Френски фермери демонстрират в „защита на занаята си“ Избрана

Производителите на месо и на мляко от Централна Франция и съседни региони са недоволни от падането на цените и настояват за запазване на европейските субсидии

Мила Иванова

Ерозия на цените, летни засушавания, по-скъпи храни за животните и оттам – по-високи разходи… През 2020 година доходите на френските фермери, занимаващи се с месно и млечно говедовъдство, като обща тенденция спаднаха драстично. А за някои от тях спадът бе стремителен: 10 000 евро в едно стопанство. Към всичко това се прибавиха и опасенията на фермерите говедовъди, че френското правителство не защитава достатъчно техните прави в преговорите по Общата селскостопанска политика 2021-2027, в резултат на което субсидиите им ще бъдат намалени с 250 милиона евро годишно.

Това са основните причини, които накараха фермери говедовъди с месодайно и млечно направление от обширни региони на Централна, Източна и Югозападна Франция да участват в демонстрации в главните градовете Клермон Феран (в сърцето на Франция) и Лион (в долината на реките Рона и Сона) в „защита на занаята си“, както се изразиха те, с призив към правителството да вземе спешни мерки в защита на селското стопанство на страната.

Миналия четвъртък точно по обяд около 800 трактора блокираха главния площад със статуята на галския вожд Верцингеторикс в Клермон Феран, пристигнали от регионите Оверн-Рона-Алпи, Бургундия, Лимузен, Аквитания… предизвиквайки задръствания по големите артерии на града.

Хиляди демонстранти се събраха пред префектурата на Клермон Феран, където имаше сблъсквания със силите на реда, които употребиха сълзотворен газ срещу гневните фермери. Бяха изтръгнати електрически стълбове и подпалени павилиони, а пред префектурата бе излят течен тор. „Селяните сме в опасност. Макрон, реагирай!“, „Трябва ли да измрем, за да ви храним“, „Не забравяйте животновъдите“ – това бяха само част от плакатите, опънати върху машините, а също върху кукли манекени.

В същото време в Лион, третия по големина град на Франция, близо 200 трактора обградиха обширния площад „Белкур“, преизпълнен с демонстранти, а на издигната естрада речи произнасяха синдикални лидери и фермери. Говедовъдите изтъкваха, че изкупните цени на месото са много ниски и настояваха за запазване на европейските субсидии, докато текат консултациите по бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027г. „Дойдохме да защитим нашия занаят пред едно несигурно бъдеще. С намаленията, които ни съобщават, нашите доходи ще се сринат“, негодува животновъд, дошъл от департамента Кантал, за да демонстрира в Клермон Феран. „Днес трябва да бъдеш много пристрастен, за да останеш в животновъдството. Ако продължава така, животновъдството във Франция ще загине“допълва млада фермерка от департамента От Лоар, която планира да поема фамилното стопанство. „Ако нямаме бързи отговори за цените преди лятото, ние ще преживеем големи трудности в следващите години“ – прогнозира в речта си пред демонстрантите президентът на Земеделската камара на департамента Пюи дьо Дом, чийто административен център е Клермон Феран.

Предвид много ниските цени на пазара, животновъдите, отглеждащи месодайни породи, сега оцеляват благодарение на помощите по линията на ОСП. А според първата версия на френските предложения за реформа в ОСП за периода 2021-2027 г., правителство предвижда да отреже 250 милиона евро от схемите за обвързано подпомагане, срещу което Националната федерация по говедовъдство (FNB) силно се противопоставя.

Франция желае ли все още да има производители на месо“запита публично Националната федерация на говедовъдите. В комюнике, излъчено на 18 март т.г., синдикатът изразява съжалението си от позицията на френското правителство спрямо помощите в бъдещата Обща селскостопанска политика. Предвижда се среща със самия министър на земеделието Жюлиен Денорманди, но датата засега не е определена.

Ще припомним, че министър Денорманди бе сред критиците на кмета на Лион Грегори Дусе (от зелените), който през февруари предложи временно да се предлага безмесно меню на обяд на учениците от началните училища заради по-лесното спазване на санитарните правила и социалната дистанция по време на пандемията от коронавирус. Тогава младият министър (40-годишен) и баща на 4 деца призова префекта на региона Оверн-Рона-Алпи, чийто административен център е Лион, да предприеме действия с призива си: „Да спрем да поставяме идеологията в чинията на нашите деца“.

Прочетена 306 пъти
Оценете
(0 гласа)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта