Бъдещи механизатори взеха важен изпит пред комисия с експерти от МЗХ Избрана

Новозавършили механизатори от Професионалната гимназия по селско стопанство "Царица Йоанна" в Пазарджик положиха успешно важен изпит, в който трябваше да демонстрират знания и умения пред експерти от Министерството на земеделието и храните. Девет младежи, пожелали да участват, са получили документ, който им отваря възможност да се трудят като квалифицирани водачи на селскостопанска техника с прикачен инвентар - една от най-добре платените професии в последните години у нас.

ПГСС архив 2

"Този изпит се провежда всяка година при нас и е за младежите, завършили специалност "Механизация на селското стопанство", а след като го вземат, те придобиват правоспособност ТВК, тоест - право да работят с почти всякаква земеделска техника - разказва зам.-директорката на училището Янка Симпличева. - Това включва трактори с прикачни навесни машини. Придобива се допълнителна правоспособност освен вече получената професионална квалификация. Тази година всички издържаха успешно, а изпитът не е лесен. Провежда се пред комисия, включваща експерти от Министерството на земеделието, горите и храните, представител на Областната дирекция "Земеделие" и представител на гимназията. Има и теоретична, и практическа част. Първата е таст с 80 въпроса, от които трябва да има над 56 верни отговора, за да е положителна оценката. Които се справят, се явяват и на практика. Теглят билети и на всеки се пада да извърши конкретна технологчна операция с трактор, с агрегатирана съответно машина. По преценка на членовете на комисията се задават и допълнителни въпроси, свързани пак с темата. Например - за оран с навесен плуг, какви са особеностите. Или пък сеитба или други актуални за сезона операции - балиране, машинно обръщане на сено, люцерна или слама, жътва. Само че за машините, с които тя се извършва, се изисква друга категория ТВК-З, която пък дава право да се работи на комбайн, силажокомбайн, самоходна косачка".

Гимназията разполага с огромни площи, на които не само има възможност да се проведе практическият изпит за ТВК, но и целогодишно се водят занимания, даващи умения на учениците за предстоящата им работа в агросектора. Има и достатъчно машини - трактори, прикачни, навесни съоръжения.

ПГСС архив 3

Янка Симпличева отбелязва, че професията на механизатора възвръща авторитета си, става все по-търсена и все по-доходоносна. Факт е, че напоследък търсенето на квалифицирани трактористи в цялата страна е голямо. За да го наемат, по закон той трябва да има и тази допълнителна правоспособност, така че това е документ, който отваря много възможности.

"Затова и интересът към тази допълнителна квалификация обикновено е голям при нас - допълва зам.-директорката. - Това е още едно предимство за нашите ученици - да могат да положат при нас този изпит и да вземат удостоверение. Хубаво е да се знае обаче, че за явяване се изисква минимум шофьорска книжка, категория В или правоспособност ТКТ - те също се придобиват в нашето училище в 11-ти и 12-ти клас".

Янка Симпличева казва, че някои от младежите дори са нетърпеливи да вземат изпита, особено ако вече са получили примамливи предложения за работа и добра заплата. Възможността за по-добри възнаграждения ги мотивира да учат още. Възпитаниците на гимназията са основно от селата и основно от ромски произход, но те също ясно осъзнават ролята както на образованието, така и на допълнителната квалификация. Значение за това има фактът, че повечето ромски семейства в региона се изхранват със земеделие, някои имат големи ферми, а младите подготвени кадри са необходими именно за фамилния агробизнес.

Известно е, че в Пазарджишко има и много роми, правещи земеделие по всички евростандарти. Доказателство за това е, че някои имат дългогодишни договори за доставка на зеленчуци и плодове за големите търговски вериги, където изискванията са наистина високи.

"Някои деца още от 8-ми клас идват при нас с висока мотивация да получат именно тази правоспособност - за управление на селскостопанска техника. Има вече много модерни машини, земеделците купуват нови трактори по програми, в кабините им се работи при много добри условия, а като се прибави и доброто заплащане или възможността да се подобри семейният агробизнес, мотивацията е още по-висока" - обяснява Янка Симпличева.

Тя допълва, че част от новозавършилите гимназията не разчитат някой да им дава заплата, а се регистрират като земеделски производители и успешно изкарват прехраната си със селскостопанска дейност в собствени ферми.

Стоимена Александрова

Прочетена 547 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта