Добруджанци са в „бойна“ готовност за пролетната сеитба Избрана

  • Все още ниските температури и валежите спират старта на кампанията

  • Обичайно около 1 млн.800 хил. дка се сеят с царевица и слънчоглед в Добричка област

Габриела Събева

Поредна сеитбена кампания предстои в условията на COVID-19. И ако през миналата пролет неизвестните бяха много, а във въздуха витаеше страхът от масова зараза, то сега епидемията не се приема като фактор, който може да попречи на преките мероприятия на полето. Не че преди година коронавирусът възпрепятства кампанията, но атмосферата от неяснотите около него нагнетяваше обстановката. Земеделците са такива хора – запратят ръкави и без излишни приказки преодоляват препятствия, за да не остане незасято и семенце. Особено след тежката 2020 г., когато Добруджа беше сразена от сушата и това нанесе много сериозни поражения върху региона. Така освен стагнацията от COVID-19, стопаните трябваше да се справят с поредица от тежки финансови удари, сред които разплащания с доставчици на горива, семена, торове, препарати, а за капак дойде и напрежението от изплащането на рентите. Около 3 пъти се сринаха наемите и от обичайните през последните години 100-120 лв./дка се стигна до 30 – 50 лв./дка. Това са рекордно ниски нива на рентите за Добричка област, породени от силното редуциране на зърнена реколта.

Най-силно сривът беше изразен при пшеницата, която също счупи „рекорд“ и даде средни добиви от 180 кг/дка. Така надеждите се насочиха към пролетните култури. След тежкото и безводно лято, през което месеци наред дъжд нямаше, и тези надежди рухнаха. През миналата пролет в Добричка област бяха заложени над 960 000 дка с царевица и близо 830 000 дка със слънчоглед. Резултатите от тях не удовлетвориха земеделските стопани. Слънчогледът не можа да достигне 200 кг/дка, а при царевицата – едва 300 кг/дка. В същото време обаче цените на зърнения пазар при маслодайната култура успяха да изненадат приятно земеделските стопани, особено тези, които съумяха да съхранят зърното за по-добри времена. По-високата цена на слънчогледа стигна в първите месеци на 2021 г. стигна около 1100 лв./тон. Възходящата тенденция при маслодайната култура се определи най-вече от сушата в страните от Черноморския басейн, която и там редуцира добивите с една трета. Така търсенето на слънчоглед определи по-високата му цена и зарадва добруджанските производители.

В момента стопаните са готови за пролетната сеитба. Семената са вече по базите, макар че доставките са по-бавни, съобщи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. По-трудните пратки се дължат на усложненото семепроизводство в Европа, което беше повлияно от сушата на 2020 г. Това е наложило търговците да откажат някои партиди със семена.

Все още валежите и студът в Добричка област възпрепятстват влизането на сеялките в нивите. Обичайно кампанията в региона стартира около 4 април. През миналата година сеитбата дори започна по-рано с цел семената да „хванат“ оскъдната почвена влага и да се избегне настъпващото засушаване. „Сега със сигурност сме по-назад, но това не е притеснително“, допълни Радостина Жекова. По думите й изоставането само спрямо миналата година, а не спрямо агротехническите срокове за сеитба на пролетни култури. Най-важните фактори, които определят старта на кампанията, са температурата на въздуха и почвата, и разбира се, валежите.

На този етап студовете са факт – зима през пролетта. Нощните температури в Добруджа стигат до и под нулата. Обичайно земеделските стопани очакват почвата да се стопли до около 10 градуса, за да заложат семената. Синоптиците обещават затопляне през втората половина на април.

Валежите през тази стопанска година могат да се определят като обещаващи. Те дават надежда за по-добра реколта както при есенниците, така и при пролетните култури. За първи път от няколко години метеостанциите на производителите замерват над 400 литра дъжд от 1 септември до сега, допълни Радостина Жекова. Почваната влага вече е между 2-ия и 3-ия метър в дълбочина, което е от съществено значение за развитието на културите. При засушаване на горния почвен слой корените на растенията има откъде да черпят така необходимата за развитието им влага, радват се както учените, така и земеделските стопани.

Сега големият въпрос е колко ще бъдат площите с царевица и слънчоглед в Добруджа и дали икономическите фактори няма да дадат превес на маслодайната култура? Везните могат да се наклонят в полза на слънчогледа не само от цената на зърното, но и от факта, че през миналата година всъщност точно добивите от тази култура се сринаха с най-малък процент от сушата. От 2017 г. земеделските стопани започнаха да проявяват все по-слаб интерес към слънчогледа. Тогава площите с маслодайното растение в Добричка област бяха 820 000 дка, на следващата година станаха 724 000 дка, а през 2019 г. спаднаха до 717 000 дка. Добивите през тези години също бележат низходяща тенденция, показват данните на ОД „Земеделие“. През последните 3-4 години земеделските стопани проявиха сериозен интерес към високоолеиновите хибриди слънчоглед. Този сегмент зае около 30 % от площите с маслодайната култура в Добричка област. Бонусите и по-добрата цена са основните фактори за нарастване на HO – сегмента.

През 2019 г. площите с царевица намаляват с почти 100 000 дка. Така от 1 млн.15 хил.дка стопаните в Добруджа засяват близо 918 000 дка. Тогава пропадат и близо 40 000 дка от културата, а средният добив е едва 624 кг/дка. По-ниските резултати са заради по-рано настъпилата суша и липсата на влага по време на най-важните фази от вегетацията, особено при наливане на зърното.

През 2020 г. площите с царевица нарастват до над 960 000 дка, но средният добив се срива повече от двойно. Най-високи средни резултати от тази култура са отчетени през 2018 г. – средно 816 кг/дка. Тогава стопаните прибират от отделни хибриди средно по 1100-1200 кг/дка.

Прочетена 999 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта