На 26 март – супер триалог по новата ОСП Избрана

Месец март е ключов за преговорите

Португалското председателство е в ход на подготовка за провеждането на супер триалог по бъдещата ОСП. Той е планиран за 26 март. Амбицията е да бъде подготвен документ с насоки по ключови теми, по които още няма постигнато споразумение.

На заседание на Специалния комитет по селско стопанство (СКСС), протугалското председателство обърна внимание, че оставащите дни до 26 март са от „ключово значение“ за изглаждане на позициите.

Споразумение между съзаконодателите за реформата на ОСП може да бъде постигнато през втората или третата седмица на месец май, изразяват надежда от Лисабон.

На 22 и 23 март е планиран Съвет на министрите по селско стопанство и рибарство – дни преди порвеждането на супер триалога. Представители на ЕП определиха този сгъстен график като „изненада“.

Месец март ще има „решаващо значение“ за даване на допълнителен тласък на бавния ход на преговорите по ОСП, заяви министърът на земеделието на Португалия.

Политическо споразумение да бъде постигнато по възможност през месец май - всяка от преговарящите страни има ангажимент за сближаване на преговорните позиции, настоява португалското председателство.

Планиран са още срещи на председателството с председателя на Комисията по земеделие на ЕП и европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски.

„Програмата за преговори е изключително сериозна и е от съществено значение преговорите да приключат в много кратки срокове. Това ще позволи реформираната ОСП да се приложи на практика и ще се осигури необходимата сигурност и предсказуемост за европейските земеделски стопани“, припоня португалският земеделски министър.

Преговорните екипи за общата организация на пазарите ще се срещнат за втори път на 24 март.

Преговори за Хоризонталния регламент са предвидени на 25 март. На 11 март се очаква среща за обсъждане на Регламента за стратегическите планове, с последващо продължение на 29 март.

Прочетена 1558 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта