Кое е най-полезното говеждо месо? Избрана

То съдържа ненаситените омега-3 мастни киселини и е произведено от животни, хранени 100% на пасища, сочи британско изследване

Говедо със сертификат, че е хранено само с треви, може да бъде признато законно като „източник на дълговерижни омега-3 мастни киселини“, посочва проучване на експертен екип във Великобритания. Изследването, публикувано в научното сп. Future Foods , е първият официален документ за ползите от говедата, хранени със 100% фуражни диети през целия им живот.

Установено е, че говедо, хранено с трева, има над 40 мг дълговерижни полиненаситени мастни киселини (омега-3) на 100 г месо.

Според изследването фермерите животновъди могат да предявят хранителни претенции, когато продават говеждото си месо, сертифицирано като „източник на омега-3 мастни киселини“, съгласно Европейските стандарти за храните (European Food Standards) .

Омега-3 мазнините имат противовъзпалителни свойства и дефицитът им допринася за широк спектър от неблагоприятни здравословни състояния, включително коронарна болест на сърцето.

Основна слабост на много съвременни диети по света е недостигът на тези видове мастни киселини, утежнен от прекаляването с омега-6 мазнини.

Като част от британското изследване през май и юни 2019 г. от два супермаркета бяха закупени неорганични и органични пържоли от говеждо филе.

Те бяха сравнени с пържоли от едър рогат добитък от две ферми, сертифицирани с Pasture for Life (Пасища до живот), което означава, че са на 100% хранени на пасища.

В изследването бяха включени и пържоли от животни, отглеждани главно с растителни храни, известни също като консервационна паша, всички те бяха на 100% хранени на пасища, като се отчиташе мастния състав на всяка пържола.

Водещият изследовател Джилиан Бътлър каза: „Резултатите показват ясни разлики между концентрацията на добрите дълговерижни омега-3 мастни киселини и не толкова добрите омега-6 мастни киселини в месото между диетата на говедата.

Те потвърдиха, че храненето със зърнени храни и зърнени продукти произвежда по-малко омега-3 мастни киселини в месото и повече от по-малко желаните омега-6 мастни киселини.

"Съотношението между омега-6 към омега-3 също е много по-лошо за говеда, хранени със зърно, при 7:1 в сравнение с по-здравословното 2:1 за месо от говеда, 100% хранени на пасища." Тоест изследването потвърди, че

хранителната диета на животното има пряко въздействие върху качеството на месото.

Джими Удроу от Асоциацията на животните, хранени на пасбища, каза: „Мастните киселини, от които трябва да ядем повече, се срещат в много по-високи концентрации в месото от животни, хранени само на разнообразни пасища и фураж. Това е вълнуваща новина; научните доказателства все повече подкрепят това, което правят нашите фермери, и показват, че те именно предлагат на хората месо с най-високи хранителни качества“.

Прочетена 398 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта