Ранно отбиване на телета при сухо лято

Как да управляваме пасищния добитък при засушавания - из опита на американските животновъди

Валежите са един от най-важните фактори, влияещи върху управленските решения при пашата на едрия рогат добитък, твърдят специалисти по животновъдство от Университета на Северна Дакота. Но как се управлява пасищният режим при месните телета през засушливо лято? – За това разказва Грег Хендерсън в портала www.bovinevetonline.com. Статията е полезна за нашите животновъди, защото сушите у нас не са необичайно явление и често спохождат селскостопанските труженици.

„Тази година не е по-различна от миналата, защото по-голямата част от Северна Дакота изпитва тежко сухо време. Засушаването диктува своята стратегия за грижи към добитъка, тъй като дори при добра влажност към края на лятото хранителната стойност на тревите от местните пасища намалява. При суша процесът се ускорява” – отбелязва Грег Хендерсън.

 „ Ранното отбиване е едно от управленските решения, което спомага да се увеличи снабдяването с фураж за възрастните месни крави. При правилното отбиване няма заплаха за здравето и производителността на телетата”, отбелязва Жана Блок, специалистка по животновъдни системи в изследователския център Hettinger. 

Телетата често се отбиват още на 8-седмична възраст. Това се постига чрез правилно хранене с фураж, който способства за развитието на стомашно-чревния тракт. С добре развития си стомах телето може успешно да расте и без млечна диета.

По отношение на ефективността на фуражите, прякото хранене на телета (независимо дали с готова храна или от паша) е по-ефективно, отколкото храненето на крави за поддържане на лактацията и изхранване на питомците.

По този начин месните телета могат да бъдат отбити успешно между 60- и 150-дневна възраст.

Изследванията показват, че кравите след прекратяване на кърменето консумират с 35–45% по-малко фураж, а ранното отбиване обикновено води до по-доброто физическо състояние на самките поради намалените нужди от хранителни вещества.

Една крава с тегло 635 кг се нуждае от около 7 кг енергия (общото количество на усвояемите хранителни вещества или TDN) и 1 кг суров протеин (CP) дневно в края на лактацията. Потребностите на същото животно се намаляват до 5,5 кг TDN и 700 г протеин след отбиването. Освен това нуждата от вода ще бъде намалена с около 55 – 60%.

„Важно е да се прави разлика между храненето при ранното отбиване от допълнително прибавените храни. Основната цел на допълнителното хранене е да се увеличи теглото на телетата по време на отбиването, това не намалява натоварването върху организма на кравите, които продължават да кърмят потомството. Следователно тази практика няма да осигури същите икономии на фураж и благосъстояние на кравите, които могат да бъдат постигнати чрез ранното отбиване“, казва Зак Карлсън, специалист по говедовъдство.

Разбира се, ранното отбиване не трябва да влияе неблагоприятно върху здравето или продуктивността на телетата.

Ключът към успеха е да се третират групите отбити телета като уникални и да не се обединяват с други групи в продължение на поне 45 дни. Въпреки факта, че всички телета са родени и отгледани в една и съща ферма, пасищната група е стабилна единица, тъй като е свързана със социалната йерархия.

Тъй като малките и млади телета могат да имат затруднения в състезанието за храна и вода, най-добре е да се разделят на няколко групи според размера и възрастта.

„Ако отбиването включва обединение на всички оградени места за паша в общо пасище, ​​бъдете готови да започнете профилактика на телетата за респираторни заболявания 10-14 дни след отбиването, тъй като здравето на животните се влияе от различни рискови фактори: липса на пасивен имунитет, температурни колебания и топлинен стрес, прах и т. н. Уверете се, че животните са снабдени с подходящи протеинови, енергийни и минерални добавки преди и след отбиването“, съветва Джералд Стока, консултант ветеринар и специалист по управление на добитъка.

„Ако телетата трябва да бъдат обработвани, например за ваксинации или обезпаразитяване, извършете това рано сутринта или отложете обработката до настъпването на умерени температури. Обработката може да се извърши по време на отбиването, но трябва да се използват само продукти, които не намаляват имунния отговор. Обработката, проведена най-малко три седмици преди ранното отбиване, е за предпочитане и дава възможност за въвеждане на допълнителни дози след отбиването, ако е необходимо", обяснява специалистът.

Прочетена 970 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта