Качеството на семената е от изключително значение през тази кампания! Избрана

  • категоричен е Камен Иванов, представител на АГРОТАЙМ” ЕООД

  • Компанията излиза на българския пазар с елитни предложения при семената и листните торове

Габриела Събева

Дългоочакваните валежи дадоха възможност за по-качествени обработки на почвата за сеитба на пшеница. В Добруджа кампанията вече започна в големите земеделски стопанства, в които има повече планирани площи с есенната култура. След тежкото и сухо лято, донесло със себе си силно редуцирани реколти от пшеница, слънчоглед и царевица, на дневен ред стои сеитбената кампания. С какво се отличава тази сеитба, какви са спецификите и как да се постигне рентабилност в трудни условия – разговаряме с Камен Иванов, представител на фирма „АГРОТАЙМ” ЕООД.

Фирмата отглежда над 80 000 дка земя, от които около 1000 дка овошки. През 2017 г. е създадена дъщерната фирма „Агротайм техник”, която се занимава с търговия и сервизно обслужване на селскостопанска техника. От около година действа и търговският екип на Агротайм, който се е специализирал в търговията на семена и агрохимикали.

Г-н Иванов, на какво могат да разчитат земеделските стопани?

„АГРОТАЙМ” ЕООД произведе семена от 9 сорта пшеница и 3 сорта ечемик. Семената са добре изхранени, отгледани при подходящи условия. Добивите ни бяха между 600 и 750 кг/дка. Семената са с изключително високи показатели като кълняемост и кълняема енергия. Това е особено важно през тази есен, когато виждаме, че въпреки последните неголеми валежи, ситуацията все още е твърде далеч от идеалната. Затова е изключително важно да имаме качествени семена. Не си струва да заровим в земята трици и след това да хвърлим още по 100 лв. на декар без да слагаме рентата, и да чакаме реален резултат.

Някои производители изказаха опасения, че няма да има качествени семена за есенната кампания. Други сами си отгледаха семена…

Много от стопаните прибегнаха до практиката да си разменят семена. Например производител, добил от пшеница около 300 кг/дка, си предлага стоката за семена, заготвя от добитото количество посевен материал, който далеч не отговаря на критериите. Това обаче е „отбий номер”, тъй като тези семена са ограбени от природата заради голямата суша, в която са отгледани. Това в дългосрочен план може да има сериозни последствия, да бъде сериозен финансов удар.

AGROTIME 3

За Добруджа това е поредна година със суша. Този път беше още по-тежка и жестока. Докато през миналата година добивите бяха сравнително скромни за възможностите на региона – около 450 кг/дка, то през това лято средните показатели при пшеницата бяха 178 кг/дка. Имаше и нулеви добиви, развалени посеви. Така че през тази година беше много по-жестоко и затова от особено значение е да се заложи на сигурни семена за новата реколта. Нашата съпричастност към земеделските стопани се изразява не само в качеството на семената, които предлагаме,а и в ценовата ни политика, тъй като вече два пъти сваляме цените.

Според мене най-удачно и изгодно е да се заложи на С 1, за да има за следващата година семена второ размножение. Защото виждам, че производителите се отдръпват от сеитбата на базови семена, тъй като икономически не е особено изгодно да дадеш почти 4000 лв. за тон семена и не знаеш дали ще получиш 40 или 400 кг от декар. При С1 е приемливия компромис, тъй като цената е по-приемлива и дава възможност да се сее и през следващата година. Дано годината да е по-благоприятна от климатична гледна точка и отново да се премине на базови семена.

AGROTIME 5

Какво предлага „АГРОТАЙМ” на производителите?

Единствено ние предлагаме на пазара семена от сортовете пшеница „Арнолд” и „Топкапъ” на австрийската фирма PROBSTDORFER . Това са едни изключително сухоустойчиви сортове. „Арнолд” е премиум пшеница с високи хлебопекарни качества. „Топкапъ” също има тази отличителна характеристика, като този сорт притежава още едно важно качество – висок добив, който всички търсят. Дори дребни производители се насочват към такива премиум пшеници. Това означава, че висококачествените сортове имат своето място на пазара. Някои стопани ги използват като подобрители на продукцията си. Освен „Арнолд” и „Топкапъ”, предлагаме още 7 високодобивни и търсени на пазара сортове пшеница, както и 3 сорта ечемик с изключителни добиви характеристики.

Фирма „Агротайм” е единствен и официален вносител за България на листните торове FoliQ. Защо тези продукти са уникални?

Освен че са иновативни, това са премиум клас продукти, които съчетават идеално хранителни микро- и макроелементи. Торовете FoliQ са произведени от висококачествени суровини и са сертифицирани по ISO. Те са разработени след 17 години опити в производството на листни торове. Иновацията на FoliQ е свеждането на съдържащите се в продукта хранителни вещества до размера на наночастици. Така е постига по-голяма контактна повърхност, разтворимост, химическа активност и потенциал за усвояване.

На кои продукти могат да заложат земеделските стопани през есента?

Въпреки сушата видях много добре поникнали и подредени рапици в много райони на страната. Поздравявам колегите, които имаха смелостта да засеят от маслодайната култура. Надявам се да получат и добри добиви. Това е неразривно свързано с третирането на рапиците със специални листни торове. За есенно приложение ние предлагаме FoliQ S Sulphur – комбинация от азот и сяра. Рапицата се нуждае изключително много от сяра и се отблагодарява на листо торене. Освен това предлагаме една нова много добра комбинация от тор, съчетаващ бор, молибден и манган – FoliQ X-Bor. Тези три микроелементи са изключително полезни за много култури, тъй като стимулира коренообразуването и цъфтежа и така осигулява чувствително по-висок добив.

AGROTIME 6

При пшеницата след сеитба можем да използваме листните торове FoliQ като всеки агроном трябва да прецени предсеитбено какво е вложил и сега културата от какво има нужда. Продуктовата ни листа съдържа различни комбинации от азот, фосфор и калий плюс микроелементи. Ако трябва да се наблегне на коренообразуването, то тогава изборът е с повече фосфор FoliQ P Phosphorus. Ако трябва да се заложи на сухоустойчивост и студоустойчивост, се използват торове с повече калий като FoliQMakroK. При по-късна сеитба се набляга на тор с повече азот, за да се ускори растежа. Третирайки пшеницата с торове с различно съотношение на азот, фосфор и калий, ние не само стимулираме растенията и подпомагаме братенето, но и въздействаме срещу стрес, още повече когато става въпрос за комбинирано внасяне с инсектициди срещу житните мухи. Неприятелите вредят точно по това време след поникване на пшеницата и нанасят големи поражения върху културата. Единственото нещо, което може да компенсира това нападение, това е това тя да брати повече. Едно стимулиране на растенията с нужните листни торове е особено подходящо в този момент.

FoliQ Mikromixе нашата класика в ранни фази – изключително полезен за стартово подхранване на всяка една култура, включително и за пшеницата. Дава оптимално развитие преди зимата и устойчивост на измръзване.

FoliQ Ascovigor и FoliQ Aminovigor са уникални продукти, подпомагат както растежа и развитието на растението, така и на кореновата му система. Изградени са от аминокиселини и растежни хормони и представляват един естествен допинг за всяка една култура. Сертифицирани са като продукти за биологично производство.

Прочетена 1936 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта