Какво влияе върху вкуса на ягодите: торове, органично хранене или температура

Американски учени изследват нюансите при отглеждането на наистина сладки плодове

„Вкусът на ягодите се влияе от температурните разлики по време на развитието на плода, но не и от методите за управление“, смята двойката учени от Школата по интегративни растителни науки на Корнелския университет Аня Осатуке и Марвин Приц, които публикуваха своите изследвания на портала MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute).

„Вкусовите тестове идентифицираха високо съдържание на разтворими твърди вещества (SSC) като най-желаното качество, свързано с аромата на ягоди, последвано от титруема киселинност (TA) и обща концентрация на летливи вещества.

В североизточната част на Съединените щати много производители продават плодовете директно на потребителите, или канят купувачите да ги берат, или ги предлагат на сергии и фермерски пазари. За да се конкурират с ягодите в супермаркетите, производителите избират ароматни и сладки сортове и събират реколтата при пълна зрялост.

Разбира се, всеки се интересува от начините за подобряване на вкусапишат изследователите и допълват:

В няколко предишни изследвания се съобщаваше за различия в химичния състав на ягодите в зависимост от управленските практики. Например, биологичното отглеждане повишава съдържанието на обща захар и на аскорбинова киселина в ягодите, докато използването на супероптимални дози азотни торове, напротив влошава вкуса и намалява сладостта и запазването на качеството.

Покривните култури, които подобряват плодородието на почвата, също са предложени като метод за управление за оптиматизацията на качеството на плодовете. Проучвания, посветени на въздействието на микробните добавки, показват подобрение в съдържанието на феноли в третираните растения и увеличаване на добивите във връзка с микоризата на посевите. Не е доказано обаче, че тези фактори влияят постоянно на вкуса на ягодите.

Плодовете от един и същ сорт от година на година могат да показват висока степен на изменчивост в качествените характеристики, които зависят главно от времето. По този начин бе установено, че оптималният синтез на разтворимите твърди вещества в сорта Albion се свързва с високи температури в ранните етапи на развитие на плодовете, но също с по-ниски температури при узряването. Разбираемо е, че метеорологичните условия и особено температурата влияят на захарите и киселините в добитите плодове. „Целта на нашето проучване беше да разгледаме изчерпателно набора от потенциални фактори, които могат да повлияят на вкуса. Измервахме вкусовите качества на един сорт в няколко ферми в продължение на три години, сравнявахме колебанията от година на година с колебанията във всяка една от фермите и се опитахме да намерим метеорологичните променливи, свързани с вариациите във вкуса.

В продължение на 3 години сме отглеждали един и същ сорт, използвайки голямо разнообразие от ресурси (торове, пестициди, микробни добавки, покривни култури) и възможности за управление на полето, достъпни за американските производители разказват учените.

Нашата хипотеза беше, че качеството и добивът ще бъдат повлияни от тези различни източници и норми на внасяне.

В проучването участваха производители на ягоди от щата Ню Йорк. Сортът „Jewel“ бе избран заради отличния си вкус и популярност сред производителите в североизточната част на САЩ.

Образци от плодове прибирахме в пика на зрялост веднъж годишно в 22 ферми в продължение на 3 години (2018–2020 г.).След това пробите се оценяваха визуално за зрялост, съхраняваха се в изолиран хладилник и се изпращаха в лабораторията. Там пробите се почистваха, изплакваха се с чешмяна вода и се замразяваха до -10 ° C . След това пробите бяха анализирани за разтворими твърди вещества, титруема киселинност и избрани ароматни летливи вещества.

Зимната ръж бе засадена като покривна култура в опитните участъци, третирани по традиционна схема с азотни торове, хербициди със стандартни дози на месечни интервали през вегетационния период и с фунгициди.

В други парцели растенията бяха тествани с предварително накисване на кореновата система в биостимулатор и пръскане върху листа с микробен биостимулатор веднъж месечно.

Направено беше сравнение между мулчирането със слама и пластмаса, тъй като искахме да проверим дали мулчът със слама стимулира увеличаването на захарта в плодовете.

За всеки парцел бяха записвани общият добив, процентът на продаваемите плодове и средното тегло на отделните плодове. Някои от плодовете бяха класифицирани като непродаваеми, ако имаха увреждания от слънцето, деформация на върха на плода, дупки от клюновете на птици или насекоми, меки петна, показващи ранна гъбична инфекция, плесени, плодове с размер под 5 г или нередовно оформени. Взети бяха и проби от листа за анализ на хранителните вещества.

По време на дегустацията 28 експерти бяха помолени да сравнят плодовете от парцелите с различни методи на управление и да посочат дали пробите са еднакви или различни. В следващия тест за аромат, 29 експерти трябваше да направят заключения относно интензивността на аромата.

В резултат, съдържанието на разтворимите твърди вещества и титруемата киселинност не се различаваха значително от плодовете, получени при различните обработки, и дегустаторите не успяха да ги разграничат едни от други.

По този начин установихме, че разликите в общите управленски практики са имали малък или никакъв ефект върху промяната на вкуса или аромата.

По отношение на добивите, най-висок бе постигнат със 100 кг N на хектар, комбиниран с ежемесечни обработки с хербициди метод, който обикновено се използва от конвенционалните производители.

Нашите резултати показаха, че в традиционните системи високите добиви не влошават вкусовите качества.

По-скоро ние открихме, че нивото на плодова захар и киселинност в плодовете е свързано с топлите дни и понякога със студените нощи в периода между цъфтежа и розовите плодове. Времето не бе повлияло значително на ароматните летливи вещества.

Нашите данни не подкрепиха твърдението, че определени методи на управление силно влияят на вкуса. Въпреки че органичният парцел изискваше много труд, включително ръчно плевене, добивът се оказа по-нисък и нито едно от допълнителните приложения (органични източници на оборски тор и въглерод, микробни добавки) не направи ягодите по-вкусни или по-ароматни.

Ще напомним, че в нашето изследване бе използван само един сорт ягоди. Възможно е други сортове да бъдат по-податливи на методите на управление“ – заключават американските учени.

Прочетена 664 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта