Ново огнище на АЧС е потвърдено в индустриална ферма в Троянско Избрана

Българска агенция по безопасност на храните /БАБХ/ е потвърдила ново огнище на африканска чума по свинете /АЧС/ в индустриална ферма в село Горно трапе, община Троян, съобщават от агенцията.
След получен сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните в Ловеч за повишена смъртност в свинефермата, незабавно е организирана проверка и вземане на проби от свинете. Към момента умрели от болестта са 8 прасета. В свинефермата се отглеждат 554 свине.
Взета проба от едното умряло прасе е потвърдена като положителна за вируса на АЧС от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.
Предприети са мерки за ликвидиране на огнището и предстои хуманното обезвреждане на останалите прасета.
Създадени са зони на рестрикция /3-км предпазна и 10-км надзорна зона/, в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. В тях не се отглеждат домашни свине в други индустриални свинеферми или фамилни ферми. Клинични прегледи и лабораторен надзор ще бъдат извършени в населените места, попадащи в 3- и 10-километровите установени зони на рестрикция, допълват от БАБХ.
Предстои епизоотично проучване от експерти от Агенцията по храните, съвместно с Центъра за оценка на риска по хранителната верига, за откриване на потенциалния източник на инфекция и начина на заразяване на фермата.

етикети:
Прочетена 627 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта