Заради суша `2020: Двойно по-скъпо стана изхранването на овцете! Избрана

Това споделя фермер от добричкото село Опанец, посветил се на отглеждането на овце от породата Лакон

Габриела Събева

Точно преди година разказахме на страниците на „Гласът на земеделеца“ за мечтите на дългогодишния животновъд д-р Васил Стоев да се посвети на отглеждането на овце от породата Лакон.През изминалите 12 месеца настъпиха много промени – и по света, и във фермата на ветеринаря. „Целият свят се обърка, полудя. Положението при нас стана плачевно“, директен е д-р Стоев. Той е категоричен, че вируси е имало и ще има, по-страшното е, че имунната система на човека е срината и не може да отговори адекватно на атаките на различните заболявания. „Няма чиста храна, има много химия, това е причината“, допълва още д-р Стоев. В същото време по никакъв начин не се стимулира производството в малките семейни ферми, било то растениевъдни или животновъдни, които правят и невъзможното не само да произвеждат качествено и здравословно, но и да оцелеят.

Потомственият фермер се насочва към овцете Лакон заради тяхната висока млечност. Стадото му вече е удвоено в сравнение с година по-рано - отглежда 100 овце майки и малките им. Преди това е натрупал опит с отглеждането на месодайните овце Ил дьо Франс. След това обаче се насочва към Лакон като взима чистопородни животни от фермата в Съединение.

Първите овце Лакон порода са внесени у нас през 2007 г. Причината – дават изключително качествено овче мляко, което във Франция се използва за направата на сирене Рокфор. Средната млечност на една овца за 170-дневен период е близо 318 литра. Д-р Стоев е осигурил доилен апарат, тъй като породата позволява механизирано доене. Овцете са силни и издържливи животни, устойчиви на болести и на екстремни сезонни температури. Студовете до -14, -15 градуса не са страшни за тях.

Според ветеринаря по-страшен е фактът, че един качествен и лечебен продукт, какъвто е овчето мляко, няма пазар. В момента цената на литър суровина е 90 ст. „Фирмите, които изкупуват мляко, обещават по 1,20 лв./л. На място обаче си намират причина да смъкнат с 20-30 стотинки“, коментира д-р Стоев. Тази цена не може да покрие себестойността на млякото, особено през последните 1-2 години. Висок процент мазнини и протеини, висока плътност – това са само част от показателите, с които се отличава млякото от овцете Лакон.

Според овцевъди цената на овчето мляко трябва да стартира поне от 1,40 лв./л, да не говорим, че в общественото пространство вече се чуват гласове за 2 лв./л. Това обаче трудно ще се случи, смята д-р Стоев.

Ежедневието във фермата става все по-тежко. Една от причините се крие в сухата 2020 г., която покоси Добруджа. По думите на д-р Стоев невижданата суша рефлектира много сериозно върху всички видове ферми. „Няма какво да ядат животните. Още през лятото и есента пасищата бяха изгорели, изсъхнали. Овцете се връщаха гладни от паша и ние дохранвахмe. Още от 1 септември минахме на фураж“, пояснява стопанинът.

За да осигурява храна на животните, семейството всяка година обработва 25 дка земя. От добитата реколта са правели до 20 000 бали люцерна, слама, боб, просо. Сега картината е по-различна, а изхранването на овцете – драстично по-скъпо.

За съжаление добитото през 2020 г. зърно вече е свършило и се налага да се купува царевица, люцерна, дори слама. Цените съответно стават все по-високи и по-високи заради масовия недостиг. Много от фермерите вече говорят за спекула при фуражите и задават въпроси как ще издържат до края на зимата и изкарването на животните на паша през април. Липсата на каквито и да било запаси – от зърно и фуражи от една страна, и от финансови ресурси обрича сектора за гибел. Според д-р Васил Стоев не става дума за печалба, а за оцеляване!

Килограм зърно от царевица се търгува за 40 ст., една бала слама за 4-5 лв., а бала люцерна стига 12 лв., споделя още фермерът. Освен че трябва да са на пасище от пролетта до есента, овцете Лакон трябва да получават качествена храна. Това осигурява добър млеконадой и отлични показатели на млякото.

Сушата от 2020 г., последвалият скок в цените на зърното и фуражите ще доведат до естествен ръст и в цената на агнетата в дните преди Гергьовден и Великден. Поне такава трябва да е пазарната логика. Д-р Стоев и колегите му обаче не са убедени, че ниските доходи и покупателните възможности на населението ще издържат на реалните цени на агнетата. От НОКА вече обявиха, че младите животни най-вероятно ще се продават на 7-8 лв./кг.

Прочетена 3311 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта