Торене в рапица с иновацията на АГРОПОЛИХИМ – NP18:38 Избрана

Прилагането на агротехника, съобразена с конкретната обстановка и съчетана с подходящи продукти за комплексно хранене на растенията, неминуемо води до положителни резултати

Масовият посев рапица в землището на гр. Алфатар, обл. Силистра, в края на май вече дава заявка за висок добив. Живка Георгиева – стопанката на това прекрасно поле, и Владимир Желев от компанията Агрополихим не скриват задоволството си от състоянието на рапицата, въпреки стреса от късното поникване и минималните валежи до момента. Технологията е спасила този посев и две мнения няма – изборът на продукти за предсеитбено торене, подхранването по време на вегетацията и листното торене са изиграли много важна роля в отглеждането на културата. Използвани са познати, утвърдени продукти, и един премиерен тор, подробности за които научаваме от Живка Георгиева и Владимир Желев – ръководител „Агрохимия и почвознание“ в компанията Агрополихим АД – лидер в България и пазарен фактор на картата на торовото производство и търговия в Югоизточна Европа.
Торене рапица ьПрез есента на 2019 г. в стопанството засяват рапица – тя е интензивна култура, с доста специфики по нейното отглеждане, но при правилна агротехника и спазване на добро хранене дава много добри резултати на земеделските производители, разказва г-жа Георгиева. „Това, което направихме като цялостна технология за приложение на продуктите за основно предсеитбено хранене и по време на вегетацията, е, че приложихме най-новия продукт на Агрополихим – NP18:38 с 5% сяра и 0,3% цинк“ – обяснява стопанката на полето, а г-н Желев уточнява, че именно на това поле реално е и премиерата на новия продукт на Агрополихим. Цинкът е елементът, който участва в производството на ауксините, които са важни за регулирането на растежа на всички селскостопански култури. Също така той участва във фотосинтезата, в изграждането на протеините и в редица важни химични процеси.
Ето и подробности по приложената агротехника. Направени са две дискования преди сеитба с цел оптимално запазване на влагата в почвата. Тоест тук няма оран, няма продълбочаване, а плитка обработка, която е спомогнала за запазване на малкото влага, която е имало от есента на 2019 г. След това е направено основно предсеитбено торене с продукта NP18:38 с 5% сяра и 0,3% цинк.

„Предвид обстоятелствата, че изчаквахме културата да поникне повече от месец, се наложи да направим едно коригиращо подхранване с листен тор – обясняват стопанката и експертът. – За тази цел приложихме продукта Фаст+ за маслодайни култури, който се характеризира с високо съдържание на бор 10% в комбинация с други елементи със съдържание на молибден, манган, сяра в добавка азот. Третирахме в доза 200 мл на декар, като с това приложение успяхме да доведем рапицата до оптимална фаза за зимуване – шести-осми лист. Предвид обстоятелствата, които бяха в началото на годината, през февруари решихме да разделим азотното подхранване на 3 пъти. При първото азотно подхранване приложихме амониев нитрат в периода 15-16 февруари в норма 18 кг на декар. С това приложение на азот ние целихме да влезем в нормална пролетна вегетация. След първото подхранване агрометеорологичните условия за развитие на културата бяха оптимални. Имахме доста висока почвена температура и значително количество валежи, което провокира рапицата да влезе в активна пролетна вегетация. След около 20 дни приложихме втората норма на азот – 25 кг/дка амониев нитрат. Рапицата беше във фаза начало на стрелкуване. Във фаза бутонизация приложихме продукта Фаст+ за маслодайни култури, който съдържа двата елемента бор и молибден, които са ключови за цъфтежа на рапицата. AE9A0014 ьВ тази фаза приложихме и последното азотно торене – 20 кг/дка амониев нитрат. В района на Североизточна България имаме изключителен дефицит на основния фактор за получаване на високи резултати, а именно влагата, но въпреки това културата се развива изключително добре. За последните 3 месеца имаме 65 литра дъжд, като те са доста неравномерни. Благодарение на прецизната технология, която приложихме тук, на това поле се надяваме да получим много добри резултати въпреки тежката обстановка в региона“.
Живка Георгиева обобщава мнението си за новия продукт на Агрополихим: „С помощта на агрономите от фирмата приложихме продукта NP18:38 с цинк 0,3 % и сяра 5%. Това се отрази много добре на културата, тя получи много добро развитие. Този продукт към момента показва добри резултати. Ще продължим да го използваме и в следващите култури – пшеница, ечемик, и разбира се, ще продължим по този начин и с рапицата“.

Прочетена 2200 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта