Визия за бъдещето и съвършенство във всеки детайл Избрана

Заводът на Horsch в Швандорф, Германия, заснет от въздуха

Над 20 нови и обновени машини показа компанията на ежегодната си пресконференция за европейските аграрни журналисти в централата си в Германия. Освен тях бяха представени вижданията на бранда за бъдещето на земеделието и земеделската техника, както и напълно работеща автономна машина

Ася Василева,
наш спец. пратеник в Швандорф, Германия
Самолети, нови технологии, концепции, визии за бъдещето, съвършени машини и автономни роботизирани модули, работещи още сега на полето. Перфектна работа и изпипани до последно детайли. Това е HORSCH. Удивление и възхищение! Така с две думи може да се опише реакцията на аграрните журналисти, които посетихме централата на компанията в Швандорф, Германия, заедно с Петя Дайнова, представител на бранда за България. Поводът беше годишната пресконференция на Horsch. Както всичко, което прави германската компания, и това събитие беше перфектно организирано до последния детайл.
IMG 20210831 170734 siteКогато говорим за Horsch, никога не говорим просто за машини. Никога не говорим просто за пролетна сеялка или култиватор за окопни култури. Говорим за визия, за бъдеще, за концепция за поне 10 години напред. Дните на пресата, които брандът организира всяка година, винаги чертаят бъдещето както на земеделската техника, така и на земеделието като цяло. Очертават виждания, тенденции. Тази година бяха откроени три основни – дигитализация, автономност и здраве на хората. Всичко това в контекста на предстоящите съвсем скоро Зелена сделка, производство на безопасни храни и опазване на околната среда, които ще изискват и нови технологии на земеделие. Като растителна защита, съобразена с новите строги екологични норми. Прецизно торене, отговарящо на изискванията на Зелената сделка. Автономни машини, необходими поради липсата на работна ръка в земеделието. Всички тези идеи и проблеми са взети под внимание, защото без тях работата на европейските фермери вече няма да бъде възможна.
И само въз основа на тези тенденции за бъдещето, в Horsch създават и усъвършенстват самите машини. Всяка машина тук тръгва от концепция, открита в нуждите на земеделците. Самата фамилия Хорш е земеделска и има свое стопанство. Желанието да направят техника за рентабилно земеделие се корени именно в земята, която те самите обработват. Така повече от 40 години брандът създава едни от най-печелившите, най-прецизните и реномирани сред земеделците в цял свят машини за почвообработка, сеитба и растителна защита.
И неслучайно споменах самолети в началото на статията. Не, Horsch още не произвежда самолети. Но събитието за журналистите започна именно с полет с малки лекомоторни самолети от летище в близост до Швандорф над завода на компанията. За мен това беше символ на полета на мисълта и въображението. Свободата да мечтаеш за бъдещето на земеделието. Стремежът към съвършенство в техниката, без ограниченията на стандартите на конкретния момент. Предвиждайки бъдещето и изпреварвайки го. Това е духът на Horsch. Духът, който е въплътен във всяка една машина с тази марка, независимо каква е тя и къде по земното кълбо работи.
Когато срещнеш и поговориш със собственика на компанията Михаел Хорш, оставаш респектиран от полета на неговата мисъл. Човек, тръгнал от земята и имал смелостта да мечтае за бъдещето на земеделската техника. Визионер, които създава машини десетилетия преди да е дошло тяхното време. Той е от тези инженери, които пробват, чертаят, прогнозират, тестват и изпипват всеки детайл до съвършенство десетилетия наред. Визионер с огромна страст към земеделието. Защото Михаел Хорш е инженер, но и земеделец. Намерил е и перфектния съдружник – Тео Лееб, директор на отдела за растителна защита, създател на пръскачките Leeb. Едва ли има земеделец, който да не ги познава и да не се е възхитил от тяхната прецизност и техническо съвършенство.
А за практическата част от бизнеса се грижат очарователната и дейна Корнелия Хорш, която отговаря за продажбите и маркетинга на компанията, и Филип Хорш, управител в компанията.
IMG 3748 siteКорените на Хорш не са в инженерството, а в земеделието. Членовете на фамилията и днес са активни фермери. Затова и фокусът на компанията е да държи тясна връзка с клиентите, дори и когато се разраства. Защото отличната техника е довела до двойно увеличение на продажбите и производството за последните 5 години. Съответно и на персонала, който днес наброява почти 2500 души. Само през 2021 са назначени нови 300 души. Продажбите на бранда за 2020 г. са достигнали впечатляващите 500 000 млн. евро.
Този ръст не може да не радва. Но е и повод за много работа и виждания, за да остане компанията близо до своите клиенти и да не се превърне в голяма мултинационална корпорация. Това обясни Корнелия Хорш при откриването на Деня на пресата. “Ковид пандемията промени много. Но и ни накара да мислим много как ще изглежда бъдещето на Horsch. Разширихме производствените площи. Разбрахме, че приоритетите на нашата фирма са защита на природата и здравето на хората. За тези два приоритета ние предлагаме технически и дигитални решения за модерното земеделие. Ориентирани сме към християнските ценности. Разработихме ново лого, което символизира ангажимента на компанията да остане фокусирана върху личната връзка на семейство Хорш с всеки един неин клиент, въпреки главоломно нарастващия им брой в цял свят. За нас е важно да останем пряко свързани с всеки един наш клиент“.
На Деня на пресата бяха представени и много новости при машините. Сред тях е и първата навесна пръскачка на компанията. Leeb CS e шампион по отношение на компактност, техническо изпълнение и лесна употреба.
Прикачването става бързо и лесно. Машината е с работни ширини от 15 до 30 метра, а земеделците имат избор измежду 1400, 1800 и 2200-литров резервоар.
По отношение на воденето на щангите, от Horsch залагат на добре познатата уникална система Boom Control за автоматично водене на щангите и поддържане на точната, възможно най-ниска, работна височина и при висока скорост. 25 см разстояние между дюзите. Оборудвана е с уникалните за марката пулсиращи дюзи. Повече за нея, както и за останалите новости, ще прочетете в следващите ни броеве.
Гвоздеят на събитието несъмнено стана автономната машина Horsch. Въпреки внушителната си ширина, тя напълно самостоятелно и изключително грациозно мина сред паркираните нагъсто на паркинга автомобили под леко притеснения поглед на техните собственици, понякога и на сантиметър от лъскавите коли. Справи се блестящо. Машината е съставена от основен модул, на който могат да се прикачат различни инвентари, и е предназначена за големи стопанства. Михаел Хорш обясни концепцията на внушителната машина:
IMG 3831 site„Това, с което кардинално се различаваме от останалите компании, които работят в сферата на автономността, е, че ние започваме с машини с големи размери. Причината е проста. Цялата инфраструктура за един такъв робот – навигация, GPS, RTK станции, системи за сигурност, радари, компютри, струва еднакво скъпо и за малка, и за голяма автономна машина. Първоначалната инвестиция е еднаква от гледна точка на земеделския производител. Естествено е при такава голяма първоначална инвестиция, фермерите да предпочетат големи машини, които ще се изплатят бързо. Най-остри проблеми с работната ръка има точно в големите стопанства, които имат нужда от сериозни машини. Обикновено те се намират в страни с по-либерална законова система, където пускането в експлоатация на автономна машина би било по-лесно. Затова има смисъл да се започне от голямото. В Германия или Франция законите скоро няма да позволят на полето да работят автономни машини.
Вече имаме разработени няколко версии на автономни машини. При тази, която виждате, отпред има двигател с мощност 450 к.с. и тежи 12 тона. Тя е агрегатирана с 24-редова сеялка Maestro. Компактна машина, с голяма работна ширина, която много лесно може да се транспортира. Роботът може да работи с Maestro, Avatar, Serto, претоварващи ремаркета. Подходяща е и за Joker и за Cruiser.
Но най-важното на автоматизацията не са машините, които виждаме, а софтуерът, който не виждаме. Не този за машината. А този, който управлява дистанционно робота на полето. Още преди 10 години в нашето стопанство Agrovison в Чехия започнахме въвеждането на системата CTF, която е точната предпоставка за работата на софтуера. И това, върху което работим от 10 години като идеи и опити, сега е готово да излезе на полето. Ако не можеш с абсолютна прецизност да си очертаеш парцела, роботът няма да ти свърши работа. Това беше най-трудното в работата и нещото, което ни забави най-много.
При автоматизацията идеята не е да премахнем човека или да работим с по-малко хора. Вместо да кара трактор, човекът ще има друга задача. Да го управлява посредством компютър. И всички 10-годишни деца, които в момента играят на Farming simulator, ще пораснат с перфектната квалификация за това. Бъдещите трактористи вече ги има, ние само трябва да развием техниката. Единствено това ще върне младите в земеделието“.
IMG 3868 siteHorsch е компания на визионери. Компания, в която виждат бъдещето и работят за бъдещето. А то е във високите технологии на полето и в стопанството. На екологичното земеделско производство, на грижата за почвата. На земеделието, което няма да изисква нискоквалифицирана работна ръка, а компютърни специалисти.
За вижданията на Михаел и Филип Хорш за бъдещето на земеделието – четете в следващите ни броеве.
А лично за мен Horsch продължава да се свързва твърдо с две неща – прецизност и визия. И Дните на пресата 2021 на компанията още веднъж доказаха, че и занапред ще бъде така.

Прочетена 762 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта