Иновативен подход за сушенето на зърно с радиовълни като конкурент на традиционната технология Избрана

Американският стартъп DryMax Solutions разработи система за сушене на зърно, която използва радиовълни за подобряване на качеството му и намаляване на разходите при експлоатация на съоръжението.

Тази разработка се тества и във Великобритания, а изнесените подробности в аграрния портал www.farminguk.com дават представа за същността на този метод.

Системите за сушене на зърно са често срещани в много земеделски ферми в Обединеното кралство и са доказали своята ефективност. Някои ферми притежават толкова обширни площи, че на установките се сушат големи обеми продукция без забавяне, а реколтата се внася влажна със съдържание на вода повече от 20% . Тук има възможности за подобрение и системата DryMax има точно такава цел: да намали загубите чрез използване на радиовълни.

Повечето сушилни, които понастоящем се използват във фермите на Великобритания, представляват непрекъснати поточни системи или сушилни подове.

Системата за непрекъснат поток работи чрез прекарване на зърното през сушилнята, използвайки серия от конвейери, след което изтегля горещия въздух от горелките и го пропуска през зърното. След изсушаване зърното се отправя за съхранение.

Втората разновидност за сушене представлява повдигнат дървен под с тунел в средата – системата използва вентилатори, които издухват въздуха през тунела и накрая го пропускат под пода, за да премахнат бавно влагата от зърното.

Ключов проблеми за двете системи се явява цената

– сушенето на зърно с помощта на сушилен под струва около 1паунд/тон за всеки процент отстранена влага, а при непрекъсната сушилня процедурата струва до 1,50 паунда/тон (1 паунд е равен на 2,247 лв.).

Макар на пръв поглед сумата да изглежда приемлива, при умножаването на стотици и хиляди тонове разходите удрят по джоба на фермера. А когато това се съчетава с бързо нарастващите енергийни цени, разноските, изразходвани за сушене, могат да окажат реално влияние върху рентабилността на фермата – стойността на енергията във Великобритания се утрои през последните двадесет години.

Съществуват и други проблеми с конвенционалните сушилни: изсушаването при нагряване може да доведе до потенциална загуба на качеството – протеинът намалява при високи температури и съществува риск от напукване на зърната. Системите с непрекъснат поток могат да доведат до неравномерно изсушаване или дори до пресушаване.

Американският стартъп DryMax предлага алтернатива:

вместо класическа топлинна енергия се използват радиовълни

Въпреки че радиовълните редовно се използват за сушене на различни изделия в индустриалния сектор като керамика, фибростъкло, пяна и хартия, те представляват нова концепция за селското стопанство.

Процесът е много прост и сушилнята по същество работи по същия начин като микровълновата фурна в семейната кухня.

Той се основава на същия метод както конвенционалната система с непрекъснат поток. И тук се използва конструкцията на кула, която позволява на зърното да преминава през нея и да обработва голямо количество зърно на час. Както в традиционната система, зърното се изпомпва нагоре и след това гравитационната сила го спуска надолу към долния шнек или лента.

Основателят и генерален директор на DryMax Кевин Айхорн заявява, че той е първият, който е предложил метод за използване на радиовълни за сушене на зърното без нагряване и че това, както се оказва, дава значителни предимства.

Предимство на радиовълните

е, че те преминават безпрепятствено през органична материя, като я загряват по целия ѝ обем едновременно и равномерно с постоянна температурна разлика.

Сушенето на зърно с радиовълни и източването на вода отвътре е много по-ефективен способ, тъй като традиционните методи изсушават зърното, като го правят горещо и сухо отвън, докато то все още е относително влажно отвътре.

Липсата на температурни разлики отвътре и отвън помага да се поддържа качеството и намалява риска от напукване на зърната, а също така позволява реколтата да изсъхне много по-равномерно.

За разлика от традиционните методи, радиовълните изсушават зърното отвътре – те проникват във всяко зърно, принуждавайки водата да излиза отвътре като пара, а след това нискоенергийни вентилатори изблъскват влажния въздух.

Минимизирането на нагряването на зърното също елиминира всички проблеми, свързани с по-бавната скорост на покълването.

С поглед към Европа

Радиовълновата система се захранва от електричество и е по-малко енергоемка от горелките, което намалява разходите за сушене на зърното.

От 2020 г. стартиращият DryMax е инсталирал и вече експлоатира сушилни с използване на радиовълни на обекти в САЩ и Канада.

Кевин Айхорн допълва: „Търсим стратегически инвеститори, които да ни помогнат да се развием. Най-добрият начин за нас вероятно е чрез компании, които могат да си позволят скъпоструващата система".

Понастоящем цената на технологията се явява важен фактор, тъй като прототипът на кулата DryMax струва около 250 000 британски лири. Кевин обаче казва, че с времето разходите ще намалеят и технологията ще се използва и в Европа през следващите няколко години.

„Търся 10 фермери, които да закупят сушилни през 2021 г., те ще ни помогнат за допълнителни изпитания и подобряване на алгоритмите. Тези фермери ще бъдат само от САЩ, но ние бихме могли да използваме капитали или стратегически партньори, който да ни помогнат да навлезем в Европа през 2022 г.“, добавя Айхорн .

Прочетена 487 пъти Последно променена в Сряда, 05 Май 2021 16:56
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта