Нека бъде Великден в българското земеделие! Избрана

И тази година българинът сложи на трапезата агнешко, зелена салата, козунаци и боядисани яйца. Традицията така повелява. Не че същността на Великден е в храната. Великден е в сърцата ни и в новата надежда, която носи. 
 
От надежда всички имаме нужда в тези времена! А най-много от надежда за по-добро бъдеще имат нужда отрудените български земеделци.
 
Има и добри новини за тях тази година - цената на агнешкото достигна европейските нива от 6-7 лв във фермата, цената на зърното на световните борси също се повиши. Но дали това ще компенсира натрупаните проблеми, не е ясно. По-скоро ни очакват много  нови. 
 
Икономическа криза. Българинът изстърга последните си пари за великденската трапеза, но чудовищната инфлация, която се задава съвсем скоро, едва ли скоро пак ще му позволи да си купи агнешко на тези цени. 
 
Политика. Неясни правила, неясно бъдеще. И все по-неясно ще бъде. Неясни са субсидиите, програмите. Приоритет са екологията и малките фермери. Как ли ще станат малките големи, като ще им поставят такива изисквания, които те посмъртно няма да могат да изпълнят, никой не казва. Целта на Брюксел не е да подпомогне земеделието. Производство в Африка и Азия има достатъчно. Целта е да има повече пари за сектори, които не произвеждат реални неща - дигитализация и други модерни неща. От тях има повече полза за натрупване на пари от доматите и чушките. Малките още не го знаят, големите го знаят, но не могат много да направят.
 
Но нека за ден поне да забравим за проблемите, да отворим сърцата си за нова надежда и да благодарим на българските земеделци, които са произвели всичко, което днес е на трапезата ни! Дано и Бог е милостив към тях, и им изпрати добра и предвидима среда за работа! 
Благодарим ви!
Честит Великден!
Екипът на вестник "Гласът на земеделеца"
Прочетена 448 пъти Последно променена в Неделя, 02 Май 2021 21:13
Оценете
(1 глас)

Оставете коментар

Моля, попълнете всички полета означени със звездичка (*). Не се допуска HTML код.

logo naz

 

 

гр. София 1124, ж.к. Яворов, бл.8, вх.В, ет.1, ап.1
Е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Телефон: +359 895 451 986
Факс: +359 895 451 986

  Фейсбук страница на "Гласът на земеделеца"
  Фейсбук страницата на "Пчела и кошер"


Контакти | За реклама | За нас | Условия

Етикети Kaрта на сайта