Optimum® AQUAmax® хибридите царевица устояват на стрес Избрана

Снежана Проданова - регионален агроном на Corteva AgriscienceTM за Югозападна България, представи характеристиките на хибридите от продуктовата линия Optimum®️ AQUAmax®

Запазената марка Pioneer® на компанията непрекъснато подобрява и обновява генетиката на културата

Агр. Петър Кръстев
Всички сме свидетели на необичайните условия тази година: дълга, хладна и влажна пролет, последвана от сухо и горещо лято. В тези неблагоприятни и стресови климатични условия фирма Corteva AgriscienceTM показа как се развиват и какъв е потенциалът на царевичните хибриди, които предлагат на нашите земеделци. Това стана в поле, стопанисвано от „Агротератерм“ ООД, с. Равно поле, където беше локализирано демонстрационното поле Portfolio Farm 2021 на една от най-иновативните компании в бранша. За събитието ви информирахме в предишния брой на „Гласът на земеделеца“. Сега ще ви предложа повече подробности за това, което земеделците от региона видяха на полската демонстрация.
Основният организатор на събитието Снежана Проданова – регионален агроном на Corteva Agriscience за Югозападна България, започна презентацията с включените в опитните парцели царевични хибриди. Тя отдели специално внимание на добилите голяма популярност хибриди от продуктовата линия Optimum® AQUAmax®. Ето и част от кратките им характеристики.
Р8834–ФАО 310
Най-ранният хибрид от AQUAmax® предложенията на Corteva Agriscience. Формира кочан от 16 реда, има бърз старт и винаги дава стабилни резултати. По потенциал за добив Р8834 се изравнява с хибриди в края на група 300 по ФАО. Неслучайно през тази година той е най-продаваният хибрид царевица не само за Софийско, но и за цяла България.
Р 9300 - ФАО 360
Това е хибрид от новата селекция на Pioneer®. Реализира високи добиви. Има по-къс кочан, но с повече редове в кочана. Р9300 много добре се справя с болестите по кочана при царевицата въпреки, че при тази култура, те често са пренебрегвани. Толерантен е към съпрофитните гъби, които се появяват в края на вегетацията на царевицата. Подходящ е за поливни условия на отглеждане. Невена Иванова – регионален мениджър на компанията, допълни, че Р9300 е позициониран като №1 във Франция по добив в група 300 по ФАО. Една от положителните характеристики на новата селекция хибриди от Optimum® AQUAmax® е много тънката и малка какалашка, с много едро зърно. Това е една от причините за високия им добивен потенциал.
Р9241 е еталон в продуктовата линия Optimum® AQUAmax®
Това е хибрида на първо място по продажби в Европа и съответно най-отглеждания хибрид в Европа 2015, 2017 и 2020 г. Хибрид с много добра устойчивост на суша. Той има мощен старт и се развива много бързо в началните фази, бързо навлиза във формиране на зърното и млечна зрялост. Отличава се с много бързо развитие през цялата вегетация.
Р9610 – ново предложение
Р9610 е в продажба у нас от тази година. Един впечатляващ хибрид със свото развитие в началото на вегетацията. За него е характерно мощно и добре облистено растение. Хибридът залага 14-16 реда в кочана с доста едро зърното и е от тип flexy кочан. При добри условия, той се развива нормално, но когато условията се влошат, спира развитието си и отново го възобновява, ако получи храна и вода.
IMG 0955Р9415 –ФАО 380
Р9415 е изключително интензивен хибрид – усвоява всяко зрънце тор и го връща на стопанина под формата на добив, според образното описание на Снежана Проданова. Има бърз старт, но се развива по-бавно след изметляване и изсвиляване и по-бавно налива зърното. Ако в този момент има късен дъжд, той успява да компенсира и да даде висок добив. Ненадминат е по-добив от средноранните хибриди. Друга характерна особеност на Р9415 е много бързото отдаване на влагата.
Р9889 –хибрид, изпитван за втора година в България
Р9889 е направил силно впечатление при изведените опитни локации в цялата страна миналата година. Добивът от него е бил 1440 кг/дка от това поле. Има изключително широки листа, много добър хабитус, мощно растение с мощна коренова система и едро широко зърно. При него няма абортиране на зърната от върха на кочана. Група по ФАО 420. Р9889 е нова селекция и ново предложение за земеделците. Много бързо отдава влагата след физиологична зрялост.
Р9903 – 430 по ФАО и Р0023 – 450 по ФАО
Р9903 и Р0023 имат общи родителски линии. Разликата между тях е, че първият залага повече редове в кочана, а при втория кочанът е по-дълъг. Р9903 е много добре познат и харесван хибрид от земеделците, сподели г-жа Проданова.
Характерно за Р0023 е, че като достигне до физиологична зрялост, много бързо отдава влагата си, въпреки че е 450 по ФАО. По този показател се равнява на ранните хибриди царевица от продуктовата линия. Хибрид е с изключителни добивни възможности при поливни условия
Р0216 и заместникът му Р0217
Последни в редицата с опитни парцели от хибридите царевица Optimum® AQUAmax® бяха Р0216 – по-познат и наложен хибрид, група 480 по ФАО, и неговият заместник – Р0217 –490 по ФАО. Р0216 се предлага и в групата на силажните царевици, докато Р0217 не се отличава с такъв хабитус и е главно за производство на зърно.

 

Прочетена 916 пъти
Оценете
(3 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта