За значението на лозовия посадъчен материал и оцеляването му през погледа на специалист от ИЛВ- Плевен Избрана

Проблемите на лозарството в България са от най-разнообразен характер. Ас. Анатоли Илиев, специалист по лозов посадъчен материал от Институт по лозарство и винарство и доц. Нели Маринова, ръководител на проект за производство на лозов посадъчен материал към Селскостопанска Академия, разказаха пред ,,Гласът на земеделеца” за някои от изискванията към стандартните вкоренени лози, които не бива да се пренебрегват в практиката. Ас. Илиев даде и примери за несполучливи решения, осъществени без достатъчно проучвания от страна на производители, довели до загуба на насаждения.

,,До преди двайсетина години за производство на облагородени вкоренени лози и съответно за създаване на промишлени лозови насаждения в страната бяха разрешени само четири сорта подложки, на които да се облагородява. Това бяха Рупестрис дьо Ло (Монтикола), Шасла х Берландиери 41Б, Берландиери х Рипария Кобер 5ББ и Берландиери х Рипария СО4”, пояснява ас. Илиев. ,,Те бяха изпитани и проучени за нашите почвено-климатични условия. В Правилника за производство, контрол и пласмент на лозов посадъчен материал ясно беше написано – всички други сортове подложки могат да се използват само за научно-изследователски работи в ИЛВ – Плевен и Опитните станции, някои вече закрити. Едва след като покажат предимства в практиката, можеше да се разреши тяхното използване за производство на лози и създаване на лозови насаждения”, разказва ас. Илиев.

По думите му това се прави с цел да се установи дали даден сорт с коя подложка и в кой район ще даде по-добри резултати. ,,Критериите са по-ранно узряване на гроздето, повишаване на захарния градус, повишаване на добива, устойчивостта на засушаване през лятото, по-ранно встъпване в плододаване, дълголетието на лозите, устойчивостта на карбонати в почвата и т.н. Един пример само с добре познатия десертен сорт Болгар присаден на две подложки – Рупестрис дьо Ло (Монтикола) и Берландиери х Рипария СО4. Лозите присадени на Рупестрис дьо Ло (Монтикола) дават рехави гроздове с кехлибарено оцветени зърна и типичен за сорта вкус. Гроздето от тях е подходящо за съхранение и консумация чак до късна пролет на следващата година. При тези, присадени на Берландиери х Рипария СО4 дават 2 до 3 пъти по-висок добив в сравнение с тези на Монтикола. Гроздето узрява с повече от месец по-късно, гроздовете са големи и сбити и не са подходящи за съхранение, зърната са с тревисто зелен цвят и вкусът е посредствен спрямо тези, отгледани на Монтикола”, разказва ас. Илиев.

,,Сега ситуацията се промени, няма никакъв закон, който да регулира, контролира и следи за създаването на лозови насаждения с подходящия сорт. Той трябва да бъде облагороден на подходящата подложка за съответния район и да дава висококачествена продукция след това, а не само да се търси висок добив от него. Внася се почти безраборно от чужбина посадъчен материал със сортове и подложки, които не са подходящи за нашите почвено-климатични условия”, продължава ас. Илиев. Той посочва пример за това. ,,Производител от Плевенския регион създаде лозово насаждение с посадъчен материал от Франция. Пътувал до там , обикалял различни изби (шата) и опитвал вина от различни сортове, присадени на различни подложки. За тези вина, направили му силно впечатление поръчал посадъчен материал на същите сортове и подложки. След като лозите встъпили в плодоване и се произвели първите вина от тях, разочарованието му било огромно. Вината нямали нищо общо с онези, което бил опитал във Франция. Тогава разбрал, че първо трябва да се проучат местните условия – почвата и и климата. След това да се избере сорта и подходящата подложка, защото не може да се очаква да се получи същото”, обяснява ас. Илиев. ,, По-рано, за да се разреши една подложка, първо трябва да се изпита. В момента работя с три винени сорта - ,,Рубин”, ,,Сторгозия” и „Кайлъшки рубин”, присадени на подложките Феркал, 44-53 Малек и 110 Рихтер.За контрола използвам подложката СO4. Всяка си има своите предимства, но да видим дали ще покаже по-добри резултати от контролата, както във вкоренилището, така и в плододаващото насаждение. Има и друг проблем - някои подложки във вкоренилище дават висок процент лози, т.е. печалбата за производителя е по-голяма. Ако от тях се направят насаждения може резултатите от това да са доста лоши – влошено качество на гроздето, по-късно узряване, нисък добив, недостатъчно обагряне при червените сортове, по-високи или по-ниски от неободимите за сорта титруеми киселини и др.”, коментира ас. Илиев.

Виолета Кръстева

Прочетена 448 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта