След 10 г. ще узнаваме прогнозата за времето без синоптици Избрана

Проектът "Дигитални близнаци" е част от програмата „Цифрова Европа“ на Европейската комисия, съобщава на сайта си БНР. Данните, събирани от европейските сателити, са в основата на програмата Destination Earth (Дестинация Земя), чията цел е разработката на прецизен цифров модел на нашата планета. Идеята е да бъде създаде дигитален близнак на Земята, който ще даде възможност за интерактивно изследване на различни природни процеси и човешки дейности.

Очаква се работата по проекта „Дигитални близнаци“ да започне през 2024 – 2025 г. и да продължи около 10 г. в зависимост от постигнатите резултати. С помощта на изкуствен интелект и суперкомпютри първите симулации, представляващи дигитални "близнаци" на Земята, може да са готови през 2028 г. ЕС ще инвестира над 8 млрд. евро в следващото поколение суперкомпютри, които ще могат да правят по няколко милиарда изчисления в секунда.

Ще бъдат създадени два модела на земното кълбо – единият посветен на екстремните климатични явления, а другият – на реалните прогнози. Ще се използва цялата база данни от сателитите и мобилните телефони, за да се изготви максимално реалистичен образ на дигиталните "близнаци", а информацията ще обхваща всички климатични явления на Земята.

Един от най-големит плюсове на проекта "Дигитални близнаци" е, че информацията ще е достъпна и за хора без специални познания в областта, затова тя трябва да бъде представена по начин, който да е достъпен и визуално разбираем.

Сега учените обработват информацията, за да я поднесат към обществото в разбираем вид, но след края на проекта всеки сам ще може да се ориентира в информацията и ще е сигурен, че прогнозата ще се сбъдне.

Данните ще са от голяма полза в много области – например за фермерите, които искат да планират обработката на земята си в най-подходящия момент. Хората ще могат спокойно да планират почивките си, а търговците – доставките си, като знаят, че няма да има неблагоприятни климатични събития.  

Проектът „Дигитални близнаци“ ще осигурява информация не само за всички климатични явления на Земята, но и за случващото се в земните недра.

Предвижда се и надграждане на първоначалните фази с екстремни събития като изригването на вулкани и земетресенията. Постепенно ще се добави наблюдение на океаните и на видовото разнообразие.

Прочетена 501 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта