Крави проявяват неочакван апетит към дървените въглища

Канадски фермер със стадо от 75 холщайнки разказва за своя експеримент

За канадския производител на млечни продукти Аарън Смит от провинция Онтарио случката в неговия краварник била някакво щастливо стечение на обстоятелствата, предизвикала неговия фермерски експеримент. Чувалът с биопродукт, който той бил оставил в обора, се скъсал, и животните първи опитали прахообразните черни въглища, разсипани на пода.

Ето и продължението на историята, разказана от самия животновъд пред изданието The Dairy news: „Когато започнахме да метем, всички крави се скупчиха край нас, като две или три от тях започнаха лакомо да ядатвъглищата, буквално нагълтвайки ги, което не очаквах. После към тях се присъединиха и останалите. Мислех си, че вкусът на въглищата би трябвало да не им хареса, но кравите една след друга си пълнеха устата, отдръпваха се встрани и дъвчеха, като че ли бяха на пасбище“ – спомня си Смит.

Канадецът отглежда 75 чистопородни млечни крави Холщайн в своята ферма и наскоро завърши едногодишния си експеримент, в хода на който той използваше активен въглен в подкваската на телетата и в дажбите на млечните крави.

Сега за всичко, което е видял и документирал, фермерът разказва на различни уебинари с участието на експерти по животновъдство.

 „Вече свикнах, че кравите опитват почвата на пасището. Те избират едно или друго парче земя, гризат или ближат почвата, вероятно за да успокоят стомаха си или да задоволят собствените си нужди от минерали. Така че, когато ги видях как хапват дървени въглища, аз се удивих що се отнася до вкусовите качества на този продукт, но от друга страна, осъзнах, че кравите се опитваха да се грижат за здравето си по естествен начин“, твърди фермерът.

Кравите в помещението за отелване също проявяват голям интерес към биовъглищата.

Около 40 процента ядат малко, но около 10% консумират големи количества в течение на ден или два – за да прочистят изцяло червата си, което личи от промяната в оборския тор. Можете да определите кога въгленът преминава през храносмилателната им система, защото излиза много, много забележимо от другия край – обяснява фермерът.

Използването на дървени въглища в селското стопанство е толкова старо, колкото е цивилизацията на ацтеките, които подобрявали с този биопродукт почвата. По отношение на животновъдството учените отдавна изтъкват екологичните преимущества на добавката: крави, които ядат биовъглища, произвеждат по-малко метан. Изследванията също така са показали, че когато към храната на животните се добавя този биопродукт, те се възстановяват по-бързо от болестите и използват по-малко антибиотици. Млечните говеда дават повече мляко и оборите миришат по-приятно.

Аарон Смит решава да продължи експеримента със своите холщайнки. „Убеден бях, че ще получа двойна възвръщаемост на инвестицията. Това е все едно да хвърлиш торба с въглен в полето, но да го прекараш през кравите си. По този начин помагаш на чревния тракт на преживните животни и способстваш за подобряване на цялостното им здравословно състояние, като премахваш токсините от организма им, и второ – почвата на пасището се подобрява."

Отначало обаче ветеринарните лекари и консултантите по изкуствено оплождане имали съмнения относно този биопродукт, тъй като той е безразборно свързващо вещество, което може да създаде минерална или витаминна блокада. А това може да намали репродуктивната способност на кравите.

По време на експеримента Смит не открива сериозни нарушения в репродуктивния цикъл на своите животни, а точно обратното: процентът на бременност се подобрил, а броят на загубилите бременността си намалял.

От моите резултати става ясно, че дървените въглища не влияят върху репродуктивната функция или общото здраве при ниска терапевтична доза в течение на годината, в която проведох тестовете. Мисля, че добавката помага на животните в репродуктивна възраст да намерят добър баланс на енергията, така че когато се появи бременност, да могат да я задържат." В допълнение към свързването на патогени в храносмилателната система на телетата, Смит очаква, че биовъглищата ще спомогнат за поддържането на балансирано ниво на pH на стомаха, което води до по-малко вредни вещества.

Доказателство за полезността на въгленовата съставка е и наддаването на тегло на животните. След като консумацията на подкваската достигна 1 кг на ден примерно до 21 дни, нямаше заболяване и беше лесно да се проследи увеличението. Телетата непрекъснато наддаваха със 1100 – 1200 г с ускорено наддаване на теглото в края на течната диета“, разказва Смит.

Аз съм голям поддръжник подхранването да се прави в млада възраст, защото тогава се постига най-висока ефективност в храненето в сравнение с всяка друга възрастова група на кравите. За телетата е много лесно да обработват храната и много по-лесно се получава прираст за 0-6 месеца, отколкото от 6 до 12 месеца. Мисля, че инвестирането в най-доброто хранене от самото начало винаги ще донесе максимална възвръщаемост. Сега наблюдаваме голяма стабилност на растежа без спад при отбиването“, обяснява фермерът.

Що се отнася до ефективността при съставянето на самите дажби с добавка на въглища, е трудно да се прецени кой е оптималният рацион за една година, особено след като в нашата ситуация се оказахме с много сухо лято. Така че ни се наложи да променяме дажбата на храната няколко пъти“, добави той.

Сега фермерът е спрял да дава на животните си въглища за 6 месеца, за да сравни и оцени последствията. Той обаче каза, че вероятно ще използва въглен за цялото стадо като алтернатива на натриевия бикарбонат. „В хода на изследването ние всъщност намалихме употребата на натриев бикарбонат с доста голямо количество, докато хранихме животните с въглен. Сега, когато не използваме дървени въглища, нивото на потреблението на натриевия бикарбонат отново се увеличава. Ще бъде интересно да видим дали можем да компенсираме част от разходите за биовъглена за сметка на бикарбоната“, казва заключение канадският фермер.  

Прочетена 254 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта