Остров Джърси – родината на кравите красавици Избрана

Отличното географско положение, мекият климат, високите покупателни възможности на населението и липсата на данъци са предпоставки за успешно селско стопанство. Но реалността се оказва по-различна. Фермерите животновъди Джулия и Дарън Кено от района Сейнт Питър са принудени всеки ден да се справят с множество проблеми

Мила Иванова

Сейнт Питър е една от 12-те енории (области) на британския остров Джърси в протока Ламанш, който разделя Франция и Великобритания. Намира се в долина, простираща се в западната и централната част на острова, който се слави като най-топлото място на Великобритания – без летни горещини и зимни студове (температурата рядко пада под 10°C).

1. Остров Джърси

В това райско кътче фермерското семейство Джулия и Дарън Кено управлява стопанството си Manor Farm, включващо животни и пасища, кланица, цех за производство на млечни продукти и кафене. Освен синът им Чес, на 22 години, в предприятието се трудят още 10 работници. Младият мъж активно помага на родителите си във фермата още от тийнейджърските си години, а приятелката му работи като ветеринарен лекар. Фермерското стопанство, специализирано в производство и реализация на млечни и месни продукти, държи и магазин на селския площад на Сейнт Питър, който от търговска гледна точка има идеално разположение – в самия център, на улица с развита транспортна и жилищна инфраструктура. Освен това потребителите могат да си позволят по-скъпата фермерска продукция, тъй като според статистическите данни средният доход на човек от местното население съставлява 760 евро седмично. Но преди 5 години тук бяха откриха два супермаркета и търговията на магазина силно забуксува. „Оттогава нашият семеен бизнес така и не може да се възстанови – със съжаление споделя стопанката на фермата Джулия Кено, на 52 години. – Мнозинството от вече бившите ни клиенти вече пазарува във филиал на търговската верига Marks & Spencer.”

2 Джулия и Дарън с двете им деца

Моментна снимка на семейното стопанство

Дойното стадо на фермата наброява 60 крави от породата Джерсей. Отделно тук угояват 60 глави от кръстосани млекодайни и месни породи (Джерсей с Ангус, Джерсей с Белгийското синьо говедо). В допълнение фермерите отглеждат 200 свине, от които 40 свине майки. И независимо от това скромно поголовие, Джулия и Дарън Кено са най-големите свиневъди на острова! Стопанството разполага с 650 декара пасища и 20 дка, засети с кръмно цвекло, но само 240 декара са собственост на земеделците. Голяма част от храните, включително пшеница, отпадъци от захарна тръстика, ечемик и соя, се налага да купуват.

Благодарение на мекия климат на острова, животните целогодишно се намират на пасбищата. Прибират ги в помещения само за доене, а също и през студените зимни нощи. Ежегодно предприятието Manor Farm произвежда около 330 000 литра мляко. И макар че средната млечна продуктивност на една крава е само 5000 литра годишно, маслеността на млякото, получено от Джерсей, е много висока – около 5%.

Тук, в стопанството, млякото се преработва в йогурт, сирена, масло и сметана.

5. Darren

Сами срещу мрежата

Във фамилния магазин предлагат произведени в стопанството млечни и месни продукти, като съобразяват цените с тези в супермаркетите. Млякото от фермата струва от 1,17 до 1,25 паунда за литър (около 1,30 – 1,39 евро/л), т.е. на същата цена като в близкия супермаркет. „ За две години ние нито веднъж не сме повишавали цените в магазина”– твърди Джулия. Но въпреки това клиентелата им постоянно намалява...

Някога две трети от целия оборот на предприятието са се падали на фермерския магазин, а сега – само една трета. Две трети от млечната продукция се реализира чрез търговия на едро. Продуктитесе доставят в известни пъбове, хотели и магазини на търговската верига Co-Op (съкр. – коператив). „Три пъти седмично доставяме 3000 литра мляко в Co-Op във вид на сирена и масло. Без такъв клиент нашият бизнес силно би пострадал – разказва фермерката. – Съвместната ни работа с тази верите е отлична, а заплащането става много бързо.”

Джулия и Дарън Кено твърдят, че селскостопанското им предприятие в продължение на много години се е борило да работи независимо. До 2005 г. всички млечни животновъди на остров Джърси били задължени да доставят суровото си мляко в селския кооператив Jersey Dairy. Но подобни условия съвсем не устройвали фермерите Кено. „Приоритет на кооператива беше млечният отрасъл, в резултат на което големите млечни предприятия ставаха все по-големи, а малките започнаха да предават позициите си” – спомня си Джулия. Понастоящем средното поголовие на млечните стопанства на острова е 120 крави. Десет от крупните фермери отглеждат стада от 210 глави.

В знаменателната 2016 г., с влизането в сила на закона за конкуренцията, фермерите Кино най-сетне могат да се освободят от контрола на кооператива и започват да реализират своята млечна продукция под собствен бранд Classic Farm. Сега в асортимента на предприятието са включени 34 артикула. Освен това засега селскостопанското предприятие Manor Farm е единственото независимо млечно стопанство на острова.

Кафене в краварник

В търсене на допълнителни източници на доходи фермерите Кено решават да разширят своите селскостопански помещение и да ги дадат под аренда. Сега в тях се намират ветеринарен кабинет, фризьорски салон, салон за услуги на кучета и салон за красота. Друга сграда, някогашен краварник, е превърната с вкус във фермерско кафене. Ретрофотографии, портрети на крави красавици джерсейки, рисувани от местни художници, придават особен интериор на кафенето. В него сервират, естествено, продукти от фермата. „От 2015-а ние просто престанахме да осъвременяваме сертификата си за биопродукция, тъй като държавата реши да се откаже от своята подкрепа на органичното селско стопанство. Ние се върнахме към обикновените храни, но генномодифицирани и преди, и сега, не използваме” – разказват фермерите.

От терасата на кафенето може да се наблюдава как кипи работата във фермата. Сградата с телетата е отворена за всеки, който има желание. „Милите ни животни с големите очи са любимци на всички ученици, които редовно посещават стопанството с цели класове” – разказва с умиление стопанката. – Над всяко теле виси табелка с причудливото име на животното и на неговите родители. По време на отелванията на страницата на Manor Farm във Фейсбук се появяват фотографии на новите жители на фермата и всеки читател може да предложи име на новороденото теленце. Но не само децата изпитват слабост към красивите крави. Стопанката на фермата признава: „Ние си обичаме нашите джерсейки. Те са толкова дружелюбни и кротки. Отелването преминава лесно, непридирчиви са към храната. А какво чудесно мляко дават!”

Структурни преобразования

Независимо от всеобщото възхищение от джерсейките – най-красивите крави, които с карамеления си цвят приличат на сърни, заниманието със селско стопанство на острова въобще не е лесно. През 1991 година, когато съпрузите Джулия и Дарън поемат управлението на стопанството, в региона имало 250 фермери. Сега със селско стопанство се занимават само 40 души, 24 от които са се специализирали в млекодайно животновъдство. Традиционно, джерсейските ферми са били смесени предприятия – съчетавали са млечното животновъдство с производството на картофи. Сега такива предприятия са рядкост, повечето са преминали напълно на рентабилното производство на картофи от сорта Джерсейска кралска, единствения сорт в Евросъюза със защитен географски произход, който съответно се реализира по премиални цени. В супермаркетите пакет от 700 грама „кралски” картофи се продава по 2,49 паунда (2,78 евро). Джулия Кено е настроена критично към картофопроизводителите: „Те заработват добри пари и ползват най-добрите земи, и всичко това поради факта, че могат да си позволят да заплатят по-висока аренда”. 70 на сто от цялата селскостопанска площ на острова е заета от картофени полета. „Но това едва ли ще продължава в бъдеще. В нашите почви се фиксира висока концентрация на нитрати. И освен това съществуват проблеми с нематодите (кръгли червеи)” – съобщава фермерката.

Джулия и Дарън Кено са обезпокоени от отношението към почвата на другите фермери, „които се опитват да извлекат от нея всичко, което е възможно”. На острова остават все по-малко х ора, които знаят как правилно да произвеждат хранителни продукти. Остров Джърси има славата на данъчен оазис, поради което младото поколение се стреми да изгради своята кариера в банковия или финансовия сектор, докато в същото време сезонни работници в селското стопанство идват от страните на Източна Европа, от т. нар. бивш социалистически блок...

Природен и финансов рай

Джърси е коронно владение на Великобритания, част от т.нар. Нормандски острови, със 118 кв. км площ и население 100 000 души. Разположен е в протока Ламанш, недалече от бреговете на Франция. Има специфичен статут на политическа зависимост от Британската корона и формално не е част нито от Обединеното кралство, нито от Европейския съюз, но се явява негова митническа територия. Джърси се смята за данъчен рай (офшорен тип) и привлича огромно количество инвеститори от цял свят, желаещи да избегнат или да намалят данъците си, както и стотици финансови и застрахователни институции.

Климатът е умереноокеански с мека зима и прохладно лято, сняг пада много рядко. Часовете слънчева светлина, които са 1918, са значително повече от където и да било във Великобритания.

Територията на острова се състои от плато и долини, дълги песъчливи плажове на юг и високи скални брегове на север. На острова е създадена породата крави Джерсей, която дава мляко с висока масленост (до 7%); оттук идва и названието на трикотажната тъкан жарсе.

 

етикети:
Прочетена 4555 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта