Защо да сеем покривни култури – въпрос за 2 милиона долара

Засяването на покривни култури носи ползи за околната среда, но пазарът на тези култури е ограничен, така че фермерите не бързат да приемат агроекологични практики. Ето как този проблем се решава в САЩ.

Американският Фонд за хранителни и селскостопански изследвания (FFAR) обяви грант в размер на 1 977 000 щатски долара за намиране на икономическо основание за отглеждане на покривни култури, съобщава порталът FarmProgress.com.

Покривните култури са малка група растения, които не се отглеждат за увеличаване на производството. Те се засяват между редовете, за да се поддържа определен почвен режим. Сред тези култури са предимно зърнени, под които се засяват многогодишни треви.

Зимоустойчивите едногодишни култури като зимен ечемик или полска бреза намаляват оттока на торове в повърхностните и подпочвените води и увеличават способността на земеделските почви да абсорбират и задържат валежите. Орните почви, които задържат по-добре водата, страдат по-малко от ерозия и дори могат да предотвратят наводняване на градове и инфраструктура, намиращи се по течението по време на валежите.

Въпреки това фермерите често не са склонни да засяват покривни култури, тъй като повечето от тях нямат широко търговско приложение, което прави подобни селскостопански практики авантюристични и непосилно скъпи.

„Въпреки че популярните покривни култури всъщност могат да се използват като храна или като ресурси за други продукти, все още няма основни пазари за тях. Чрез предоставяне на финансиране, американският Фонд се надява да увеличи използването на покривни култури, като създаде устойчив пазар с постоянни клиенти“, подчертава д-р Джеф Росичан, директор във FFAR в направление „Земеделски култури на бъдещето“.

Изследователи от Университета на Минесота, ръководени от д-р Никълъс Джордан, вече работят с междуотраслови партньори за изграждане и мащабиране на устойчиви вериги за доставки на няколко покривни култури.

Устойчивите вериги за доставки свързват производството с пазарите за крайно потребление по икономически, екологичен и социално изгоден начин. Изследователите провеждат шест регионални пилотни проекта за определяне на подходящи растителни видове за различни места и условия на отглеждане.

„Стабилните вериги на доставки, свързващи търсенето и предлагането, са от ключово значение за фермерите, които възприемат необходимостта от покривни култури и осъзнават техните екологичните и икономическите ползи“ – изтъква д-р Джордан.

Прочетена 942 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта