Оптималните срокове за сеитба на рапица зависят от много фактори Избрана

Агр. петър Кръстев

Зимната маслодайна рапица е една от културите, която е много подходаща за включване в сеитбооборота на пшеницата и другите зимни житни видове. Няма да се спирам на положителните й качества като предшественик, които са безспорни и агрономите добре ги знаят. Въпреки това, сеитбата на маслодайната култура през последните години винаги буди противоречиви чувства у производителите и колебания в решенията им дали, и каква площ от нея да засеят. Причините за тази колебливост са ясни за всички земеделски производители, занимаващи се с професионално земеделие – непредвидимите и най-често неблагоприятни агрометеорологични условия, които съпътстват (не)поникването и есенното развитие на културата.

Първата причина, която огроничава сеитбата на рапица е есенната суша, която не позволява нормално и дружно поникване на културата. Често това е причината, която води до пълно пропадане на посевите още есента.

Друга причина е силната зависимост на културата от срока на сеитба, който е един от основните фактори, влияещ на растежа, качеството и добива на рапицата. Оптималните срокове на сеитба за всяка култура в зависимост от климатичните условия са различни. Но в случая с рапицата съществуваедно общо правило: растениятатрябвада бъдат достатъчно развити, за да се запасят с достатъчно въглеводороди в корените и успешно да презимуват. До зимата рапицататрябва да достигне до фаза розетка (желателно е тя да има диаметър 15-20 см), да имаразвити 4-6 листа и диаметър в кореновата шийка 1,25 см. Това изискване е важно, защото недостатъчно развитите растения са подложени на риск не само от измръзване през зимата, но и от изсъхване в ранна пролет. Освен това, до началото на зимата рапицата трябва да е натрупала необходимата сумаот ефективни температурипо-високи от 4°С.

Затова, агрономите знаят, че сеитбата на рапица трябва да се направи около 6 седмици до първия значителен (не по-малко от -4°С) замръз. Друг ориентир, който специалистите следват е, че сеитбата на рапица трябва да е 5-6 седмици преди оптималните сроковена сеитба на пшеница. Оптималният прозорец за сеитба на рапица е с продължителност от 15-25 дни и в календарно време у нас е от средата на август до средата на септември.

Трябва да се има предвид, че прекалено ранните срокове на сеитба, съчетани с достатъчно почвена влага за поникване на растенията, водят доповишено потреблениекакто на влага, така и на хранителни вещества. Това често е причина за прерастване на растенията и повишава риска от измръзване.

И все пак, изборът на датата на сеитба в рамките на оптималния прозорец силно зависи от съществуващите конкретни почвено-климатични условия и прогнозата за тях. Рано засетите посеви, особено при добри условия за поникване и развитие, често прерастват, и затова измръзват. Освен това прерастващите растения силно изтощават почвената влага есента и страдат от конкуренцията на плевелите и самосевките от зърнени култури. Затова извеждането на борбата нежеланата растителност още в ранни етапи е много важна.

Основен индикатор на прерастването е височината на точката на растеж на рапицата. Ако тя е разположена сравнително близодо повърхността на почвата, няколко дни допълнителна вегетация могат да станат дори предимствопри условия на ранни замръзи. Закъснението съссеитбата може дадоведедоизмръзване на растенията зимата. А ако недоразвитите растения презимуват, те страдат повече от конкуренцията на плевелната растителност.

По време на сеитбата рапицата изисква наличие на влага в повърхностния почвен слой от 2,5 см. Ако сеитбата се забави, за да се изчакат оптимални условия, това обикновено се отплаща: растенията израстват достатъчно, за да презимуват успешно. Но ако рапицата се засеесъс закъснение в суха почва, това може да доведе до голям процент загуби по време на презимуването. Температурата на почвата също влияе върху оптималния избор на датата на сеитба.

Сеитбата трябва да е съобразена и с приложените обработки на почвата: при „No-till“ технологията културата трябва да се сее рано. Специалистите съветват, че е по-добре рапицата да се сее след дъжд , отколкото преди, защото дъждът може да отмие и отнесе малки частици почва от една в друга част на полето, в резултат на което ще се промени настроената при сеитбата дълбочина на семената.

Ако влагата в почвата е недостатъчна, най-добре е да се премине към минимални обработки на почвата. Това е технология, която не само запазва влагата, но осигурява ипо-добър контакт на семената с почвата. Последните изследвания на научната общност, занимаваща се с рапица сочат, че при равни условия, рано засятата рапицадавапо-висок добив, а закъснението със сеитбата води до намаляване на биомасата и на добива. Освен това засятата по-рано рапица „прескача“ критичните фази на развитие през пролетта преди настъпването на горещото време, когато температурата се повиши до ниво, неблагоприятно за вегетацията на културата. От друга страна пък по-ранният срок на сеитба повишава риска от нападение на посевите от неприятели, което може да наложи третиране с инсектициди още есента.

След толкова много „за“ и „против“, решението за сеитба на рапица е на земеделските производители, но последна дума има природата! Всичко е в ръцета на „Главния агроном“ и зависи от условията, които той ще предостави за развитието на иначе атрактивната от гледна точка като предшественик и бързо ликвидна и добре платена култура.

Прочетена 3026 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта