Празник на българската селекция в Добруджа! Избрана

  • Добруджанският земеделски институт отбеляза 70 години от създаването си и 80 години от възникването на аграрната наука в региона

  • По време на Ден на отворени врати учените посрещнаха стотици гости, за да обсъдят съвременната селекция при зърнено-житните и бобовите култури

  • След месец се очаква да стартира активната жътвена кампания в Добричка област, очакванията са за 500-550 кг зърно от декар

Габриела Събева

Селекционните постижения на Добруджанския земеделски институт бяха представени по време на Ден на отворени врати, който премина под мотото „С поглед в бъдещето!“. Повод за това е двойният празник на аграрната наука - 70 години от създаването на научния център и 80 години от началото на земеделската научна дейност в Добруджа. Стотици гости, сред които земеделски стопани, бизнес партньори от страната и чужбина, колеги от научни институти, земеделски стопани, представители на областна и общинска администрация се събраха на двойния празник.

На полетата всички се запознаха с две групи зърнено-житни култури. Първата група са сортовете, с които институтът ще излезе на пазара за предстоящата сеитбена кампания. Това са 13 сорта обикновена и 1 сорт твърда пшеница, 4 сорта тритикале и 2 сорта ечемик.

doc Iliev prof Banov prof Kiriakov gl

„Взехме решение да не увеличаваме цените на семената, независимо че те са свързани с цените на стоковата продукция, която през тази година се очертава да започне с 15-20 % по-високи цени в сравнение с миналата година“, обяви доц.Илия Илиев, директор на Добруджанския земеделски институт. Базовите семена ще се реализират на 850 лв./тон, сертифицираните на 650 лв./тон, а стоковата продукция от семепроизводствените посеви на 550 лв./тон.

Втората група демонстрационни полета, представени по време на Открития ден, включваше сортове в начално семепроизводство, които са признати от ИАСАС през 2020 г. и 2021 г. и предстои да бъдат на пазара след 2-3 години. Учените изтъкнаха, че е добре земеделските стопани да се запознаят с най-новите селекционни решения на института в реални условия. През настоящата и следващата година се очаква Агенцията по сортоизпитване и апробация да признае 4 нови селекционни линии пшеница и една тритикале. Още 4 сорта пшеница са в изпитване към настоящия момент.

Очаква се активната жътва в Добруджа да започне около 10 юли. В момента посевите с пшеница са в много добро до отлично състояние в Добричка област, съобщи фитопатологът проф.Иван Киряков. При добро време, липса на поройни дъждове, полягания и силни бури, се очаква добивите да са двойно повече от миналата година. Тогава стопаните прибраха средно по 178 кг/дка.  

„Добивите ще надхвърлят 500 кг от декар за област Добрич. Говоря за средни добиви, защото край морето – в района на Шабла и Каварна, пшеницата стана малко рядка“, уточни ученият. Той посочи, че земеделските производители са успели да се справят с опазването на пшеницата. „Тази година се наложи да изведат трето третиране срещу болести, тъй като жълтата ръжда се разпространи, а преди една седмица започна да се появява и кафява ръжда. В редки години се налагат три пръскания с фунгицид“, обобщи проф.Киряков. Според него през тази стопанска година не е имало нужда от първото фунгицидно третиране.

„Добруджанския земеделски институт е единственият производител на слънчогледови семена, само тук се създават линии, сортове и хибриди слънчоглед“, заяви селекционерът по маслодайната култура доц.Галин Георгиев. Той уточни, че през последната година са признати три нови хибрида слънчоглед, които са в различни технологии - клиърфийлд плюс и два конвенционални. Доц.Георгиев подчерта, че „Красела“ е хибридът, устойчив на всички раси на синята китка. По думите му това е бъдещето в производството на слънчоглед, тъй като този паразит е световен проблем.

През следващата кампания Добруджанският институт ще предложи на зърнопроизводителите четири хибрида слънчоглед – два от технологията клиърфийлд плюс, един експрес толерантен споменатият вече „Красела” с устойчивост на синя китка. Всички продукти са много подходящи за условията на нашата страна. Вегетационният им период е 115 – 120 дни, а продуктивността им е конкурентна на чуждата селекция, внасяна у нас. „Доближаваме до топ хибридите в световен мащаб. Нашият потенциал, при една нормална година и добра агротехника, е 350 -400 кг. Маслеността им е от 48 до 51%”, посочи още доц.Георгиев. Добруджанския институт е единственият, който предлага и родителски линии за производство на хибридни семена. „Освен високата продуктивност, нашите хибриди са почти два пъти по-евтини от вносните”, подчерта селекционерът. 

Общо 243 сорта и хибрида от всички полски култури са създали селекционерите от Добруджанския институт за изминалите 70 години. 138 от тях са сортове зърнено-житни култури, посочва равносметката в празничния ден. Към момента институтът обработва 22 000 дка, върху които развива научна и производствена дейност.

Добруджанският земеделски институт е най-голямото звено в системата на Селскостопанска академия. „Бих казал, че ние сме едно семейство и не бива да се делим на институти и опитни станции“, заяви на пресконференция по време на Открития ден проф.Мартин Банов, председател на ССА. „Поел съм ангажимент всеки един лев, който съответното звено заработва и се централизира, след това да бъде връщан в звеното. По този начин се надяваме да стимулираме развитието на производството и заработването на допълнителни средства“, подчерта ръководителят на Селскостопанската академия. Той изтъкна, че се опитва да търси допълнителни решения, тъй като отпусканият от Министерството на финансите бюджет не стига дори за заплати и затова са нужни спешни мерки от страна на държавата българската аграрна наука да бъде подкрепена. „Нашата селекция е жива и има добри резултати“, изтъкна още проф.Банов и допълни, че през сухата 2020 г. българският ечемик е дал два пъти по-високи добиви в сравнение с друг тип селекция.

По повод юбилея на Добруджанския земеделски институт и празника на аграрната наука на официална церемония бяха наградени изтъкнати учени и селекционери, които са работили дълги години в научния център и са оставили траен принос в развитието на селекцията.

Прочетена 389 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта