Борба с плевелите за здрави млади лозя Избрана

Специализирани препоръки на доц. Нели Маринова от Институт по лозарство и винарство-Плевен

Доц. д-р Нели Маринова от Институт по лозарство и винарство, специалист по плевелите (херболог) разаказа за читателите на ,,Гласът на земеделеца” за методите за борба с тях. След като вече разгледа плевелите в качеството им на растения с лечебна и хранителна стойност (https://zemedeleca.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/30864-plevelite-v-lozyata-zelen-lechitel-i-zelen-vrag-v-zavisimost-ot-glednata-tochka) следват специализираните й препоръки за отстраняването им.

Според доц. Маринова, високата екологична пластичност на разпространените в лозята видове изисква добро познаване на тяхната биология и на методите за борба с тези растения. ,,Това дава възможност за правилен подбор на хербициди и обработки и за намаляване до минимум щетите от влиянието на вредната растителност”, пояснява специалистът.

,,В зависимост от видовото разнообразие и степента на заплевеляването борбата с нежеланата растителност се извежда по различен начин в лозовите вкоренилища, младите лозя и плододаващите насаждения. Борбата с плевелите в лозовите вкоренилища включва както превантивни, така и преки мерки”, обяснява доц. Маринова. ,, Първа превантивна мярка и основен момент в борбата с плевелната растителност при производството на лозозов посадъчен материал е правилната подготовка на площите, предназначени за вкоренилище.

Съчетаването на неколкократни механични обработки и правилно подбрани хербициди елиминира до голяма степен многогодишните видове. Също така подобрява условията за вкореняване и развитие на присадените резници. Подготовката за създаване на вкоренилище включва няколко етапа – третиране на предвидените площи с тотални хербициди , торене, прилагане на методите на изтощаване и изсушаване на коренищата, риголване, обработка на площите непосредствено преди оформянето на лехите. При отчитане на конкретните условия и степента на заплевеляване, очаквана по прогноза, е възможно някои от изброените мерки да бъдат пропуснати”, уточнява доц. Маринова.

Тя продължава с пояснението на преките мерки. ,,В зависимост от възприетата технология преките мерки за борба с плевелите могат да включват различни методи и комбинации между тях. Широко приложение намира мулчирането на лехите с полиетиленово фолио, т. н. „соларизация“. Микроклиматът, който то създава в повърхностния почвен слой, до голяма степен потиска развитието на нежеланата растителност. Поникналите при нарушаването на целостта му плевели се отстраняват ръчно. Междуредовите разстояния се обработват неколкократно през вегетацията”, каза доц. Маринова.

Тя уточни, че в ИЛВ – Плевен се разработва технология за производство на лозов посадъчен материал без мулчиране с полиетиленово фолио. ,,При нея борбата с нежеланата растителност се извежда чрез третиране с хербициди не само превантивно, а и непосредствено след набождането на присадените резници във вкоренилището. Ефикасно действие спрямо плевелите (без негативен ефект върху вегетативните органи на лозите) проявяватопределени препарати”, коментира доц. Маринова.

Тя допълва, че някои хербицици се отличават с висока ефикасност, но предизвикват забележима фитотоксична реакция. ,,Тя бързо се преодолява и не води до намаляване на добива на стандартни вкоренени лози. Характерно за един от тях е, че прекият контакт на разтвора със зелените части на резниците води до реакция само при някои сортове – например при ,,Болгар’’ (много добре изразена) и при ,,Мискет плевенски’’ (почти незабележима)”, уточнява доц. Маринова.

Тя допълва, че борбата с плевелите в младите лозя отново включва както превантивни така и преки мерки. ,,От съществено значение за запазването на младите лозови насаждения чисти от плевели е подготовката на площите преди засаждането им. Превантивните мерки не се различават по същество от тези, прилагани при подготовка на площите за лозово вкоренилище. Извършването на тези агротехнически и химически мероприятия е предпоставка за намаляване на заплевеляването през първите години след създаването на новото лозе”, пояснява специалитът.

Доц. Маринова продължава описанието си с преките мерки. ,,Основен начин за поддържане на почвената повърхност в междуредията и вътрередовите ивици у нас през първите 3 години е използването на система от обработки – дълбока оран и 4-6 плитки повърхностни обработки на година. Масова практика е неколкократното ръчно окопаване. Макар и ефикасно, то е много трудоемко и увеличава значително производствените разходи. Като изключим мулчирането (с растителна маса или полиетиленово фолио), слабо разпространено и все още непопулярно сред българските лозари, единствена алтернатива на окопаването остава химическият метод за борба с плевелите”, коментира доц. Маринова.

,,Въпреки битуващото мнение, че в млади лозя до 3 години химическият метод не бива да се прилага, през последните години работата по този проблем в ИЛВ – Плевен е насочена към създаване на система за борба с плевелите. Тя включва прилагането на хербициди във вътрередовата ивица и обработки в междуредовите пространства”, разяснява специалистът.

По думите й добър ефект е отчетен след еднократно третиране. ,,Тези хербициди се прилагат непосредствено след засаждането на лозите, преди поникването на плевелите и ефективно контролират едногодишните плевели (с изключение на бутрака). Най-добър ефект е отчетен при третиране. За борба с многогодишните житни, поникнали вследствие на натрупаните през предходни години депа от семена в почвата или от оцелели единични коренища, успешно могат да се прилагат определни препарати. При опитната работа проведена в ИЛВ това бе доказано”, пояснява доц. Маринова.

Виолета Кръстева

Прочетена 517 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта