×

Внимание

JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 659

На прага на еврозоната: Пет български търговски банки под директен надзор на ЕЦБ от 1-ви октомври Избрана

Пет български търговски банки влизат под директния надзор на Европейската централна банка, считано от 1-ви октомври тази година, съобщава БНР.

Това е част от сътрудничеството с европейската финансова институция и е предвидено по пътя на България към присъединяването към еврозоната и еврото.

Списъкът на ЕЦБ включва УниКредит Булбанк АД, Банка ДСК АД, Обединена българска банка АД, Юробанк България АД, известна като Пощенска банка, и Райфайзенбанк (България) ЕАД.

Това решение е част от процеса на тясно сътрудничество между ЕЦБ и БНБ. т.е. тясното сътрудничество с Европейския банков съюз съгласно решение на Европейската централна банка от 24 юни 2020 година.

Началната дата на тясното сътрудничество между ЕЦБ и БНБ е 1-ви октомври 2020 г. От тази дата Радослав Миленков – подуправител, ръководещ „Банков надзор“ на БНБ, ще представлява страната ни в Надзорния съвет на ЕЦБ, със същите права и задължения като всички останали членове, включително и с право на глас.

ЕЦБ също така ще отговаря за наблюдението над по-малко значимите институции, които остават обект на директен надзор от БНБ, и за общите процедури за всички поднадзорни лица.

Наблюдението над по-малко значимите банки от страна на ЕЦБ ще включва контрол по прилагането на общите надзорни стандарти на Единния надзорен механизъм. ЕЦБ ще разполага с определени директни правомощия по отношение на по-малко значими институции, свързани с процеса на издаване на лицензии и одобрения, издаването на общи препоръки, указания и инструкции, планиране и осъществяване на инспекции, включително и поемане на директен надзор над по-малко значими институции.

За целите на надзора над по-малко значимите банки към Единния надзорен механизъм на ЕЦБ е създадена структура, в която Българската народна банка ще участва. В рамките на структурата се обсъждат въпросите на надзора над по-малко значимите институции на страните от Единния надзорен механизъм.

Прочетена 1319 пъти Последно променена в Понеделник, 14 Септември 2020 16:55
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта