Лятно подхранване на ябълкови дървета Избрана

Торовете са полезни, но само при разумно използване

Агр. Петър Кръстев

Ябълковите дърветакато правило са толерантни към повечето почвени условия, което е причина за тяхното широко разпространение. За оптималното развитие и плододаване на вида е необходимо периодично попълване на почвените запаси с хранителни вещества.

За млади дръвчета най-подходящ е органичният тор

На хранителния режим на млади ябълкови дръвчета най-добре се отразява добре угнилият оборски тор, тъй като хранителните вещества от него се освобождават бавно и стабилно, като същевременно подобряват структурата и здравето на почвата. Добра практика е през летните месеци пристволният кръг на дръвчетата да бъде мулчиран с органични вещества до затихване на вегетацията наесен. Мулчирането предотвратява растежа на плевелите, увеличава биологичната активност на почвата и помага на младите дървета да установят връзки с полезни почвени микроби.

Младите ябълкови дървета на възраст между 1 и 3 години трябва да имат годишен прираст около 30 см. Ако няма определено увеличение на растежа, това означава, че органичните вещества по една или друга причинане работят. И тук вече трябва да се прибегне до внасяне на минерални торове.

Торене на млади ябълкови дървета с минерални торове

Често в практиката се случва прехранване на дръвчетата с минерални торове. Това се прави с цел ускоряване на плододаването, но няма как младо ябълково дърво да даде плод още на следващата година след засаждане. Предозирането с минерални торове води до затормозяване на кореновата система, а оттам и до влошаване на растежа. При преовлажняване на почвата е възможна поява на фитотоксичност по корените в резултат от повишена концентрация на почвения разтвор. Добре е да се знае, че дори при идеални условия е нормално до плододаване да се чакат от две до четири години след засаждането на ябълките.

При засаждане на ябълкови дървета приоритет е да се стимулира тяхното вкореняване, а не плододаване. Така че, ако се използват минерални торове, те винаги трябва да се прилагат само според препоръчаната доза.

Например за подхранване с комплексни минерални торове NPK (10-10-10), дозата за възрастно ябълково дърво се определя в размер на 0,5 кг на 5 см диаметър от ствола, измерено на височина 30 см от земята. За младо ябълково дърво след изчислениеполученото число трябва да се раздели наполовина.

Торене на плододаващи и стари ябълкови дървета

Тъй като мулчирането се използва главно за млади дръвчета, с течение на времето подкоронното пространство обрасва с плевели. Редовното торене също помага на плевелите. Тревата, растяща под дърветата, поема по-голямата част от тора. За да не се усвояват от плевелите, добре е торовете да се подават директно до корените през отвори, разпределени равномерно в подкоронното пространство. Тези отвори могат да се направят по-лесно в предварително навлажнената почва с остри предмети. При промишлени насаждения това почвено внасяне се осъществява със специални апликатори от едната или от двете страни на реда. По този начин хранителните вещества се доставятблизо до корените на ябълковото дърво и плевелите не могат да ги усвоят.

През първата половина на лятото дръвчетата се подхранват с азотни торове. Излишъкът от елемента обаче също е нежелан идори вреден, защото може да причини токсичност. Добре е азотното подхранване на дръвчетата да се направи преди очакван дъжд или след внасянето на тора да се направи поливка.

По-късно през лятото – от средата на юли до средата на август, дръвчетата се подхранват с комплексни торове, съдържащи фосфор и калий, за залагане на плодни пъпки за следващата година.

Максималното количество NPK почвени торове, използвани за плододаващо ябълково дърво, не трябва да надвишава изчислената съобразно възрастта и състоянието на дърветата годишна норма. В допълнение към основното почвено торенепрез вегетацията дръвчетата могат да се подхранват с течни листни торове, съдържащи калций и цинк. Недостигът на тези два елемента е често срещано явление при ябълковите дървета и причинява специфични нежелани симптоми, които влошават качеството на плодовете.

Прочетена 788 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта