No-till намалява двойно разходите за торове Избрана

Независимо от внасянето на по-малко количество храна, растенията са напълно задоволени с необходимите им елементи, твърдят от фирма „Вуки“ ООД

Агр. Петър Кръстев

На Открития ден в гр. Съединение, посветен на технологията No-till, бяха засегнати най-важните теми, свързани с отглеждане на земеделските култури. Сред тях доста съществената – за торенето, закономерно предизвика интереса на земеделците, привърженици на иновативната технология.
„Ако питате дали след като въведохме No-till, сме намалили торовете – отговорът е „да“, беше категоричен домакинът на събитието инж. Ангел Вукодинов, управител на фирмата „Вуки“ ООД. Пред земеделската аудитория той сподели опита си, че внасяйки торовете заедно със сеитбата, количеството им е намаляло наполовина. И подкрепи думите си с конкретни факти: докато по-рано при слънчогледа са внасяли по 15 – 20 кг/дка NPK, сега слагат по 8 – 10 кг. При пшеницата са внасяли 20 – 24 кг, а сега при внасянето им със сеитбата в реда количеството им е наполовина: 10 – 12 кг/дка.
При торенето заедно със сеитбата във „Вуки“ внасят формулации с повече фосфор, поради това, че той е слабо мобилен в почвата и трябва да се достави близо до корените. Азотът е елемент, който при покълването може да причини фитотоксичност, затова внасянето му със сеитбата е ограничено в минимални количества.
Директна сеитба на слънчоглед със сеялка за житни култури
S d No till siteУчастниците в Открития ден в Съединение в стопанството на „Вуки“ ООД имаха възможност да посетят и поле със слънчоглед, засят на 4 и 5 април със сеялката за директна сеитба за житни култури. Растенията бяха в първа-втора двойка листа, като сеитбата бе направена през ред, въпреки че имаше следи от ботуша. „Ние не повдигаме ботушите, за да се износват равномерно“, обясни инж. Вукодинов. Разстоянието между редовете е 38 см, а вътре в реда растенията са хаотично разположени. Миналата година от този начин на сеитба добивът е бил 201 кг/дка, а най-силният добив по No-till технологията в стопанството е бил 301 кг/дка.
Ангел Вукодинов обясни, че през миналата година са имали и конвенционално отглеждане на слънчоглед. Технологията е била осъществена със стърнищен култиватори и е включвала две култивирания, сеитба и две вегетационни култивирания. Средният добив е бил 265 кг/дка, което е било почти съизмеримо с резултатите от безорната технология.
За да няма риск, царевицата е само на поливни площи
Стопанството все още няма специализирана сеялка за сеитба на пролетни култури и собствениците се колебаят дали да си купят, защото отглеждат царевицата по конвенционалната технология. Причината е, че в този регион разполагат с канал за напояване, от който собствениците на „Вуки“ ООД могат да поливат няколко от полетата си гравитачно. „Дали от страх, или по други причини, нямаме излужени черноземи, които да задържат почвена влага. И малко трудно се навиваме да отглеждаме царевица при неполивни условия“, откровен беше пред колегите си Ангел Вукодинов.
Затова отглеждат царевицата само на поливни полета по гравитачен начин, което е и причината тези полета да бъдат обработвани по конвенционална технология.
Богато разнообразие от култури
В стопанството на „Вуки“ ООД прилагат максимално разширен сеитбооборот: повече от 12-13 култури. Това е една от големите разлики в иновативния подход, който отличава земеделците от семейната фирма в Съединение от останалите. Много земеделски стопанства в България имат по 2-3, максимум 4 култури.
От житните култури отглеждат пшеница, ечемик, тритикале; от пролетните – царевица, слънчоглед, рапица, кориандър, лен; от бобовите – грах, соя, люцерна; стопанисват и пасища. В резултат от този доста широк сеитбооборот в стопанството остават сравнително малко площи за слънчоглед. „От всички стопанисвани от нас площи в размер на 17 хиляди декара, все още продължаваме да отглеждаме 2-3 хиляди декара по конвенционалната технология“, уточни Ангел Вукодинов. И това до голяма степен обяснява защо няма да инвестират в добра сеялка за No-till за пролетни култури.
Според инж. Вукодинов добра сеялка няма! Всички сеялки имат предимства и недостатъци. И с лека ирония подкрепи тезата си с реален пример: „Един колега има сеялка за директна сеитба на окопни култури на един от най-известните брандове, но все още не си е засял слънчогледа!“

Прочетена 2939 пъти Последно променена в Сряда, 09 Юни 2021 10:18
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта