Млада френска фермерка върти с твърда ръка стопанството Избрана

Заради любовта си Мари Пелтие сменя и града, и професията си, за да отглежда 90 крави Монбелиард в селце край Атлантика

Мила Иванова

Департаментът Сен Маритим (Приморска Сена) в Нормандия е разположен в един от най-живописните райони на Франция, известен с Алабастровия бряг с надвисналите причудливи скали над Атлантика, с плодородната долина на Сена до устието й край Ламанша, на която отглеждат зърнени култури, текстилен лен (областта е световен производител на тази култура), цвекло и рапица. Тук е силно развито млечното и месодайното животновъдство.

2. montbeliarde

В Сен Маритим, в селцето Пети-Ко, в ландшафт с надвиснали скали, плажна ивица, горичка и ливади, се намира стопанството на младата фермерка Мари Пелтие и житейския й партньор и съдружник Гислен Леру. Gaec de la Côte, както се нарича стопанството, в превод означава Крайбрежна ферма от типаGaec (Земеделско сдружение за обща експлоатация френска кооперативна форма, която може да включва максимум 10 души – б. а.). Мари и Гислен отглеждат стадо от 90 крави Монбелиард, със среден дневен млеконадой от крава 28 литра. От 4 години фермерите са генотипирали юниците и са съсредоточили селекцията си към млечната продуктивност и дълголетието на животните.

Крайбрежната ферма (Gaec de la Côte) в числа:

3 съдружници и 1 наемен работник, всеки със специализацията си
- Мари със стадото
- Гислен с реколтата на полето и доенето
- 3-тият съдружник и работникът се занимават с отглеждането на културите
2500 дка полезна селскостопанска площ
90 млечни крави и потомството им
28 кг мляко от крава
Средни стойности на масленост и протеини: 4,3/3,3%
180 000 клетки

Смяна на професията

30-годишната Мари Пелтие не произхожда от потомствена селска фамилия, но управлява с твърда ръка стадото, което й е поверил Гислен. „Ако преди 10 години някой ми беше казал, че ще стана фермерка, нямаше да му повярвам“ – обяснява Мари, която по онова време е била студентка с общообразователна специалност. Но пък откривайки любовта в лицето на Гислен, тя попада във фамилното му стопанство в комуната Пети-Ко. Тогава младата жена сменя специалността си и завършва курсове за управление на животновъдно стопанство. С този професионален сертификат тя вече има право да наследи свекъра си, който се пенсионера през 2016 г.

Голямата слабост на младата фермерка е породата Монбелиард „При Монбелиард селекцията е все повече с уклон към млякото и това ни устройва. При избора на бикове търсим микс между мляко и добро виме. И чак тогава идва ред на темперамента: обикновено се придържаме към индекс +100. И тъй като действаме в тази насока, месото не е най-важният ни приоритет“ – споделят фермерите. И това се отразява върху продажбите на животните. „Мъжките телета напускат стопанството ни на 15-ия ден със средна продажна цена 150 евро. Реформираните животни достигат обикновено 380 кг живо тегло, без никакво угояване.“ Най-важна за нас е стойността на млякото: близо 30 евро/1000л (масленост/протеини: 43/33)“ – допълва семейната двойка.

3. logettes

И двамата фермери са преминали специализирани курсове, за да усвоят възпроизводството на стадото. „Гислен се занимава с осеменяването – разказва Мари. – Използваме сексирана сперма за юниците и за няколко от моите предпочитани крави. Останалите животни се заплождат конвенционално, понякога и с бик. Средно използваме 1,8 паета за крава и 1, 6 за юница. Освен това за нашия възпроизводителен план ползваме и услугите на Jura Bétail.

(Френското кооперативно обединение Jura Bétail е създадено преди 70 години. То обхваща 1000 животновъди от департамента Юра, които поверяват на специалистите на кооперативното предприятие Jura Bétail изкуственото осеменяване на техните юници и крави и селекцията на породата Монбелиард. Фермери от други департаменти редовно се снабдяват със спермата на разплодни бикове от породата Монбелиард за нуждите на стадото си – б.а.) Животновъдите могат да си изтеглят безплатно от сайта и специализирания наръчник за естествено и изкуствено осеменяване за начинаещи и напреднали.

Групови отелвания

Отелванията в „Крайбрежната ферма“ са групирани от юни до декември. „Така най-спокойният ми период е от март до началото на лятото, в продължение на два-три месеца. Тогава към 18.30 ч приключвам с доенето и мога да се посветя на децата ми – разказва Мари. – Разгонванията се проявяват от месец август и през септември пристъпваме към заплождане. Еструсът е твърде очевиден, дори нямаме нужда от специални съоръжения.“ Младата фермерка изтъква още едно предимство: „През лятото, когато Гислен е погълнат изцяло с жътвата, аз имам много пресушени крави, тоест, по-малко животни за доене.“

4. veaux nurserie

Тъй като всички юници в стадото са генотипирани, това помага на фермерите да селекционират по-добре животните. „Подобрихме качеството на млякото, както и на виметата. И това веднага се отрази на продажбите на стопанството ни: тази години още 15 млади юници тръгнаха към други стопанства.“

Нов полъх в стопанството

Мари Пелтие, която вече притежава нужната експертиза за селскостопанска дейност, предприема и някои промени в практиката по отглеждането на животните. „Така например аз престанах да давам силаж на телетата. Сега техните дажби включват суха слама плюс концентрати – казва стопанката, която следи непрекъснато здравния статус на животните. – Научих се да разбирам какво им на кравите и да полагам целенасочени грижи за тях, включително и за мъжките екземпляри.“ На животните са направени антибиограми, а самата фермерка е изпробвала различни схеми за лекуване и обгрижване на животните. „След като преустроихме „детската градина“ за телетата, днес нямам проблем с нито едно теленце“ – хвали се Мари. : Тя си е поставила и други амбициозни цели – да увеличи лактациите и дълголетието на кравите. „Сега те имат средно четири лактации, но аз искам да получа повече. Затова трябва да се обръща повече внимание на вимето и на копитата.“

И накрая Мари Пелтие има още една мечта, която е в проект: да премине към свободно отглеждане на кравите в обора и да го застеле със сламена постелка. „Преди да се нанеса тук, стадото е имало сламена площадка, но Гислен и баща му са избрали боксове за лежане в новия обор. Ако мога да се върна назад, щях да наложа вето: предпочитам да намаля броя на кравите, но да разстеля сламената постелка за повече комфорт и за по-малко проблеми с копитата на кравите. Но задачата не е спешна“ – успокоява се младата фермерка.

Монбелиард: комбинирана порода с уклон към мляко

Ценни качества: висока резистентност към маститни заболявания, дълголетие – средно 5-7 лактации, леки раждания, много здрава конституция, здрави крайници и копита. Много добри месодайни качества: кравите са с живо тегло от 650 до 750 кг, отлични вкусови качества на месото и липса на мазнини. Средният дневен прираст при  угояване е 1300  грама. Монбелиард проявява отлична адаптивност към разнообразни климатични и фуражни условия. Млякото е с високо съдържание на казеин, фракции ВВ, АВ, АА, което дава висок рандеман при производство на сирена.

Прочетена 466 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта