Индия ще популяризира органични биволски продукти за износ

Природосъобразното развъждането на биволи за месо и мляко ще помогне на фермерите да увеличат доходите си повече от два пъти, тъй като кожите, костите и мазнините също се обработват.

Перспективите за производството на биопродукти от биволи в Индия са разгледани от Фаузан Алави, ръководител на Асоциацията на износителите Allanasons Ltd, в портала indianexpress.com.

„Огромният потенциал на животновъдството в Индия може да бъде разкрит чрез използването на структуриран, фокусиран върху фермерите, подход – пише Алави. А предпоставките са налице. Многомилионната страна (1,350 милиарда жители) е вторият по големина земеделски производител в света, притежава 140 милиона хектара обработваема площ, има 15 агроклиматични зони, като средногодишните валежи са почти 1200 мм. Въпреки това огромно богатство на ресурси, индийският селскостопански износ едва ли възлиза на 40 милиарда долара годишно, предполага авторът.

Очаква се, че към 2050 г. населението на света ще се увеличи с още 2 милиарда към сегашното, съставляващо 6,8 милиарда души. Следователно индийските фермери имат добри перспективи в близко бъдеще да увеличат годишните си доставки над 100 милиарда долара и да увеличат двойно доходите си.

За постигането на такъв успех е налице едно безспорно конкурентно предимство. Това е популацията от биволи – най-голямата в света, която дава възможност за едновременно отглеждане на животни както за мляко, така и за месо, посочва авторът.

Индийските млечни кооперации сега гарантират, че фермерите получават около три четвърти от това, което потребителите плащат за мляко. Промишлеността за производство на биволско месо прави същото: 25 000 – 26 000 рупии, които фермерът получава за 300 кг, сега представляват 75 – 80 процента от експортните продажби. Но какво пречи на фермерите да

комбинират отглеждането на животните с двойна изгода – и за месо, и за мляко.

Световният пазар за износ на говеждо месо се оценява на около 50 милиарда долара. През 2014 г. Индия стана най-големият износител в света на говеждо месо – изключително биволско. Но между 2014-15 г. и 2019-20 г. стойността на износа на биволско месо в Индия спадна от 4,78 млрд. долара на 3,20 млрд. При това в страната има 109,85 милиона бивола (според преброяването на добитъка през 2019 г.) и работят заводи, оборудване на световно ниво. Главната причина е, че Индия продължава да се сблъсква с трудности за спечелване на пазари извън Югоизточна Азия, Западна Азия и Северна Африка.

Нетарифните бариери от страна на Европейския съюз, САЩ и Китай създават проблеми за реализирането на потенциала от индийско биволско месо. Замразеният, обезкостен и здравословен продукт, който индийските животновъди са готови да изнасят, напълно отговаря на стандартите и насоките, определени от Световната организация за здравето на животните (Office International des Epizooties OIE). Съществуват обаче много големи страни вносители на месо, които са членове на OIE, и не спазват устава. Правителството на Индия вече поема водещата роля за коригирането на едностранния дисбаланс, произтичащ от споразуменията за свободна търговия, подписани с някои от тези страни.

На вътрешен фронт индийското правителство субсидира ваксинациите на добитък срещу шап и бруцелоза, наред с други мерки за държавна подкрепа за животновъдството.

Трябва да се отбележи, че близо две трети от биволското месо в Индия се произвежда в щата Утар Прадеш, най-големия млечен регион на страната. Освен това той е основен център за производство на кожени изделия, желатин (от животински кости) за фармацевтичните компании и мазнини за производители на биодизел. Ненапразно биволите са източник на богатство за фермерите и за държавната икономика.

Биволското месо от Индия трябва да се популяризира като естествен продукт, подчертава авторът. – Тези животни не ги хранят с костно или кръвно брашно, нито им се инжектират стимулатори на растеж и хормони. Биволската хранителна индустрия се ангажира да актуализира здравните протоколи и да поеме отговорност за качеството на продуктите, което укрепва авторитета на Brand India на световния пазар“, пише в заключение Фаузан Алави.

Прочетена 293 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта