Байер КропСайанс с безупречна технология в царевица Избрана

Поле с царевица в с. Кокорево, Ямболско, силно заплевелено с поветица в напреднала фаза. На 6-ия ден след третирането с Капрено растежният връх на плевела вече беше пожълтял и той започва да загива

Два от хербицидите на компанията в културата осигуряват чисти полета и носят добри доходи на земеделците

Агр. Петър Кръстев
С. Кокорево, Ямболско
Имаше какво да видят земеделските производители на Байер Агро Арена 2021 в полето на Георги Тинев в с. Кокорево, Ямболско, и при културата, царица на полето. Посевът с царевица в опитния участък беше третиран с хербицида Капрено. От третирането бяха минали само 6 дни, което позволи на земеделците да видят състоянието на „богатия“ плевелен състав – житни и широколистни плевели, в т.ч. и най-упоритите като поветица, балур и др.
Полето с царевица беше силно заплевелено
Впечатление направи силното заплевеляване на полето, с преобладаващ плевел поветица, която през последните години масово се намножи в цялата страна. Специалистите на Байер са предвидили да приложат най-масово прилаганата технология в Южна България, а именно – Мерлин Флекс в доза 25 мл/дка веднага след сеитбата и след това вегетационно да направят корекция с Капрено във фаза 3-ти – 6-и лист. Условията обаче не са позволили влизане в полето за следсеитбено третиране, с което наблюдаваното силно заплевеляване би могло да се избегне. „Следсеитбеното третиране с почвен хербицид е важно, защото царевицата залага своя добив още в ранна фаза. Когато в тази фаза растенията са в конкуренция с плевелите, те залагат по-нисък добив“ – поясни Ангел Коцев. Затова препоръката на специалистите от Байер е да се ползва доказаната вече технология на компанията в царевица Мерлин Флекс почвено след сеитба преди поникване и по-късно през вегетацията Капрено.
Резултатът от третирането с Капрено
Kapreno c ca1 siteДействието на Капрено беше много ясно изразено само 6 дни след третирането. Върховете на поветицата бяха пожълтели, листата от централната част на балура се изваждаха много лесно, растежните върхове на бутрака, самосевките от слънчоглед и фасулчето бяха загинали. Капрено има категоричен ефект, който се видя на полето в Кокорево, върху още три упорити плевела – технологичен слънчоглед (нежелана растителност), млечка и бяла лобода – всички те бяха много добре контролирани.
Капрено е изключително селективен за културата
Формулацията на хербицида Капрено съдържа комбинация от две активни вещества, което му осигурява много добре действие срещу широк спектър от житни и широколистни плевели. Подобно на всички хербициди на Байер, Капрено съдържа в себе си антидот, което го прави абсолютно безопасен за културата, без да отнема нищо от добива.
Малко история за откриване на ефикасната технология
Специалистите на Байер поясниха, че технологията Мерлин Флекс и Капрено е открита точно в най-тежко заплевелените полета на страната почти случайно. Техен клиент е третирал царевица на предшественик бостан, където полето е било силно заплевелено. Земеделецът обаче е сбъркал дозата и вместо 40 мл/дка е сложил 25 мл/дка. При посещение специалистите на Байер са установили, че третираното поле с царевица е било чисто, а на съседен блок – нетретираната царевица е била силно заплевелена. По-късно в третираното поле плевелите са започнали да поникват, но плевелният състав е бил в намалена численост. Тогава са решили да третират с Капрено за доизчистване на полето, което е останало чисто до края.
Комбинацията е доказана в практиката
Едното от двете активни вещества в Капрено – тиенкарбазон метил, има реактивиращо действие, което опазва царевицата чиста от плевели до края. Дори при малки количества валежи, когато царевицата е вече висока и не може да се влиза с хербициди, Капрено се реактивира. Тази технология – Мерлин Флекс и Капрено, се е доказала в практиката. Вече четвърта година тя масово се предпочита от земеделците, производители на царевица, защото им носи успех – работи много добре и увеличава дохода на стопанствата. В същото време технологията не отнема от добива на културата, защото и двата хербицида са с антидот. Това е особено важно във фазите, когато царевицата залага генетичния си добивен потенциал.

Прочетена 754 пъти
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта