Зимните житни култури презимуваха успешно Избрана

Въпреки повредите от опърлянето, които уплашиха земеделците, няма заплаха от мащабна загуба на реколта

Зимата вече е зад нас, а пролетта напира, макар понякога да ни изненадва с капризите си. Не мина гладко развитието на зимните житни култури и тази стопанска година. Късни сеитби, диктувани от условията на времето, бавно поникване поради отсъствието на влага на много места, късно развитие на част от посевите. Въпреки това подобрените метеорологичните условия по-късно позволиха на растенията да се подготвят за зимуване. Благодарение на меката зима и за пръв път от години на достатъчната влага, дори закъснелите в развитието си посеви във фаза 1-ви – 3-ти лист успяха да презимуват успешно. Площите с тях не бяха преобладаващи и растенията вече успяха да наваксат изоставането си.

Винаги има непредвидени изненади

През февруари и март станахме свидетели на значителни повреди по пшеницата и ечемика от критично ниските температури (минус 11-12°С), придружени с продължителни слани. Това се случи в голяма част от зърнопроизовдителните райони в страната, като температурите и сланите бяха с различни стойности и с различно време на въздействие. Резултатът беше нелицеприятна картина от различни по степен повредени посеви –пожълтяване или покафеняване на надземната маса на растенията, изразяващи се във вид на опърляне. Това явление, причинено от абиотичните условия, беше повод за тревога в голяма част от земеделските производители. Не закъсняха и изказванията на различни специалисти, повечето без необходимата компетентност, чиито предположения варираха в широки граници – от това, че посевите ще се оправят до апокалиптична картина, че ще трябва да бъдат разорани. Главното е, че хората, които разбират от пшеници, които ние, от „Гласът на земеделеца“, потърсихме за коментар, дадоха най-компетентната експертиза, базирана на задълбоченото познаване на биологичните особености на пшеницата. Мнението им, което публикувахме на страниците на вестника и в сайта ни www.zemedeleca.bg, напълно се потвърди и доказа в практиката, което сега съвсем ясно може да се види на полето от всеки земеделец.

Подобряването на условията промени картината

Опърлените посеви, които силно притесниха земеделците, вече смениха цвета си към интензивнозелен и започнаха усилена пролетна вегетация. За това им помогнаха и дъждовете в последните дни на март и началото на април, които бяха съпътствани и от понижаване на температурите, които за щастие не бяха критично ниски. Освен това краткотрайното въздействие на ниските температури не оказва негативно влияние върху развитието на зимните житни култури. Макар че природата отново ни поднесе микс от разнообразни условия, можем да направим извода, че въпреки претърпените повреди, заплаха от мащабна загуба на реколтата от есенници няма. Естествено е да има посеви с по-ниска производителност, което може да се случи и в най-добрите години, но преобладаващата част от площите е в много добро състояние. Твърде рано е за крайни изводи, но на този етап можем да кажем, че се очертава доста добра реколта от пшеницата и ечемика.

Земеделците имат пълна готовност за пролетните защитни третирания

Най-добрите стопани, които са и добри професионалисти, наскоро направиха и второ азотно подхранване. След последвалите валежи усвояването на азота е гарантирано, което ще се отрази много добре на житните култури. С повишаване на дневните температури през април над 8 – 10°С предстоят пръсканията срещу плевели, както и срещу болести. Тези третирания дават възможност на земеделците да прецизират храненето на културите, като внесат специфични хранителни елементи чрез листно подхранване.

По проведени мероприятия в зимните житни култури има различия между Северна и Южна България. В районите на Пловдив, Пазарджик, Стара Загора и Хасково, третирането срещу житни и широколистни плевели вече е към края си, докато в Северната част на страната и в частност Добруджа са още в началото. В общините от крайморската част на страната дори не са започнали, не защото нямат готовност, а защото условията не са позволяват.

Шанс има и за пролетните култури

Количеството валежи на повечето места през есенно-зимния, а вече и през пролетния период превиши нормата. В началото на пролетта запасите на влага на по-голяма част от територията на България е в пределите на средните многогодишни оптимални норми. Това е добра предпоставка както за есенните култури, така и за пролетниците.

И тук можем да кажем, че в Южна България са към края на сеитбата на слънчогледа и около половината от царевицата, а в Северната част засетите площи са много малко. Последните валежи и застудяване в началото на април забавиха сеитбата и в Добруджа с около седмица до десет дни, но това в никакъв случай не е фатално. Площите за сеитба са подготвени и когато в почвата има достатъчно влага, културите поникват дружно и се развиват много по-добре, отколкото ако се сеят по-рано, но в студена и суха почва.

Агр. Петър Кръстев

Прочетена 901 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта