Дъждовете донесоха надежда за по-добра реколта, пшениците изглеждат добре Избрана

На фона на пораженията, които дъждовете нанесоха в цялата страна като изкараха реките от коритата, наводниха ниви, ферми с животни и предизвикаха свлачища, в Добруджа те донесоха радост и надежда. Пропуканият чернозем жадно поглъщаше всяка капка дъжд, която природата подари. Изсъхналата почва беше основната причина за тоталния колапс, в който изпаднаха фермерите от Добричка област. Срив в добивите, загуба на близо 70 % от зърнената реколта, задаващи се фалити – това бяха само част от последствията от сушата.

Най-драстични бяха пораженията в крайморските общини, в които дъждовете бяха оскъдни или изобщо ги нямаше не само през 2020 г., но и през предходните 2 години. Земеделците с по-голям опит сравняват бедствието от 2020 г. със сушата от 2007 г., споделя младият земеделски стопанин Светослав Василев. „Казват, че 2007 г. е била почти същата. Тогава са изкарали по 3 кг царевица от декар, сега имахме по 13, 25, в най-добрия случай 50-60 кг/дка. Имаше посеви, в които комбайните влизаха и излизаха празни“, допълва фермерът, който през 2013 г. започва професионалния си път в шабленското село Горичане.

Сериозният дефицит на почвена влага край морето е заложен още от засушаванията през 2019 и 2018 г. След продължителната суша през 2020 г. в крайморските общини заваля едва в началото на декември. Преди това обаче там пропаднаха до 85 % от площите с пшеница и на места добивите бяха около 50 кг/дка.

„Трагична беше годината! И за земеделските производители, и за тези, които чакат рента. Заради ниските добиви те получиха по 25-30 лв./дка“, допълва още Светослав Василев, който не крие притесненията си за бъдещето на земеделското производство в региона: „Да не говорим, че някои колеги теглиха кредити, за да се разплатят. Който не разполага със собствени средства, изходът беше това. Докога ще се издържи така обаче, не се знае. Една година на кредит, втора на кредит и така малко по малко се потъва. А ако догодина бъде пак така?“.

„В крайморските общини, където беше критично, вече имат по над 100 литра дъжд на кв.м., което е много добър резултат. На дълбочина 1 метър влагозапасеността в почвата вече е на 100 %“, обобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. На този етап състоянието на пшеницата е добро, особено като се има предвид ситуацията, в която покълнаха и изникнаха посевите. „Ние влязохме да сеем при много сериозен дефицит на влага. Към този момент вече паднаха валежи. За съжаление имаше региони, в които сумарно от септември до преди седмица имаха по 20-30 литра дъжд. Това беше абсолютно недостатъчно за следващото развитие на пшениците и за предстоящата сеитба на пролетници“, коментира още Жекова.

Дъждът е нужен за натрупване на влага в почвата, за да се преодолеят последствията от почти 3-годишни засушавания. В противен случай отново се очертава абсурдна и трагична картина – в най-плодородния район на страната изпепелената и прашна почва да не роди зърно. В момента темповете на натрупване на влага са динамични. Само преди 7-10 дни влагозапасеността е била едва в 25-сантиментровия слой на почвата, но към момента стига до обнадеждаващите 100 см.

Посевите с пшеница са закалени, изглеждат добре, няма стрес у растенията. „Пшеницата сега е в покой. Неприятни изненади за земеделските стопани може да има, ако температурите рязко паднат до -10, -15 градуса без да има снежна покривка – тогава ще се стигне до измръзване“, прогнозира още Жекова.

„Валя бавно и напоително. Приемаме първите валежи на 2021 г. като добър знак, поне за пролетната кампания – по-добре ще се извършат обработките. Имаше колеги, които дори не изораха, сега ще могат да го направят“, допълва Светослав Василев. Земеделецът не крие, че през миналата година по това време картината е била съвсем различна и обезпокоителна. „Ситуацията беше критична. Цялата 2019 г. беше суха, влязохме в 2020 г. без валежи. Пролетта беше също суха. През лятото имахме по 5-10 до 20 литра локални дъждове, които са без икономическо значение. И ако за последните 4 месеца на 2020 г. в региона са паднали сумарно 30 литра дъжд, то сега за 1 месец вече има 130-140 литра“, радва се земеделецът.

„Сега с тези дъждове до края на март ще има влага, пшениците ще бъдат добре. Важно е обаче и през лятото да завали отново. По Черноморието когато духне, за една седмица пресушава всичко“, разяснява за суховеите Светослав.

Близо 1 млн.200 хил. дка с пшеница засяха земеделските стопани от Добричка област през есента на 2020 г. Заради сухата почва кампанията започна късно и продължи почти до края на ноември. Към момента валежите дават надежда и оптимизъм за по-добра реколта.

Габриела Събева

Прочетена 918 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта