Най-добрият животновъд на Франция за 2020-а предава над 1 милион литра мляко годишно Избрана

Пристрастен към генетиката от 12-годишната си възраст, Паскал Левек постигна чрез селекция едно изключително стадо

Френският фермер Паскал Левек прие скромно, без капка тщеславие присъдената му титла „Най-добър животновъд на 2020“ от конкурса „Крава на годината“, организиран от асоциацията Prim'holstein France.

„Не аз, а моите крави спечелиха тази награда, обясни пред медиите 35-годишният животновъд селекционер. – Аз само продължих работата, предприета от моите родители преди много години.“ Паскал Левеквсъщност направи двоен удар, тъй като през изминалата 2020 г. той зае и първото място в топкласацията по производство на сурово мляко със среден годишен млеконадой 12 969 литра/крава. Паскал участва в конкурса с 15 от своите фаворитки.

Семейната ферма „Карант“ в селцето Марец (Северна Франция)e предадена по наследство на Паскал, който е наел допълнително двама работници. Полезната земеделска площ на стопанството е 2560 декара, засети с различни култури за изхранване на животните (1200 дка пшеница, 300 дка царевица, 300 дка цвекло, 300 дка лен, 200 дка картофи, 160 дка ливади, 100 дка грах). Стадото се състои от 100-ина крави Прим Холщайн с годишно производство 1 180 000 литра мляко.

Младият животновъд е горд, че стадото му отговаря на високите критерии в категориите мляко/продължителност на живота/репродуктивност. А това в определяща степен се дължи на дългогодишна и търпелива работа по селекцията. Паскал твърди, че се е запалил по генетиката още от 12-годишната си възраст, когато наблюдавал усилията на баща си за създаване на едно добро потомство.

В следващите години баща и син започнали да се допълват. „Като запазихме най-добрите крави, за 20-30 години селекция ние можахме да постигнем едно изключително стадо. Критериите не са само тяхната млечна производителност, но и нивото на плодовитост. „Селекцията ми е почти естествена, в лоното на самото стадо, без да прибягвам до външни покупки“ – твърди Паскал Левек. Запложданията се правят от самия фермер и 80% от животните са генотипирани. Още преди три години Паскал е преустановил със сексираното осеменяване. Но е успял да продаде на развъдното сдружение Gènes Diffusion бичета за разплод, които вече са станали знаменитости в департамента.

Прочетена 1407 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта