
 
Ася Василева
Прочетена 935 пъти Последно променена в Сряда, 21 Юли 2021 12:33
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта