Розопроизводители: Заплашени сме от фалит Избрана

От бранша са готови с мерки срещу ковид кризата, които ще представят на предстоящия Консултативен съвет по розата 

Ковид пандемията удря лошо розопроизводството. Залежават големи количества непродадено масло, което поставя пред дилема стопаните с розови насаждения – дали ще има кой да изкупи реколтата им през настоящата стопанска година. 

„Затворените летища и блокираният туризъм наистина удариха сектора, на пазара на розово масло, което е съставка на продукти от скъпата парфюмерия, има пълна стагнация. Почти няма интерес към момента от страна на клиенти“, заяви за „Гласът на земеделеца“ Веселина Ралчева от Българска асоциация Биопродукти, която е и производител на биологично розово масло.

От Професионалната асоциация на розопроизводителите, с председател Христо Николов са готови с предложения към земеделското министерство – за мерки срещу ковид кризата. Тъй като съществува реален риск много от производителите на рози да решат да обявят нулева стопанска година, те да бъдат обезщетени за загубите, предлагат от асоциацията. Нулева година да се доказва с пълно или с частично мулчиране на маслодайната роза, което се прави по време на вегетация, предлагат още от браншовата организация.

Много от стопаните алармират, че разходите по отглеждането на насажденията се увеличават и това трудно се компенсира с неясната цена по изкупуването на розовия цвят. Затова искат увеличение на подпомагането за сектора.

До края на февруари предстои провеждането на Консултативен съвет по розата. На него стопаните се надяват да получат адекватни отговори на своите тревоги за предстоящата стопанска година – какви са количествата непродадено розово масло в дестилериите, кои от тях ще изкупуват розов цвят и на каква цена. В момента отговори на тези въпроси няма. Което заплашва мнозина от фермерите с фалит.

Прочетена 1661 пъти Последно променена в Петък, 19 Февруари 2021 09:38
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта