Прекомерната екологизация намалява доходите на земеделците Избрана

Ръководителят на рейнските фермери призова Европейския парламент да преосмисли някои свои екологични решения

Президентът на Рейнската земеделска асоциация (RLV) Бернхард Конзен изрази опасения, че политиците от ЕС, изискващи повече екологични услуги, не осъзнават, че субсидиите от Брюксел представляват половината от доходите на фермерите, съобщава порталът topagrar.com.

Конзен отбеляза, че в хода на ескалиращата дискусия за допълнителни екологични услуги, става ясно, че когато Европейският парламент изисква да въведе скъпоструващите на селскостопанския сектор забрани, това по същество е равносилно на намаляване на фермерските доходи. Понякога изискванията изглеждат напълно нереалистични, тъй като политиците имат погрешна представа за ситуацията в агропромишления комплекс, където рентабилността може скоростно да се промени в зависимост от пазарната ситуация и метеорологичните условия.

Конзен допълва, че повече от 40% от мерките за прилагане на реформата на ОСП (Общата селскостопанска политика) вече са приети в Германия и всички те съдържат подобрения за защита на природата и околната среда.

Той призовава европейските парламентаристи да се отклонят от избрания от тях път на ”прекомерно озеленяване“ и да създадат разумна перспектива за просперитет на селските райони. Земеделските производители нямат нищо против да възприемат екологичните практики, но ситуацията с доходите, която в значителна степен зависи от силно променливите международни пазари, не трябва да се пренебрегва.

Затова Конзен призовава политическите представители в Европейския парламент да използват здравия разум и чувството за мярка, за да проправят пътя, който няма да отслаби националното земеделие.

Сега германските фермери си блъскат главите с хербицидната стратегия за защита на царевицата си, съобщава Клаус Щротман в друг аграрен портал agrarheute.com.

Повтарящите се студове в Германия са повлияли негативно на царевицата и са забавили растежа ѝ, тъй като нощните температури в края на май са паднали под 10°C, отбелязва Щротман. И докато царевицата страдала, плевелите са се справили отлично. Плевели като пача трева, звездица, сребърник и други конкурентни растения и бурени са показали прогресивно развитие и на земеделските производители се е наложило сериозно да обмислят хербицидната си стратегия.

Фермерите са били затруднени при използването на хербицидите, защото им се налагало да спазват условия и забрани на ЕС. Така например никосулфуронът може да се използва само веднъж на всеки две години на една и съща територия, а просулфуронът - веднъж на три години. Забранява се и използването на средства, съдържащи тербутилазин, във водоохранителни зони, което се контролира строго.

Активната съставка бромоксинил се използва за последен път през този сезон и всички наличности трябва да се изразходват, тъй като Европейският съюз не е подновил одобрението си за този ингредиент.

Прочетена 619 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта