Икономика на млечната ферма в САЩ – ето как го правят Избрана

Репортаж от едно млечно стопанство в Северна Каролина: повторното използване на ресурси носи осезаеми ползи

„Неотдавнашните ми обиколки в млекопроизводителни стопанства на Северна Каролина ми отвориха очите за многото способи, които фермерите прилагат, за да се възползват максимално от ресурсите си“, разказва Хизър Барнс в репортаж за селскостопански портал.

„Фермерите със своите грижи за земята и природните ресурси не бяха новост за мен, но подробностите по млечното производство се оказаха много интересни, споделя журналистката. –

В млечна ферма, която посетих, доят 600 крави, които изразходват храна за над 1,2 милиона долара годишно. Фермерите смесват 13 различни рецепти или рациони всеки ден. Те дават достатъчно храна за 24 часа на кравите и телетата и след това събират остатъците. Останалата част от фуража се претегля и на следващия ден количеството се коригира въз основа на това, което кравите всъщност са изяли. Така се намаляватт хранителните отпадъци. Необработеният фураж се компостира.

На склад във фермата се държат големи количества храни, пълен набор от ингредиенти за дажбите, много от които са странични продукти от други селскостопански процеси.

Например цитрусовата пулпа, която преди това е била изхвърляна, сега се гранулира и се използва като фуражна съставка. Нестандартни, но добри остатъци от соя също се използват за фураж.

Миналата година се запознах с работата в пивоварния завод New Belgium Brewing в Ашвил, Северна Каролина. Пивоварната използва зърно за производство на бира, а остатъците след извличането на хранителни вещества, захарта и протеини се доставят на местните животновъди, които превръщат отпадъците в ценна храна.

Всяка ферма, която посетих, преработва вода. Във млечните ферми с 600 крави водата се използва минимум четири пъти. Когато млякото гръгва от доилната зала, то е топло, колкото е телесната температура на кравите. Водата се използва за охлаждане на млякото, преди да влезе в резервоара (който съдържа цялото мляко от фермата), където допълнително се охлажда. След това тази вода (която не е влизала в контакт с млякото) се използва като питейна вода за стадото.

Остатъчната питейна вода, която може да съдържа урина, се събира във водоем за съхранение на отпадъчните води и след това се използва по два начина. Първо, за почистване на краварника от оборския тор и на замърсените постелки. И второ, тя престоява в изкуствено езерце, за да може след това да напоява и обогатява растенията, които ще заемат своето място в порционите на говедата.

Млечните телета се държат в отделни колиби. Земята е покрита с чакъл, който подобрява дренажа, поддържа чистота около клетката и намалява броя на болните телета.

Всяко ново теле получава свеж дезинфекциран дребен чакъл.

След като телето се премести на пасище, чакълът се отстранява и се използва за покритие на прилежащия път.

Това са само няколко от начините, които млечните фермери използват за подобряване на рентабилността и по-интелигентно управление на своето стопанство“ – завършва краткия си репортаж Хизър Барнс

Прочетена 774 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта