Продуктите на Байер КропСайанс са ефикасни дори в сложни агроклиматични условия Избрана

Специалисти и клиенти на компанията споделят впечатленията си от прилагането на продуктите в царевичните полета

Агр. Петър Кръстев
На уебинара, посветен на технологиите в царевица, специалисти и клиенти на Байер КропСайанс споделиха пред участниците в онлайн срещата преките си впечатления от ефекта, който са показали приложените продукти на компанията в царевица през 2020 година. Предлагаме ви в резюме техните наблюдения и изводи от действието на продуктите.
Bayer7 2 siteМНЕНИЯ И ИЗВОДИ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ
Радослав Михалев – мениджър „Ключови клиенти“ в Байер за района на Североизточна България:
„Байер има изключително добри хербициди във всеки един сегмент на заплевеляване в царевица. От няколко години правим комбинация от Мерлин Флекс почвено в половин доза от 25 мл/дка с последващо вегетационно третиране с Капрено, във фаза между 3-ти – 6-и лист, в доза също 25 мл/дка – разказва специалистът. – Това е комбинация за най-големите професионалисти, които отглеждат царевица и се стараят да получават максимално високи добиви.
Какво носи технологията Мерлин Флекс и Капрено в царевица?
Първо, това е изключително чист старт на царевицата, а по-късно с вегетационното третиране комбинацията дава предпоставка, че културата ще остане чиста през цялата вегетация. Дори след засушаване Мерлин Флекс не се губи, той е фотостабилен и след последващи дъждове се активира. Това е гаранция, че няма да има вторично заплевеляване на полето. Вече четвърта година тази комбинация показва най-високи резултати. И двата продукта съдържат антидот и по никакъв начин не влияят върху добива на царевицата. Клиентите на Байер, които се довериха на тази комбинация, дори в година като миналата – с малко валежи, получиха рекордни за условията резултати.
Bayer7 3 siteСамо за няколко години 
Капрено стана най-предпочитаният вегетационен хербицид в царевица
за смесено заплевеляване в България. Това важи и за района на Североизточна България, където той се прие много добре от нашите клиенти.
Капрено е двукомпонентен хербицид с изключително добро вегетационно действие и почвено последействие. С едно третиране, приложен във фаза между 3-ти – 6-и лист, той може да реши напълно проблемите със смесено заплевеляване и упорити плевели, трудни за контрол от други вегетационни хербициди, в т.ч. бутрак, лобода, паламида, а от житните кощрява, кокоше просо, балур от семена. Съдържа и антидот, по никакъв начин не влияе върху царевицата и е предпоставка за високи добиви. Все повече клиенти планират да го ползват и през новия сезон“ – подчерта в изказването си специалистът.
Лъчезар Цветков – регионален представител на Байер за регион Враца, Монтана и Кнежа
Специалистът представи иновативната технология Мерлин Флекс и Капрено и увери, че тя дава добра сигурност дори в по-сухи условия. „Мерлин Флекс, приложен почвено, след сеитба преди поникване, е изключително добър продукт, който работи и срещу житни, и срещу широколистни плевели, като дава добър старт на културата. Капрено се прилага на по-късен етап във фаза 5-и –6-и лист. Посевът остава чист до жътва“.

Bayer7 4 siteМилен Мильов – регионален мениджър Северна, Централна и Западна България в Байер
Мениджърът сподели впечатленията си от Аденго, като онагледи със снимки приложението му на определено поле: „За мен Аденго е най-добрият хербицид в царевица. Третирането е направено във фаза 3-ти – 4-ти лист, 20 дни след това няма следи от малките едногодишни житни плевели – видовете кощрява, просо, а също и от широколистните плевели в по-напреднала фаза, като бяла куча лобода, бутрак и др., които са напълно некротирани. Ранновегетационно третиране с Аденго е в доза 40 мл/дка. Той е мощен хербицид, който се реактивира след всеки паднал дъжд. Контролира и къпина, грънче, див овес. Изключително пластичен продукт. През последните години Аденго се утвърди като основен партньор на земеделците, които отглеждат царевица на големи площи“.
Тихомир Христов – регионален представител на Байер за регион Силистра
Специалистът е посетил стопанството на земеделеца Пламен Кондурджиев с площ 30 хиляди декара земя, в което досега не са използвани почвени След като се е запознал с проблемите на стопанството, експертът предложил на фермера да използва Аденго. Продуктът е бил приложен почвено в доза 42 мл/дка на поле, което се намира на най-ниската точка на землището, където дъждовете влачат и носят много плевелни семена. След прилагането на Аденго производителят е бил впечатлен, че само това поле е останало чисто, без плевели след жътва. Сега той вече използва този хербицид в най-заплевелените си полета. Аденго съдържа антидот и е напълно безопасен за царевицата. Изчиства полето от плевели, без да поврежда културата, като така дава възможност на царевицата да постигне пълния си добивен потенциал.
Димитър Тодоров – регионален представител на Байер за Велико Търново и Русе
Специалистът разказа историята на поле с ранновегетационно приложение на Аденго: „След като констатирахме заплевеляването на полето с щироколистни плевели като лобода, синап, бутрак и слънчоглед във фаза 1-ви – 2-ри лист, както и упорития плевел кощрява, решихме да приложим Аденго в 40 мл/дка ранновегетационно. Най-важното тук е, че сме осигурили чист старт на царевицата и полето остана чисто до края. Така хибридът царевица успя да реализира пълния си добивен потенциал и даде добив от 985 кг/дка“.
Иван Анастасов – регионален представител на Байер за района на Плевен и Ловеч
Специалистът представи най-новия хербицид на Байер – Монсун Актив. Продуктът съдържа форамсулфорон-натрий – активното вещество на добре познатия Екип и активното вещество тиенкарбазон-метил, познато от Капрено и Аденго, което с листното си и почвено действие спомага за комплексното действие на хербицида. Монсун Актив се отличава с бърз ефект, съчетан с отлична ефективност по отношение на контролираните житни и широколистни плевели. Дозата му е от 125 до 150 мл/дка, приложен вегетационно от 2-ри до 7-и – 8-и лист на царевицата. „Това е хербицидът за привържениците на еднократно и икономически изгодно третиране на царевицата, който потвърждава, че Байер задава стандартите на растителна защита за отглеждане на царевица в България“, поясни Иван Анастасов.
Цвета Попова – регионален представител на Байер за района на Разград, Попово и Търговище
Агроном Попова разказа за приложението на хербицида Лаудис в землището на с. Костанденец. Заплевеляването е било с прераснали упорити плевели като балур, паламида, лобода, бутрак. Лаудис е бил безкомпромисен и проблемът както с широколистните, така и с житните плевели е бил напълно решен. „Продуктът е безупречен, безопасен и сигурен. Работи успешно, което се вижда от отношението на земеделците към него. Това се дължи на високата селективност на Лаудис“, увери специалистката.
Марина Ангелова – регионален представител за район Шумен и Разград
През 2020 година фирма „Лазар“ ООД в гр. Смядово е засяла над 3000 декара с царевица Декалб. Едно от полетата е било силно заплевелено с див пелин и балур. На него е бил приложен Лаудис във фаза 5-и – 6-и лист на царевицата и той е свършил безупречна работа, разказа специалистката и увери, че хербицидът има много бързо действие както в нормални, така и в сухи условия. Лаудис може да се прилага и в по-късна фаза на културата, и прераснали плевели, защото е изключително селективен.
ВПЕЧАТЛЕНИЯ НА КЛИЕНТИТЕ
Bayer7 5 siteАня Ангелова – агроном на „К-ЕИ-Г“ АД, с. Млада гвардия
Младата агрономка сподели, че през 2020 година са отглеждали царевица на 13 500 декара. Доверили са се на регионалния представител на Байер Радослав Михалев и са приложили технологията Мерлин Флекс и Капрено. Резултатите ги убеждават, че изборът им е бил правилен – полето е било изключително чисто.
Калоян Кънчев – земеделски производител в с. Смолница, общ. Добрич
През 2020 година земеделецът е третирал 25 хил. декара царевица с Капрено и Мерлин Флекс. Ето какво разказа той: „Комбинацията контролира прекрасно всички плевели. От 10 години ползвам хербицидите на Байер в царевица. Миналата година за пръв път приложих Капрено и съм много доволен от резултата. Затова тази година отново ще заложа на комбинацията Мерлин Флекс с Капрено. Мерлин Флекс държи полето чисто 30 – 40 дни, след това с Капрено царевицата стои чиста до жътва“.

Прочетена 398 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта