Земеделците – на фокус в бъдещата ОСП Избрана

Евродепутати отговориха на зададени от български фермери въпроси - в онлайн дебат за политиките в земеделието

През следващите две години на преходен период, финансовата подкрепа към земеделците на европейско и на национално ниво ще се запази. Реформата на бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да постави на фокус най-важния субект – фермера. А каква ще бъде цената, която той ще плати за планираната реформа на ОСП, тепърва ще става ясно. Окончателното законодателство, свързано с новите политики в земеделието на ниво Брюксел ще бъде готово най-рано след месец юни. Тогава би трябвало да приключат т. нар. триалози – между Европейския парламент, Съвета ни министрите и Европейската комисия.

Това стана ясно по време на уебинара „Бъдещето на общата селскостопанска политика. Преходният период и реформата след 2022 г.“, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България. Участници в него бяха евродепутатите Елси Катайнен (Обнови Европа, Финландия), заместник-председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) на ЕП и докладчик по преходните правила на земеделската политика на ЕС, Асим Адемов (ЕНП), заместник-член на комисия AGRI, Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), член на комисия AGRI и Снежана Благоева, пълномощен министър, Специален комитет по селско стопанство, Постоянно представителство на Република България в Брюксел. За модератор на дискустията беше поканена Анета Божидарова, журналист от „Гласът на земеделеца“.

Пред реформата в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз остават много предизвикателства, но Европейският парламент и отделни държави членки, сред които и България, смятат, че е необходимо

средствата да са разпределени по-справедливо

програмите за земеделските стопани да са по-достъпни, а бъдещето на селското стопанство да бъде устойчиво.

Около това се обединиха участниците в онлайн срещата, посветена на правилата за земеделските производители по време на преходния период и обсъжданите насоки на реформата на ОСП след 2022 г. Те призоваха земеделската общност да се възползва от предоставената възможност и да участва активно в определянето на приоритетите, които да следва – особено на ниво национален дебат.

Никой не е доволен, че реформата се бави

заяви финландският евродепутат Елси Катайнен . Тя изрази надежда преговорите по новата ОСП да приключат до края на юни, като подчерта, че много важни ще бъдат подробно разработените от правителствата планове за националните цели и приоритети. „В Европейския парламент смятаме, че всички цели трябва да бъдат заложени много ясно“, отбеляза Катайнен.

„ Ключово за българското правителство е да продължи да подпомага земеделските производители в преходния период“, заяви пълномощният министър на Постоянното представителство на България в Брюксел Снежана Благоева. „За нас е много важно българските земеделски производители да бъдат конкурентни. Затова настоявахме

обвързаната подкрепа да се запази като финансов инструмент

в тази посока“, подчерта Благоева. Тя призна, че достъпът до финансиране и самите процедури могат да бъдат сложни, но правителството полага усилия да направи процедурите за кандидатстване по схемите и мерките от Първи и Втори стълб по-опростени. В това направление ще се работи и по линия на средствата, заделени за дигитализация – по Плана за възстановяване и устойчивост.

„Винаги сме отстоявали и ще продължим да отстояваме интересите на земеделските производители“, заяви от своя страна евродепутатът от Европейската народна партия/ГЕРБ Асим Адемов. „Фермерите са първото и най-важното звено от веригата за доставки на храни и са гарант за продоволствената сигурност“, подчерта той, като засегна и темата за понятието „активен фермер“. В новата ОСП трябва да се гарантира, че директните плащания ще достигат до реалните земеделски стопани. По думите на Адемов, чрез новата дефиниция „активен фермер“, гласувана в Европейския парламент, „целта е

да се сложи край на порочни бизнес модели

чрез които  европейски субсидии отиват в джоба на лица и свързани с тях фирми, които нямат нищо общо със земеделието“.

„Настояваме за гъвкавост за прехвърляне на средства между стълбовете, което да даде свобода на държавите членки да съобразят националните специфики на сектор „Земеделие“, каза евродепутатът Атидже Алиева-Вели, от Обнови Европа/ДПС. Тя посочи като приоритети на своята група още: зелените инвестиции, дигитализацията и иновациите, осигуряването на продоволствената сигурност и производството на чисти храни. Атидже Вели подчерта, че наред със зелените амбиции, се настоява за

баланс между основните стълбове на устойчивост - икономически, екологичен и социален

„Няма как да проведем реформата в Общата селскостопанска политика, без в центъра на тази реформа да бъде самият земеделец“, допълни тя.

Темата на уебинара предизвика огромен интерес. И преди, и по време на срещата бяха зададени десетки въпроси към участниците в нея, близо 200 души проследиха дебатите на живо.

Едни от най-активните участници в уебинара бяха зърнопроизводители, биофермери и представители на земеделските синдикати. В дебата се включиха още представители на сектор „Животновъдство“, както и пчелари. Най-често поставяният въпрос беше свързан с изравняването на директните плащания и екосхемите на ниво Европейски съюз. Евродепутатите признаха, че се върви бавно към т. нар. конвергенция – изравняване на размера на подкрепата за всички европейски фермери. Относно въвеждането на тавани в подпомагането – всяка държава най-вероятно сама ще има свободата да решава дали да заложи такава мярка в своите национални политики, свързани със сектор „Земеделие“.

Без конкретен отговор останаха редица въпроси

свързани с намаляването на торове и пестициди, с параметрите на Зеления пакт и стимулите, които фермерите трябва да получат, за да прилагат екосхемите и да постигат набелязаните от Европейската комисия високи цели. Едва когато приключат триалозите по реформата на бъдещата ОСП, тези въпроси ще могат да получат своите конкретни отговори. С голяма вероятност - до края на тази година.
Трудно е да се намери баланс между високите зелени цели, които си поставя ЕК и запазването на конкурентоспособността на европейските фермери, признаха всички участници в дебата. Разговорите за националните политики в земеделието продължават на ниво заседания в Тематичната работна група, а как точно Брюксел ще упражнява контрол върху националните стратегически планове, ще стане ясно на по-късен етап – когато европейското законодателство за прилагането на новата ОСП е напълно готово. Всеки дебат по тези въпроси обаче е полезен, съгласиха се участниците в срещата. Защото дава трибуна на мнения – евродепутатите чуват от какво се вълнуват земеделците. Този акт е важен за бъдещата ОСП – ако Брюксел и София имат реална воля да поставят фокус върху фермерите, те наистина ще се вслушат в техните гласове. С две думи, битките продължават – и на национално, и на европейско ниво. Земеделците се надяват тя да бъде по-справедлива за всички.

Прочетена 1545 пъти Последно променена в Вторник, 02 Март 2021 09:13
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта