Ден на отворените врати в ИАСРЖ Избрана

Бъдещи специалисти от Професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство в Костинброд посетиха Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Десетокласниците видяха на живо как се прави скачка на кочове и на жребци, разгледаха Националната генетична лаборатория и Генбанката. Елитни животни /овце и кози/ бяха част от Деня на отворените врати, който ИАСРЖ организира за четвърти път. На събитието присъстваха представители на научните среди и на развъдните асоциации у нас.

Гостите бяха посрещнати от изпълнителния директор Георги Йорданов, който откри форума, както и от гл. директор на Главна дирекция „Управление на генетичните ресурси и репродуктивния процес“ Бонка Чолакова.

По време на всички демонстрации Георги Йорданов подробно запознаваше посетителите с всеки етап от показаните дейности, отговаряше на въпроси, зададени от учениците.

Гост на Деня на отворените врати в ИАСРЖ беше и Светла Василева, директор на дирекция „Животновъдство“ в МЗХГ, която каза хубави думи по повод тази традиция. „Важно е да се излезе от администрацията и да се докосне човек до същинската работа на терен. Затова се чувствам особено приятно, че съм сред всички вас. Работим добре с агенцията, защото тя има една особено важна задача – да подпомага провеждането на държавната политика в областта на развъдната дейност - управлението и съхраняването на генетичните ресурси“, каза още Василева. Пред журналисти тя заяви, че тепърва ще се мисли за изработването на механизми, които да направят работата в сектора по-ефективна, като всичко трябва да бъде съобразено с европейските изисквания и с новата ОСП. Селекционерите и ветеринарите имат различни функции, проверките често се формализират и това ощетява работещите стопани, да се мисли и за по-ефективен начин на идентификация – ушните марки определено не са работещо решение. Това са само част от проблемите, които браншът очерта пред медиите. Иначе няма спор, работата на ИАСРЖ е нужна за всички, които се занимават със селекция. Въпросът е как да се постигат по-добри резултати.

Анета Божидарова

 

Прочетена 1733 пъти Последно променена в Петък, 16 Октомври 2020 17:19
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта