Млад фермер пита: Защо истинските животновъди остават без пасища? Избрана

С този въпрос в редакцията на "Гласът на земеделеца" писа  Атанас Спасов Даргов на 24 г, от село Говедарци, обл. София. 
Атанас се занимава с животновъдство от няколко години, от 2 е регистриран като земеделски производител. Отглежда стадо от около 50 животни (овце и кози). Младият животновъд, както и всички негови колеги, страда най-вече от липса на пасища за животните. 
С изхранването се справяме трудно защото зимата при нас е много дълга и животните са на ясла 6 месеца, налага се да закупуване и сеното и фуража които никога не стига, казва Атанас Даргов. Нямам техника с която да работим в полето защото не достигат средства.
 
И добавя: 
Тарикати стават бизнесмени със стотици декари, без  да отглеждат животни. На гърба на трудолюбивите хора, които едвам свързват двата края. Крайно време е да се обсъди този проблем и да започнат да се правят проверки, за да се установи кой отглежда наистина животни и кой не!
За втора година съм регистриран земеделски производител с малко животни, но много желание за работа за в бъдеще. Не съм наел никакви пасища, освен малко наследствени. За общински не може да се се доредя въобще заради животновъди от града и околните села, наели стотици декари в моето село, оправия няма. Нещо  трябва да се промени!
Атанас има и доста въпроси към управляващите:
 
 Защо се налага да се местят домашните животни далеч от населените места, нали селата са за това? Защо се създават проблеми на хора, които искат да работят? С какво пречат те? Без тях и животните селата изчезват! Защо се наложиха ограничения за брой животни на село? Ако в село не може, тогава къде?
 
Надяваме се някой да даде отговор на въпросите на младия животновъд Атанас Даргов, избрал на остане на село и да се занимава с отглеждането на животни. Ние не можем, можем само да ги публикуваме. Както ще публикуваме всеки отговор и мнение по въпроса. Ако не друго, нека поне да се чуе гласът на младите земеделци в България!
Прочетена 6541 пъти
Оценете
(1 глас)

1 Response Found

  • Връзка на коментара
    Asen Четвъртък, 29 Април 2021 16:19

    Мнг си прав и принас е така колега 120 добитъка а 19 дк пасища редноли е

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта